Nu slår polisen till, när bråken har upphört
Allsvenskan ses som ett föredöme i Europa för relationer med supportrar och den upplevelse supportrarna skapar på matcherna. De nya sponsoravtalen som träder i kraft nästa år ger goda förutsättningar att fortsätta öka intäkterna och därigenom den sportsliga upplevelsen. Allt borde med andra ord vara frid och fröjd.
Så är det tyvärr inte.
Frågan "När lägger polisen ned allsvenskan?" kan tyckas överdriven och den borde vara överdriven. Allsvenskan mår bra, man har lyckats med att öka publiken, man levererar bra kundupplevelser, man har tredubblat sponsorintäkterna. Man är en del av en global fotbollsindustri som växer och mår bra.
Kampen om överlevnad
Men det pågår en kamp om överlevnad. Goliat på ena sidan är den centrala polismyndigheten med all den makt en polismyndighet har.
David, den juridiskt maktlösa aktören består av elitklubbarna, SEF, SvFF, Supporterunionen, lokala verklighetsförankrade poliser.
Det lugn på ytan som nu föreligger är bara en andeviskning ifrån en storm.
Den juridiska bakgrunden är följande. Polisens väsentligt hårdare villkorstrappa är omöjlig för en klubb att uppfylla. Även matcher helt utan ordningsstörningar ger polisen möjlighet att anmäla klubben som då riskerar åtal och fällande dom. Även uttryck för vår grundlagsskyddade yttrandefrihet som en banderoll med texten ”Rädda Boovallen” på en fotbollsmatch är idag ett brott enligt polisen. Banderollen är enligt polisen ett brottsverktyg utifrån någon idé om att man i skydd av banderollen kan maskera sig. Ett resonemang med samma logik som att bilägare bör åtalas då bilar kan användas vid brottslig verksamhet.
Det troliga är att klubbarna kommer att anmälas, åtalas och fällas eftersom det är omöjligt att spela fotboll med publik och uppfylla villkorstrappan.
Märklig polis
Huruvida klubbar fällda för brott mot villkoren i trappan kan få tillstånd att ordna nya event, alltså fotbollsmatcher, är en än så länge icke klarlagd fråga. Men om de centrala delarna av den på de högre nivåerna helt dysfunktionella poliskåren får som de vill så är det troligt att det inte tillåts. Varför skulle man annars anmäla?
Vi pratar om samma polismyndighet som kan lägga 500 sidor på utredningen om ASAP Rockys förundersökning den ena veckan och nästa vecka tala om att man inte har resurser att utreda en grov gruppvåldtäkt i Piteå för man har tre häktade för att ha slangat Diesel. Samma polismyndighet som på skvaller kan kasta in NOA och ett tjugotal poliser inkl telefonavlyssning i månader för skvaller utan grund om påstått jaktbrott.
I sin jakt på något exempel på framgångsrik polisverksamhet så har man nu bestämt sig för att lägga ned fotbollsallsvenskan. Ordningsstörningar på en allsvensk match idag är väsentligt färre än vad samma mängd människor skapar i citymiljöer varje helg, men de värderas på ett helt annat sätt då de det saknas villkorstrappa för vårt vistande i citymiljöer. Dvs en misshandel utanför arenan efter en fotbollsmatch ger klubben hårdare villkor medan den avskrivs omgående i citymiljön (Om nu inte någon kändis är inblandad).
Åskådarna sköter sig
Vän av ordning som måste ha debet mot fönstret för att kunna bokföra frågar sig då retoriskt varför publiken inte kan sköta sig.
Svaret är att det kan publiken. Men om man då har 8000 i publiken så gäller det bara 7990 personer. Ordningsstörningarna har minskat varje år i 7 år, de vetenskapligt belagda metoder klubbarna använder för att minska ordningsstörningarna har fungerat väl. Det syns tydligt i både publikundersökningar och väsentligt fler sålda familjebiljetter.
Jag hade gärna skrivit om hur ordningsstörningarna minskar utifrån polisens egen statistik. Det kan jag inte. Den har polisen i år sekretessbelagt så de har tagit av klubbarna sitt kanske bästa verktyg för att arbeta mot färre ordningsstörningar. Enda skälet för att polisen hemligstämplat är att ordningsstörningarna är färre vilket då får polisledningen att framstå som moderna exempel på Kling och Klang.
Skälet till varför polisen kan mörda fotbollen är att det handlar ett mycket känsligt ekosystem som till stor del är uppbyggd på lust och kärlek till klubb och sport. Tillkommande finns en liten mer primitiv del där även jag får erkänna att reptilhjärnan gör att det är minst lika kul när Spurs förlorar som när Gunners vinner.
Startar en negativ spiral
Ståplatspubliken, som genom tifon, sånger och jubel idag betalar för att vara en omistlig del av upplevelsen av att gå på fotbollen, är också en förutsättning för att den övriga publiken skall gå. Tappar man publik så tappar man sponsorintäkter och mediaintäkter. Polisen kan mycket enkelt skapa en nedåtgående spiral som det inte går att ta sig ur.
Supportrarna upplever på goda grunder att de är utsatta för kollektiv bestraffning, att deras grundlagsskyddade yttrandefrihet är tagen ifrån dem och de upplever självfallet att det saknas proportionalitet i polisens agerande. Lusten och rätten till deras kärlek till sin sport vill den centrala polismyndigheten ta ifrån dem.
Den extremt centralstyrda nya polisorganisation alienerar sig från både sina lokalt anställda och sina medborgare i en hastighet som gör mig bekymrad på rent demokratiska grunder.
Den samhällsnytta på nivån tiotalet miljarder som fotbollen skapar utöver de 700 Miljoner per år fotbollen betalar i skatter riskeras också här.
Det logiska nu hade varit att försöka agera via politiker men då dysfunktionaliteten verkar ha spridit sig till både regering och opposition skall man nog inte hoppas för mycket på detta.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar