Märklig artikel av idrottsministern
Idrottsminister Amanda Lind skriver en debattartikel i AB om jämställdheten inom idrotten.Det är ett inlägg som skapar frågor.
Det är politiskt smart att utnyttja glädjen över fotbollstjejernas fantastiska framgång och försöka vinna sympatier den vägen. Nästan en skyldighet för en politiker att renommésnylta numer.
Jag reagerar på två saker. För det första, hon förstår inte vad sponsring är och dessutom, idrotten är mer jämställd än samhället i övrigt och att idrotten som är så stor med 3,2 miljoner medlemmar kan bara vara marginellt bättre än samhället.

Läs idrottsministerns artikel här
Idrotten är en del av samhället och begränsas hela tiden av detta. Idrottsrörelsen är ingen solitär, kan inte bli en och skall inte vara en.
Det borde hon veta
Lind skriver sedan att statliga bolags sponsring skall vara jämställd. Det innebär att hon inte förstått vad sponsring är och hur myndigheters krav på sponsring ser ut. Bolag får inte ge bidrag, det blir icke avdragsgillt.
Sponsring är en av många sätt att marknadsföra verksamheten och den vägen få fler kunder. Köpa annonser, reklam i tv, direktmarknadsföring är andra metoder som sponsringen konkurrerar med. Sponsring får inte vara gåva utan den skall vara affärsmässigt motiverad för att vara avdragsgill.
Konsekvensen är att publikantal, antal tv-tittare, mediaexponering med mera är hur man mäter Sponsring. Den skall vara affärsmässigt motiverad. Dvs om damhockeyn har en tiondel av publiksiffror, tv-siffror och mediaexponering jämfört med herrhockeyn så kan man inte affärsmässigt motivera mer än en tiondel till damhockeyn. Här bör Amanda ta ett snack med Skatteverket och få allt bekräftat.
All sponsring av bredd och av CSR-karaktär kan dock och skall självfallet vara helt jämställd både utifrån värderingar och att det är en förutsättning för att det skall vara bra för sponsorn.
Det som är underförstått
Det underförstådda hotet i hennes artikel, om indragna bidrag om man inte är snabb med sitt arbete för mera jämställdhet uppfattar jag som orättvist.
Jag har följt idrottens arbete med jämställdhet i 20 års tid, det har varit ,och är, en av de mest prioriterade frågorna där golfens 50/50 projekt är ett av många tunga miljoninvesteringar på området.
Ett av problemen med att flickor slutar idrotta i förening tidigare än pojkar är som jag ser det inte brist på jämställdhet, utan bristande attraktionsförmåga. Idrotten blir utkonkurrerad av andra sysselsättningar helt enkelt.
Bristen på kvinnor i föreningsstyrelser är en konsekvens av jämställdhet. Vare sig män eller kvinnor under 50 anser sig ha tid att sitta i en föreningsstyrelse. Kvar blir då män +60 som är de enda som ställer upp. Den kvotering till förbundsstyrelser som RF nu genomför är en konsekvens av att man misslyckats med det egentliga uppdraget, göra föreningsstyrelser attraktiva. Man sminkar en gris helt enkelt.
Det finns mer att göra på området jämställdhet för de unga. Även om det blivit ofantligt mycket bättre så har inte flickorna lika attraktiva träningstimmar, lika duktiga ledare, samma tillgång till anläggningar som killarna.
Här finns en enig rörelse som jobbar med de här frågorna, här finns kommunala kravställare som snabbar på utvecklingen. Här behövs inte regeringens agerande.
Om hon vill öka förutsättningarna
Sen på temat låt idrott vara idrott så får inte stödverksamheter med samhällsnytta bli kärnaffären, Idrotten måste vara kärnaffär.
Vill idrottsministern ge idrotten bättre förutsättningar är det jätteenkelt. Ett 25-procentigt statsbidrag till alla som bygger idrottsanläggningar skulle förändra mer än något annat. Det kostar under 2 miljarder per år, sänker kommunernas anläggningskostnader och ger alla de andra stora värdena för samhället. Utan anläggningar ingen jämställdhet.
Då gör regeringen något bra. Nu blev det populism och innehållslöst. Påminner i stor utsträckning om hur den förra alliansregeringen förhöll sig till idrotten. Det är osannolikt att någon kan peka på någon skillnad.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet. Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.
Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar