Snart slipper vi de här scenerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Finalen i stavhopp med vår egen Duplantis var en tv-upplevelse i världsklass. Vi bokstavligen stod och skrek när han klarade. Det som störde var platsen för tävlingen.

Friidrotts-VM pågår i Qatar, ett av jordens mest fruktansvärda länder. En teokratisk islamsk diktatur där kvinnor saknar rättigheter, gästarbetare som byggt arenorna behandlas som slavar, ateister och homosexuella riskerar dödstraff. Om tre år skall samma land ha fotbolls-VM. Men snart slipper vi diktaturerna

Fel plats, fel väder. Qatar blev precus såfel som många befarade. Här får en löpare hjälp i den pressande hettan.

 

 

Gamla ledningen för internationella friidrottsförbundet tog gissningsvis stora mutor för att välja Qatar som också är extremt olämpligt av klimatskäl såväl som för att regimen är en av de hemskaste i världen.

Att det var ett felaktigt beslut stärks också av värdelösa publiksiffror med en tom arena stor del av dagen.

Mutor på nivån en miljon dollar eller mer per röst var troligen också skälet till att dåvarande FIFAs delegater valde Qatar som spelplats för Fotbolls-VM 2022.

Min spaning idag är dock att jag tror vi slipper den här typen av olämpliga värdländer i framtiden. Orsaken är att media i resten av världen inklusive sociala medier, dvs vi medborgare, med rätta agerar så att inga positiva PR effekter uppstår.

Det här började med Vinter-OS i Sochi där Putin och hans hejdukar fick mer negativ press än positiv. Något som inte gläder om man stoppat in 300 miljarder dollar i anläggningar (som nu inte används i någon större utsträckning). Någon som känner någon som åkt till Sochi på skidresa?

Under friidrotts-VM har jag läst otaliga artiklar där landet döms ut, där övergreppen lyfts upp och den mediala bilden blir motsatsen till vad regimen hade hoppats på. Fåniga klädregler för tjejer hånas av journalister och i sociala medier medan andra krönikörer pekar på den medeltida kulturen. Ett par regnbågsfärgade skosnören som en individuell protest uppmärksammas direkt.

Den här utvecklingen i primärt västvärlden får ses som mycket positiv för oss som tycker sekulära humanistiska demokratier är att föredra.

Samtidigt har vi en period av ökad transparens och minskad korruption i internationella organisationer som IOC, IAAF, FIFA, med flera. Därmed inte sagt att de är utan korruption och demokratiska på den nivå vi menar. Dit är det långt. Men de börjar vara bättre än andra internationella organisationer som FN med flera och det är ett steg i rätt riktning. Helt demokratiska transparenta och korruptionsfria kommer inte internationella organisationer bli förrän hela världen också är det.

Med tanke på att Ericsson nu avsätter 12 miljarder för böter för sina mutor och Telia åkte på ca hälften för något år sedan så skall vi dessutom som svenskar vara lite ödmjuka. 

Dock så har svenska organisationer som SOK, SvFF och Friidrottsförbundet tillsammans med andra nordiska och Europeiska länder varit pådrivande i arbetet med att utveckla nya etiska riktlinjer och förbättrat läget. De förtjänar beröm för det är inte enkelt eller populärt att agera på de här området.

Mest har nog FBI och amerikanska myndigheter gjort. De har åtalat flera, och häktat individer även i andra länder. Det har påverkat sponsorer så nu vet stora globala företag vet att det inte är någon bra idé att sponsra korrupta organisationer utifrån amerikanska myndigheters syn på sådant.

Vi skall heller inte glömma de internationella fackliga organisationerna som agerat blåslampa och pekat på olägenheter och övergrepp på de arbetare som byggt anläggningarna. De har också i stor grad medverkat till att den totala bilden av värdstater som Qatar blir negativ.

Men, sammantaget har vi medborgare i många länder, media, nationella organisationer, sponsorer, internationella fackförbund, amerikanska myndigheter och de internationella förbunden som lyssnat och lärt förhoppningsvis sett till att de stora internationella eventen i framtid primärt hamnar i demokratier med mänskliga rättigheter.

När diktatorer inser att det bara finns förluster med att söka stora event om de inte samtidigt är beredda att respektera mänskliga rättigheter så har vi skapat framsteg.

Ur det perspektivet blir det lite roligare att se Duplantis vinna stora tävlingar i många år framåt

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.