Risken för en ledarkris allt större

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

"Vad är dina spaningar om 20 talet", frågade den makthavare inom svensk idrott som var min lunchgäst för någon vecka sedan.

Jag har läst mig till att det förra 20-talet var baserat på mer sex och alkohol än vad jag ser framför mig med det nya. Det kan vi lämna därhän.

Jag är rätt förtjust i framtidsspaningar med ett tioårigt perspektiv. Har man rätt kan man säga "vad var det jag sa", har man fel är det ingen som kommer ihåg det.

Sen gäller samma för mina spaningar som för alla andra framtidsprognoser. Ingen kan förutsäga framtid. Meteorologer är bäst, de har 50 procent rätt på tio dagar. Fondförvaltare är sämst, åtminstone de jag träffat på. Jag delar till fullo de vetenskapliga fakta om att vårt användande av fossila bränslen påverkar koldioxidhalten i luften och att vi behöver ställa om vårt energisystem. Vore korkat annars. Dock är jag mera tveksam till att någon kan tala om hur mycket varmare det blir om 100 år. 

Störst tar mest

Dock, här kommer en påse gott och blandat om Idrottens 2020 tal.

Vi börjar med det sportsliga. Att Luleå Hockey vinner tre SM guld och Arsenal kommer före Spurs varje år är en enkel spaning. Svenska idrottare, en hel del som är juniorer nu, vinner medaljer i stora mästerskap i relation till vår folkmängd. Duplantis slår världsrekord i stavhopp.

För den kommersiella idrotten förstärks trenden att pengarna i större utsträckning hamnar hos de största idrotterna och i den globala/nationella toppen medan allt under tappar i intäkter. Finns inga tendenser på förändring här. 

Alla stora sporter/ligor kommer själva att streama ut sina sändningar i slutet på 20 talet. TV-bolag som mellanled för live sport försvinner med undantag av att SVT köper in elitserien i Varpa.

Anläggningskrisen löses genom att 51-procentregeln försvinner och vi får in kommersiella aktörer som kan investera i breddanläggningar och även för driften vara associerade till RF på samma sätt som golfen har gjort i 40 år.

Inför valet 2030 upptäcker någon att samtliga partiers idrottspolitiska program är en uppdatering av det förra som var en uppdatering av det förra som var en uppdatering av det förra i en lång rad. Dvs partiernas Idrottspolitik visar sig vara framtagen för 1970 talet. Något inget av partierna noterat.

RFs strategi 2025 når sina mål genom att de kommersiella gymmen kan associera sig till RF och att det till Stiftelseägt bolag ombildade  Friskis&Svettis med franchisetagare gjort det samma och vi härmed uppnått att alla kan idrotta hela livet i idrottsrörelsen.

Det stora problemet under 2020 talet för idrotten och det som bekymrar mig mest är risken för en ledarkris. Här är det flera saker som samverkar.

Större krav på ledarna

Idrottens professionalisering där fler och fler klubbar har anställda tränare så långt ner som 7-åringar i vissa sporter är en. Här får vi en fördyring som leder till utslagning.

Ändrad syn på tid är en tillkommande faktor för de föräldrar som idag utgör bulken av idrottsledare och skall möta ökande krav från arbetsgivare, familjen, husrenovering och vänner. 

Det som jag tyvärr tror är den faktor som får bägaren att rinna över är de ökande kraven på våra ledare där man utöver att tillse att barnen tycker det är kul att spela eller utöva den valda idrotten dessutom skall lägga en växande massa tid på administration, på utbildningar om värdegrund, Barnrättskonventionen och all annan utbildning om hur man skapar allsidig träning i syfte att få 8 åringar att komma rättvända till bollen och köra one touch fotboll istället för att bara ha kul.

Jag ser korkade föräldrar till idrottande barn som det största hotet och befarar att många ledare kommer att lägga ner efter första utskällningen av en akademikerförälder som hotar med åtal då barnkonventionen är lag och lilla Kalle fått spela fyra sekunder mindre än Nisse. 

Jag hoppas jag har fel, men tappar vi 20 proocent ledare av de här skälen får vi en dyrare idrott för färre barn och ungdomar. 

Idrottens förmåga som integrationsmotor kommer inte att utnyttjas av de partier i regeringsställning som kommer misslyckas med integrationen (Gäller oavsett vilka som ingår i regeringarna).

Fina ord räcker inte

Segregationen där barn inte får eller ha råd att idrotta kommer förstärkas och fina ord från politiker räcker ingenstans då det inte finns budgetposter som gör att idrotten kan ta ett samhällsansvar som inte ingår i kärnuppdraget.

Vi får en nödvändig utslagning av små icke attraktiva förbund som saknar förmåga att överleva och det kommer nya istället.

E-sportförbundet får nej igen på RIM 2021, 23 och 25 och blir istället kommersiella. 2029 har de fyra miljoner medlemmar och omsätter 8 miljarder. De blir då ny huvudsponsor av RF. 

På Riksidrottsmötet 2029 väljs Björn Eriksson om som ordförande för en sista period.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.