Märklig artikel av idrottsministern

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsminister Amanda Lind skriver en debattartikel i AB om jämställdheten inom idrotten.Det är ett inlägg som skapar frågor.

Det är politiskt smart att utnyttja glädjen över fotbollstjejernas fantastiska framgång och försöka vinna sympatier den vägen. Nästan en skyldighet för en politiker att renommésnylta numer.   

Jag reagerar på två saker. För det första, hon förstår inte vad sponsring är och dessutom, idrotten är mer jämställd än samhället i övrigt och att idrotten som är så stor med 3,2 miljoner medlemmar kan bara vara marginellt bättre än samhället.

Sofia Jakobsson och Olivia Schough tillsammans med fans när damlandslaget anländer till Landvetter Foto: Henrik Brunnsgård / TT

 

Läs idrottsministerns artikel här 

Idrotten är en del av samhället och begränsas hela tiden av detta. Idrottsrörelsen är ingen solitär, kan inte bli en och skall inte vara en.

Det borde hon veta

Lind skriver sedan att statliga bolags sponsring skall vara jämställd. Det innebär att hon inte förstått vad sponsring är och hur myndigheters krav på sponsring ser ut. Bolag får inte ge bidrag, det blir icke avdragsgillt. 

Sponsring är en av många sätt att marknadsföra verksamheten och den vägen få fler kunder. Köpa annonser, reklam i tv, direktmarknadsföring är andra metoder som sponsringen konkurrerar med. Sponsring får inte vara gåva utan den skall vara affärsmässigt motiverad för att vara avdragsgill. 

Konsekvensen är att publikantal, antal tv-tittare, mediaexponering med mera är hur man mäter Sponsring. Den skall vara affärsmässigt motiverad. Dvs om damhockeyn har en tiondel av publiksiffror, tv-siffror och mediaexponering jämfört med herrhockeyn så kan man inte affärsmässigt motivera mer än en tiondel till damhockeyn. Här bör Amanda ta ett snack med Skatteverket och få allt bekräftat. 

All sponsring av bredd och av CSR-karaktär kan dock och skall självfallet vara helt jämställd både utifrån värderingar och att det är en förutsättning för att det skall vara bra för sponsorn.

Det som är underförstått

Det underförstådda hotet i hennes artikel, om indragna bidrag om man inte är snabb med sitt arbete för mera jämställdhet uppfattar jag som orättvist. 

Jag har följt idrottens arbete med jämställdhet i 20 års tid, det har varit ,och är, en av de mest prioriterade frågorna där golfens 50/50 projekt är ett av många tunga miljoninvesteringar på området. 

Ett av problemen med att flickor slutar idrotta i förening tidigare än pojkar är som jag ser det inte brist på jämställdhet, utan bristande attraktionsförmåga. Idrotten blir utkonkurrerad av andra sysselsättningar helt enkelt.

Bristen på kvinnor i föreningsstyrelser är en konsekvens av jämställdhet. Vare sig män eller kvinnor under 50 anser sig ha tid att sitta i en föreningsstyrelse. Kvar blir då män +60 som är de enda som ställer upp. Den kvotering till förbundsstyrelser som RF nu genomför är en konsekvens av att man misslyckats med det egentliga uppdraget, göra föreningsstyrelser attraktiva. Man sminkar en gris helt enkelt.

Det finns mer att göra på området jämställdhet för de unga. Även om det blivit ofantligt mycket bättre så har inte flickorna lika attraktiva träningstimmar, lika duktiga ledare, samma tillgång till anläggningar som killarna. 

Här finns en enig rörelse som jobbar med de här frågorna, här finns kommunala kravställare som snabbar på utvecklingen. Här behövs inte regeringens agerande.

Om hon vill öka förutsättningarna

Sen på temat låt idrott vara idrott så får inte stödverksamheter med samhällsnytta bli kärnaffären, Idrotten måste vara kärnaffär.

Vill idrottsministern ge idrotten bättre förutsättningar är det jätteenkelt. Ett 25-procentigt statsbidrag till alla som bygger idrottsanläggningar skulle förändra mer än något annat. Det kostar under 2 miljarder per år, sänker kommunernas anläggningskostnader och ger alla de andra stora värdena för samhället. Utan anläggningar ingen jämställdhet. 

Då gör regeringen något bra. Nu blev det populism och innehållslöst. Påminner i stor utsträckning om hur den förra alliansregeringen förhöll sig till idrotten. Det är osannolikt att någon kan peka på någon skillnad.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.