Snart slipper vi de här scenerna
Finalen i stavhopp med vår egen Duplantis var en tv-upplevelse i världsklass. Vi bokstavligen stod och skrek när han klarade. Det som störde var platsen för tävlingen.
Friidrotts-VM pågår i Qatar, ett av jordens mest fruktansvärda länder. En teokratisk islamsk diktatur där kvinnor saknar rättigheter, gästarbetare som byggt arenorna behandlas som slavar, ateister och homosexuella riskerar dödstraff. Om tre år skall samma land ha fotbolls-VM. Men snart slipper vi diktaturerna
Gamla ledningen för internationella friidrottsförbundet tog gissningsvis stora mutor för att välja Qatar som också är extremt olämpligt av klimatskäl såväl som för att regimen är en av de hemskaste i världen.
Att det var ett felaktigt beslut stärks också av värdelösa publiksiffror med en tom arena stor del av dagen.
Mutor på nivån en miljon dollar eller mer per röst var troligen också skälet till att dåvarande FIFAs delegater valde Qatar som spelplats för Fotbolls-VM 2022.
Min spaning idag är dock att jag tror vi slipper den här typen av olämpliga värdländer i framtiden. Orsaken är att media i resten av världen inklusive sociala medier, dvs vi medborgare, med rätta agerar så att inga positiva PR effekter uppstår.
Det här började med Vinter-OS i Sochi där Putin och hans hejdukar fick mer negativ press än positiv. Något som inte gläder om man stoppat in 300 miljarder dollar i anläggningar (som nu inte används i någon större utsträckning). Någon som känner någon som åkt till Sochi på skidresa?
Under friidrotts-VM har jag läst otaliga artiklar där landet döms ut, där övergreppen lyfts upp och den mediala bilden blir motsatsen till vad regimen hade hoppats på. Fåniga klädregler för tjejer hånas av journalister och i sociala medier medan andra krönikörer pekar på den medeltida kulturen. Ett par regnbågsfärgade skosnören som en individuell protest uppmärksammas direkt.
Den här utvecklingen i primärt västvärlden får ses som mycket positiv för oss som tycker sekulära humanistiska demokratier är att föredra.
Samtidigt har vi en period av ökad transparens och minskad korruption i internationella organisationer som IOC, IAAF, FIFA, med flera. Därmed inte sagt att de är utan korruption och demokratiska på den nivå vi menar. Dit är det långt. Men de börjar vara bättre än andra internationella organisationer som FN med flera och det är ett steg i rätt riktning. Helt demokratiska transparenta och korruptionsfria kommer inte internationella organisationer bli förrän hela världen också är det.
Med tanke på att Ericsson nu avsätter 12 miljarder för böter för sina mutor och Telia åkte på ca hälften för något år sedan så skall vi dessutom som svenskar vara lite ödmjuka.
Dock så har svenska organisationer som SOK, SvFF och Friidrottsförbundet tillsammans med andra nordiska och Europeiska länder varit pådrivande i arbetet med att utveckla nya etiska riktlinjer och förbättrat läget. De förtjänar beröm för det är inte enkelt eller populärt att agera på de här området.
Mest har nog FBI och amerikanska myndigheter gjort. De har åtalat flera, och häktat individer även i andra länder. Det har påverkat sponsorer så nu vet stora globala företag vet att det inte är någon bra idé att sponsra korrupta organisationer utifrån amerikanska myndigheters syn på sådant.
Vi skall heller inte glömma de internationella fackliga organisationerna som agerat blåslampa och pekat på olägenheter och övergrepp på de arbetare som byggt anläggningarna. De har också i stor grad medverkat till att den totala bilden av värdstater som Qatar blir negativ.
Men, sammantaget har vi medborgare i många länder, media, nationella organisationer, sponsorer, internationella fackförbund, amerikanska myndigheter och de internationella förbunden som lyssnat och lärt förhoppningsvis sett till att de stora internationella eventen i framtid primärt hamnar i demokratier med mänskliga rättigheter.
När diktatorer inser att det bara finns förluster med att söka stora event om de inte samtidigt är beredda att respektera mänskliga rättigheter så har vi skapat framsteg.
Ur det perspektivet blir det lite roligare att se Duplantis vinna stora tävlingar i många år framåt
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar