Risken för en ledarkris allt större

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

"Vad är dina spaningar om 20 talet", frågade den makthavare inom svensk idrott som var min lunchgäst för någon vecka sedan.

Jag har läst mig till att det förra 20-talet var baserat på mer sex och alkohol än vad jag ser framför mig med det nya. Det kan vi lämna därhän.

Jag är rätt förtjust i framtidsspaningar med ett tioårigt perspektiv. Har man rätt kan man säga "vad var det jag sa", har man fel är det ingen som kommer ihåg det.

Sen gäller samma för mina spaningar som för alla andra framtidsprognoser. Ingen kan förutsäga framtid. Meteorologer är bäst, de har 50 procent rätt på tio dagar. Fondförvaltare är sämst, åtminstone de jag träffat på. Jag delar till fullo de vetenskapliga fakta om att vårt användande av fossila bränslen påverkar koldioxidhalten i luften och att vi behöver ställa om vårt energisystem. Vore korkat annars. Dock är jag mera tveksam till att någon kan tala om hur mycket varmare det blir om 100 år. 

Störst tar mest

Dock, här kommer en påse gott och blandat om Idrottens 2020 tal.

Vi börjar med det sportsliga. Att Luleå Hockey vinner tre SM guld och Arsenal kommer före Spurs varje år är en enkel spaning. Svenska idrottare, en hel del som är juniorer nu, vinner medaljer i stora mästerskap i relation till vår folkmängd. Duplantis slår världsrekord i stavhopp.

För den kommersiella idrotten förstärks trenden att pengarna i större utsträckning hamnar hos de största idrotterna och i den globala/nationella toppen medan allt under tappar i intäkter. Finns inga tendenser på förändring här. 

Alla stora sporter/ligor kommer själva att streama ut sina sändningar i slutet på 20 talet. TV-bolag som mellanled för live sport försvinner med undantag av att SVT köper in elitserien i Varpa.

Anläggningskrisen löses genom att 51-procentregeln försvinner och vi får in kommersiella aktörer som kan investera i breddanläggningar och även för driften vara associerade till RF på samma sätt som golfen har gjort i 40 år.

Inför valet 2030 upptäcker någon att samtliga partiers idrottspolitiska program är en uppdatering av det förra som var en uppdatering av det förra som var en uppdatering av det förra i en lång rad. Dvs partiernas Idrottspolitik visar sig vara framtagen för 1970 talet. Något inget av partierna noterat.

RFs strategi 2025 når sina mål genom att de kommersiella gymmen kan associera sig till RF och att det till Stiftelseägt bolag ombildade  Friskis&Svettis med franchisetagare gjort det samma och vi härmed uppnått att alla kan idrotta hela livet i idrottsrörelsen.

Det stora problemet under 2020 talet för idrotten och det som bekymrar mig mest är risken för en ledarkris. Här är det flera saker som samverkar.

Större krav på ledarna

Idrottens professionalisering där fler och fler klubbar har anställda tränare så långt ner som 7-åringar i vissa sporter är en. Här får vi en fördyring som leder till utslagning.

Ändrad syn på tid är en tillkommande faktor för de föräldrar som idag utgör bulken av idrottsledare och skall möta ökande krav från arbetsgivare, familjen, husrenovering och vänner. 

Det som jag tyvärr tror är den faktor som får bägaren att rinna över är de ökande kraven på våra ledare där man utöver att tillse att barnen tycker det är kul att spela eller utöva den valda idrotten dessutom skall lägga en växande massa tid på administration, på utbildningar om värdegrund, Barnrättskonventionen och all annan utbildning om hur man skapar allsidig träning i syfte att få 8 åringar att komma rättvända till bollen och köra one touch fotboll istället för att bara ha kul.

Jag ser korkade föräldrar till idrottande barn som det största hotet och befarar att många ledare kommer att lägga ner efter första utskällningen av en akademikerförälder som hotar med åtal då barnkonventionen är lag och lilla Kalle fått spela fyra sekunder mindre än Nisse. 

Jag hoppas jag har fel, men tappar vi 20 proocent ledare av de här skälen får vi en dyrare idrott för färre barn och ungdomar. 

Idrottens förmåga som integrationsmotor kommer inte att utnyttjas av de partier i regeringsställning som kommer misslyckas med integrationen (Gäller oavsett vilka som ingår i regeringarna).

Fina ord räcker inte

Segregationen där barn inte får eller ha råd att idrotta kommer förstärkas och fina ord från politiker räcker ingenstans då det inte finns budgetposter som gör att idrotten kan ta ett samhällsansvar som inte ingår i kärnuppdraget.

Vi får en nödvändig utslagning av små icke attraktiva förbund som saknar förmåga att överleva och det kommer nya istället.

E-sportförbundet får nej igen på RIM 2021, 23 och 25 och blir istället kommersiella. 2029 har de fyra miljoner medlemmar och omsätter 8 miljarder. De blir då ny huvudsponsor av RF. 

På Riksidrottsmötet 2029 väljs Björn Eriksson om som ordförande för en sista period.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.