Nu slår polisen till, när bråken har upphört
Allsvenskan ses som ett föredöme i Europa för relationer med supportrar och den upplevelse supportrarna skapar på matcherna. De nya sponsoravtalen som träder i kraft nästa år ger goda förutsättningar att fortsätta öka intäkterna och därigenom den sportsliga upplevelsen. Allt borde med andra ord vara frid och fröjd.
Så är det tyvärr inte.

Frågan "När lägger polisen ned allsvenskan?" kan tyckas överdriven och den borde vara överdriven. Allsvenskan mår bra, man har lyckats med att öka publiken, man levererar bra kundupplevelser, man har tredubblat sponsorintäkterna. Man är en del av en global fotbollsindustri som växer och mår bra.
Kampen om överlevnad
Men det pågår en kamp om överlevnad. Goliat på ena sidan är den centrala polismyndigheten med all den makt en polismyndighet har.
David, den juridiskt maktlösa aktören består av elitklubbarna, SEF, SvFF, Supporterunionen, lokala verklighetsförankrade poliser.
Det lugn på ytan som nu föreligger är bara en andeviskning ifrån en storm.
Den juridiska bakgrunden är följande. Polisens väsentligt hårdare villkorstrappa är omöjlig för en klubb att uppfylla. Även matcher helt utan ordningsstörningar ger polisen möjlighet att anmäla klubben som då riskerar åtal och fällande dom. Även uttryck för vår grundlagsskyddade yttrandefrihet som en banderoll med texten ”Rädda Boovallen” på en fotbollsmatch är idag ett brott enligt polisen. Banderollen är enligt polisen ett brottsverktyg utifrån någon idé om att man i skydd av banderollen kan maskera sig. Ett resonemang med samma logik som att bilägare bör åtalas då bilar kan användas vid brottslig verksamhet.
Det troliga är att klubbarna kommer att anmälas, åtalas och fällas eftersom det är omöjligt att spela fotboll med publik och uppfylla villkorstrappan.
Märklig polis
Huruvida klubbar fällda för brott mot villkoren i trappan kan få tillstånd att ordna nya event, alltså fotbollsmatcher, är en än så länge icke klarlagd fråga. Men om de centrala delarna av den på de högre nivåerna helt dysfunktionella poliskåren får som de vill så är det troligt att det inte tillåts. Varför skulle man annars anmäla?
Vi pratar om samma polismyndighet som kan lägga 500 sidor på utredningen om ASAP Rockys förundersökning den ena veckan och nästa vecka tala om att man inte har resurser att utreda en grov gruppvåldtäkt i Piteå för man har tre häktade för att ha slangat Diesel. Samma polismyndighet som på skvaller kan kasta in NOA och ett tjugotal poliser inkl telefonavlyssning i månader för skvaller utan grund om påstått jaktbrott.
I sin jakt på något exempel på framgångsrik polisverksamhet så har man nu bestämt sig för att lägga ned fotbollsallsvenskan. Ordningsstörningar på en allsvensk match idag är väsentligt färre än vad samma mängd människor skapar i citymiljöer varje helg, men de värderas på ett helt annat sätt då de det saknas villkorstrappa för vårt vistande i citymiljöer. Dvs en misshandel utanför arenan efter en fotbollsmatch ger klubben hårdare villkor medan den avskrivs omgående i citymiljön (Om nu inte någon kändis är inblandad).
Åskådarna sköter sig
Vän av ordning som måste ha debet mot fönstret för att kunna bokföra frågar sig då retoriskt varför publiken inte kan sköta sig.
Svaret är att det kan publiken. Men om man då har 8000 i publiken så gäller det bara 7990 personer. Ordningsstörningarna har minskat varje år i 7 år, de vetenskapligt belagda metoder klubbarna använder för att minska ordningsstörningarna har fungerat väl. Det syns tydligt i både publikundersökningar och väsentligt fler sålda familjebiljetter.
Jag hade gärna skrivit om hur ordningsstörningarna minskar utifrån polisens egen statistik. Det kan jag inte. Den har polisen i år sekretessbelagt så de har tagit av klubbarna sitt kanske bästa verktyg för att arbeta mot färre ordningsstörningar. Enda skälet för att polisen hemligstämplat är att ordningsstörningarna är färre vilket då får polisledningen att framstå som moderna exempel på Kling och Klang.
Skälet till varför polisen kan mörda fotbollen är att det handlar ett mycket känsligt ekosystem som till stor del är uppbyggd på lust och kärlek till klubb och sport. Tillkommande finns en liten mer primitiv del där även jag får erkänna att reptilhjärnan gör att det är minst lika kul när Spurs förlorar som när Gunners vinner.
Startar en negativ spiral
Ståplatspubliken, som genom tifon, sånger och jubel idag betalar för att vara en omistlig del av upplevelsen av att gå på fotbollen, är också en förutsättning för att den övriga publiken skall gå. Tappar man publik så tappar man sponsorintäkter och mediaintäkter. Polisen kan mycket enkelt skapa en nedåtgående spiral som det inte går att ta sig ur.
Supportrarna upplever på goda grunder att de är utsatta för kollektiv bestraffning, att deras grundlagsskyddade yttrandefrihet är tagen ifrån dem och de upplever självfallet att det saknas proportionalitet i polisens agerande. Lusten och rätten till deras kärlek till sin sport vill den centrala polismyndigheten ta ifrån dem.
Den extremt centralstyrda nya polisorganisation alienerar sig från både sina lokalt anställda och sina medborgare i en hastighet som gör mig bekymrad på rent demokratiska grunder.
Den samhällsnytta på nivån tiotalet miljarder som fotbollen skapar utöver de 700 Miljoner per år fotbollen betalar i skatter riskeras också här.
Det logiska nu hade varit att försöka agera via politiker men då dysfunktionaliteten verkar ha spridit sig till både regering och opposition skall man nog inte hoppas för mycket på detta.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.
På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar