Är det Zlatans sätt att ge igen?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nyheten om att Zlatan nu är indirekt delägare i Hammarby slog ned som en bomb i Idrotts-Sverige. Supportar i både Hammarby och MFF reagerar delvis negativt

Jag tror det är så här.

Först är inte Zlatan delägare i Hammarby Fotboll AB. Zlatan har förvärvat 50 procent av AEG Sverige där AEGs moderbolag äger 50 procent. Det bolaget äger i sin tur 47 procent av Hammarbyfotboll AB. AEG Sverige har rätt till styrelseplats i Hammarby fotboll AB men huruvida AEG kommer nominera Z är helt oklart. Rent formellt äger inte Z någonting i Hammarby Fotboll AB. 

Mer pengar än värdet

AEG som via sitt dotterbolag äger 47 procent av Hammarbyfotboll AB har stoppat in mer pengar än vad de har för värde på sina aktier och nu har Z köpt, eller fått eller bytt till sig en del av ägandet i detta bolag.

Det finansiella marknadsvärdet på Hammarby fotboll AB är i nuläget 0. Klart det finns omsättning, årlig vinst och ett ganska stort eget kapital. Det är också ett välskött företag men ur ett kommersiellt perspektiv är värdet fortfarande 0 eftersom det inte går att skapa avkastning på de värden som finns och är extremt svårt finna köpare av det skälet. Investeringar i svenska fotbolls- och hockeyklubbar görs med hjärta, inte med hjärna. Då finns det andra bolag att investera i. 

Hammarby Fotboll AB, har som fotbolls AB, helt andra mål än ett vanligt AB. Ett vanligt AB skall berika sina ägare, de vinster man skapar skall så småningom överlämnas till ägarna som utdelning eller vid en försäljning. 

Ett fotbolls AB har som mål att använda alla vinster för att skapa sportsliga framgångar. Det finns inget kvar, och skall inte finnas något kvar till ägarna annat än glädjen som de sportsliga framgångarna utgör

I finansvärlden finns talesättet en stor minoritetsägare är en liten idiot och en liten minoritetsägare är en stor idiot eftersom man investerar men saknar påverkan. Nu är Z på intet sätt en idiot, tvärtom så är han en ikon som förtjänar all respekt. 

Ingen möjlighet att påverka

Rent formellt har Z ingen möjlighet att påverka bolaget då föreningen äger 51procent. Zlatan som person har självfallet däremot ett mycket stort inflytande. Ledningen kommer lyssna och han kan vara med och påverkar rätt mycket, vilket jag tror är bra för Hammarby.

Att en internationell webbshop där Hammarby säljer matchtröjor med Ibra på ryggen kan skapa en omfattande omsättning torde vara klart även om Z inte spelar en minut med laget. Här finns det nog en split som gör att Z kan få tillbaka sin insats över tid.

Å andra sidan har Zlatan nått en sådan nivå att han kan använda pengar för att ge tillbaka till sporten utan att han behöver dra in på Helenas shoppingbudget. Jag tycker att det blir trist om inte tanken att Z går in som delägare för att ge tillbaka till fotbollen värderas i det här fallet. Fanns inte den så blir investeringen huvudlös.

Att Z kan vara motivator som får Hammarbys spelare att träna hårdare än man gör idag och springa mer under match torde ingen kunna ifrågasätta. Här kan Z göra skillnad. Har man fått en utskällning av Zlatan för att man inte ger allt för laget så har man lärt sig rätt mycket. Att han har kunnande om hur man kan utveckla akademiverksamheten är också självklart. 

Hans värde vid sponsorförsäljning är mycket högt, hans kontaktnät är globalt och mycket starkt.

Men jag ser ingen som helst anledning för Hammarbyfansen att känna oro. Dels finns det ingen förutsättning för en privat ägare att tjäna på att äga en svensk allsvensk klubb. För liten liga, för låg ranking, för svårt att bygga ett storlag när allsvenskan är så pass lågt rankad. För låg omsättning eftersom vi är ett litet land med få människor. De konspirationsteoretiker som ser en risk här vet inte vad de pratar om. Däremot är det bra för klubben om de kan få in mer kapital och göra större satsningar genom privata ägare men det får man inte nu.

51-procentsregeln  skadar idrotten

51-procentsregeln som jag anser skadar svensk idrott idag, dock bara på området breddanläggningar för barn, kan tidigast försvinna på RIM (RFs årsmöte) 2021, dvs fotbollsförbundet kan tidigast våren 2022 besluta att ta bort den inom fotbollen från och med 2023. 

Men då skall Hammarbys medlemmar rösta om den finnas kvar i Hammarby vilket då blir för 2024  För att Hammarbys medlemmar skall rösta för att ta bort den så krävs det rätt mycket. 

Ekonomisk kris, risk för tappad elitlicens, publikkris i kombo med en kapitalstark finansiär som är beredd att gå in med väldigt mycket pengar i något som just då är värt rätt lite är ingen trolig kombination. 

Sköter Hammarbys ledning verksamheten lika bra som de senaste åren med Henrik Kindlund som VD så uppstår inte den situationen och någon anledning att sälja ut majoriteten finns då inte.

Sen finns det ett okänt område som kan påverka ovanstående och det är skrivelser i det aktieägaravtal som finns mellan föreningen och AEG Sverige. Vad som står där är okänt för mig och har aldrig publicerats för medlemmar av naturliga skäl. Här ska AEG ha rätt till utdelning under vissa premisser eller veto inför vissa investeringar, men det är gissningar från min sida.

När det gäller de upprörda supportrarna i Malmö så väljer jag att citera den franske 1800-tals författaren Balzac, känd för sin realism. Han myntade uttrycket ”Hämnden är en anrättning som smakar bäst när den är kall”.

Skall supportrarna i Malmö vara sura på någon så är det på dåvarande sportchefen Hasse Borg som såg till att affären när Zlatan såldes var väldigt bra för klubben och inte bra för Zlatan. Z är känd för att vara långsint och nu fick han ge igen.

Men visst är det kul och jag tror det är bra för Allsvenskan som helhet.

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.