Åshöjden gäller inte längre…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 

 Fotbollens elitlicens är aktuell nästan varje år. Något lag har hamnat på ekonomiskt obestånd. Orsaken är i 99 fall av 100 inkompetens och idén att man kan förbättra sina sportsliga resultat med pengar man inte har genom att riskera andras pengar.

Det är ett fullt tillräckligt regelverk - för Hittejoel, Bagarn, Jorma, Edward och de andra i Åshöjdens BK 1967 vill säga, men självfallet inte för våra allsvenska lag i dagens samhälle.

Nu när snittomsättningen passerat 70 miljoner i Allsvenskan och snart lär nå 100 så är 1 miljon i positivt eget kapital inga pengar alls

 

Idag är kravet att man måste ha ett positivt eget kapital. Paragraf 2 i elitlicensbestämmelserna lyder i första stycket: 

”Föreningarna får inte ha negativt eget kapital i årsredovisningen per den 31 december. Förening med negativt eget kapital den 31 december ska senast den 31 mars nästföljande år till Licensnämnden ge en handlingsplan som beskriver hur föreningen under innevarande kalenderår ska eliminera det negativa egna kapitalet.”

Ingen ekonomisk doping

Dvs 364 dagar per år får man som förening ha ett negativt eget kapital och skulle man råka ha det även på nyårsafton så har man tre månader på sig att skriva en plan på temat ökad publik och nya sponsorer för att sedan till nästa nyår ha löst problemet utan att någonting händer.

Skälet till att vi skall ha ekonomiska krav på elitklubbarna är enkla att förklara:

Vi skall inte ha ekonomisk doping. Klubbar som köper spelare för pengar de inte har och därigenom når sportsliga framgångar är lika mycket doping som skidåkare med bloddoping. Det hör inte hemma inom sporten med fusk.

En elitförening med hög omsättning har ett ansvar mot spelare, personal, leverantörer, kommunen, skattemyndigheter och många andra. Har man slut pengar så drabbar det andra. Klubbar skall inte få delta i elitidrott om de inte gör rätt för sig.

De tar någon annans plats. Dvs en annan förening som inte fuskat blir lidande när någon fuskat sig kvar i en serie eller som det numera ofta handlar om, tagit för stora ekonomiska risker för att ta sig upp, väl medveten om att de ökade intäkterna i en högre serie löser problemen.

Krav om 10 miljoner i eget kapital

Inom elithockeyn är kravet för SHL numera 10 miljoner i eget kapital. Med en snittomsättning i SHL på 140 miljoner är det sju procent. Jag anser även det är för lågt för att nå målet att klubbarna är solventa nog att klara en nedflyttning och att ekonomisk doping inte föreligger.

Orsaken till att de här situationerna uppstår är enkel att förklara. Ett privatägt bolag har som mål att berika sina ägare. En elitförening inom kommersiell idrott har som mål att nå sportsliga framgångar. För bolagen är målet att öka det egna kapitalet i balansräkningen medan föreningen vill vinna SM-guld. 

Att då värva en ny spelare i förhoppning om att klättra i tabellen så man når Europaspel eller så man undviker nedflyttning blir frestande även om man egentligen inte har råd.

Mitt förslag till regelverk

Det regelverk som jag skulle vilja se är uppbyggt som följer. Sen är siffrorna exempel, det är principen som är viktig.

Eget kapital på minst 15 procentprocent av omsättningen senaste verksamhetsåret. Spelare värderas till inpris och 10 årig avskrivning per år, inte förhoppningar om marknadspris. 

Positivt årligt kassaflöde motsvarande 5 procent av omsättning.

Inga försenade betalningar av löner eller skatter under verksamhetsåret. 

Årlig vinst på minst 7 procent av eget kapital.

Ovan kan låta som onödiga och hårda krav då målet med verksamheten är sportsliga och inte ekonomiska men jag ser dem som nödvändiga.

Ett av den kommersiella idrottens stora problem är att klubbarna är för fattiga medan idrottarna blir rikare. För ett gäng år sedan jämförde jag fem år i SHL och tittade på dels omsättning och dels ökningen av spelarkostnader. Den trista slutsatsen då var att för varje krona i omsättningsökning så fick spelarna 1:05, dvs klubbarna blev fattigare.

Det är så illa att den kommersiella idrotten i vårt land är den enda renodlat marxistiska verksamhet vi har. Arbetarna i form av spelarna tar hela mervärdet. Nu när vi med Venezuela som senaste men inte sista exempel den hårda vägen lärt oss hur skadlig socialismen är så borde vi avskaffa Marxismen även inom den kommersiella idrotten.

Skall vi kunna utveckla svensk fotboll, hockey och annan kommersiell elitidrott så måste vi få rika klubbar. Kostnaderna för verksamheten ökar, konkurrensen om människors fritid ökar, myndighetskraven ökar, säkerhetskostnaderna har exploderat. Behovet av en kommersiell organisation växer. Akademier och ungdomsverksamhet behöver både medel och långsiktighet. Hårda krav på soliditet ger oss rikare klubbar och är bra för svensk fotboll.

God ekonomi, inklusive förmågan att investera i framtid, i klubbarna är helt enkelt förutsättningen för att en liga skall kunna utvecklas. Allsvenskan skulle må väsentligt bättre och omsätta en halv miljard till om man tog sig till platsen 15 på rankingen i Europa. Det kostar pengar och tar tid att ta sig dit och därför måste vi få upp soliditeten i klubbarna. SHL i sin tur måste långsiktigt klara sin position som en av världens tre bästa ligor. 

Den ekonomiska dopingen bör också jämställas med medicinsk doping som brott mot idrottens viktigaste principer om sportslighet och straffas därefter. Här finns inget regelverk idag så vitt jag känner till.  

Ett annat område som behöver styras upp är pengarnas flöden vid spelarförsäljningar. Mer eller mindre kriminella agenter, tyvärr med stor risk för koppling till matchfixare i kombo med alldeles för fiffiga lösningar rent skattetekniskt är ett hot mot fotbollen.

Mitt förslag är att alla spelarköp och spelarförsäljning som görs av svensk klubb som är medlem i SvFF så skall alla flöden slussas genom en kontostruktur hos SvFF. Vi måste få bort avarterna här. Utbetalning till agent skall kunna styrkas genom avtal som bekräftats av spelaren. 

Men, det är en hygienfråga. Det stora viktiga uppdraget för att svensk fotboll skall kunna utvecklas är att vi får rikare klubbar. Då räcker inte en krona i positivt eget kapital. 

Vi kan inte gå in i 2020 talet med Åshöjdens regelverk.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen