Är det Zlatans sätt att ge igen?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nyheten om att Zlatan nu är indirekt delägare i Hammarby slog ned som en bomb i Idrotts-Sverige. Supportar i både Hammarby och MFF reagerar delvis negativt

Jag tror det är så här.

Först är inte Zlatan delägare i Hammarby Fotboll AB. Zlatan har förvärvat 50 procent av AEG Sverige där AEGs moderbolag äger 50 procent. Det bolaget äger i sin tur 47 procent av Hammarbyfotboll AB. AEG Sverige har rätt till styrelseplats i Hammarby fotboll AB men huruvida AEG kommer nominera Z är helt oklart. Rent formellt äger inte Z någonting i Hammarby Fotboll AB. 

Mer pengar än värdet

AEG som via sitt dotterbolag äger 47 procent av Hammarbyfotboll AB har stoppat in mer pengar än vad de har för värde på sina aktier och nu har Z köpt, eller fått eller bytt till sig en del av ägandet i detta bolag.

Det finansiella marknadsvärdet på Hammarby fotboll AB är i nuläget 0. Klart det finns omsättning, årlig vinst och ett ganska stort eget kapital. Det är också ett välskött företag men ur ett kommersiellt perspektiv är värdet fortfarande 0 eftersom det inte går att skapa avkastning på de värden som finns och är extremt svårt finna köpare av det skälet. Investeringar i svenska fotbolls- och hockeyklubbar görs med hjärta, inte med hjärna. Då finns det andra bolag att investera i. 

Hammarby Fotboll AB, har som fotbolls AB, helt andra mål än ett vanligt AB. Ett vanligt AB skall berika sina ägare, de vinster man skapar skall så småningom överlämnas till ägarna som utdelning eller vid en försäljning. 

Ett fotbolls AB har som mål att använda alla vinster för att skapa sportsliga framgångar. Det finns inget kvar, och skall inte finnas något kvar till ägarna annat än glädjen som de sportsliga framgångarna utgör

I finansvärlden finns talesättet en stor minoritetsägare är en liten idiot och en liten minoritetsägare är en stor idiot eftersom man investerar men saknar påverkan. Nu är Z på intet sätt en idiot, tvärtom så är han en ikon som förtjänar all respekt. 

Ingen möjlighet att påverka

Rent formellt har Z ingen möjlighet att påverka bolaget då föreningen äger 51procent. Zlatan som person har självfallet däremot ett mycket stort inflytande. Ledningen kommer lyssna och han kan vara med och påverkar rätt mycket, vilket jag tror är bra för Hammarby.

Att en internationell webbshop där Hammarby säljer matchtröjor med Ibra på ryggen kan skapa en omfattande omsättning torde vara klart även om Z inte spelar en minut med laget. Här finns det nog en split som gör att Z kan få tillbaka sin insats över tid.

Å andra sidan har Zlatan nått en sådan nivå att han kan använda pengar för att ge tillbaka till sporten utan att han behöver dra in på Helenas shoppingbudget. Jag tycker att det blir trist om inte tanken att Z går in som delägare för att ge tillbaka till fotbollen värderas i det här fallet. Fanns inte den så blir investeringen huvudlös.

Att Z kan vara motivator som får Hammarbys spelare att träna hårdare än man gör idag och springa mer under match torde ingen kunna ifrågasätta. Här kan Z göra skillnad. Har man fått en utskällning av Zlatan för att man inte ger allt för laget så har man lärt sig rätt mycket. Att han har kunnande om hur man kan utveckla akademiverksamheten är också självklart. 

Hans värde vid sponsorförsäljning är mycket högt, hans kontaktnät är globalt och mycket starkt.

Men jag ser ingen som helst anledning för Hammarbyfansen att känna oro. Dels finns det ingen förutsättning för en privat ägare att tjäna på att äga en svensk allsvensk klubb. För liten liga, för låg ranking, för svårt att bygga ett storlag när allsvenskan är så pass lågt rankad. För låg omsättning eftersom vi är ett litet land med få människor. De konspirationsteoretiker som ser en risk här vet inte vad de pratar om. Däremot är det bra för klubben om de kan få in mer kapital och göra större satsningar genom privata ägare men det får man inte nu.

51-procentsregeln  skadar idrotten

51-procentsregeln som jag anser skadar svensk idrott idag, dock bara på området breddanläggningar för barn, kan tidigast försvinna på RIM (RFs årsmöte) 2021, dvs fotbollsförbundet kan tidigast våren 2022 besluta att ta bort den inom fotbollen från och med 2023. 

Men då skall Hammarbys medlemmar rösta om den finnas kvar i Hammarby vilket då blir för 2024  För att Hammarbys medlemmar skall rösta för att ta bort den så krävs det rätt mycket. 

Ekonomisk kris, risk för tappad elitlicens, publikkris i kombo med en kapitalstark finansiär som är beredd att gå in med väldigt mycket pengar i något som just då är värt rätt lite är ingen trolig kombination. 

Sköter Hammarbys ledning verksamheten lika bra som de senaste åren med Henrik Kindlund som VD så uppstår inte den situationen och någon anledning att sälja ut majoriteten finns då inte.

Sen finns det ett okänt område som kan påverka ovanstående och det är skrivelser i det aktieägaravtal som finns mellan föreningen och AEG Sverige. Vad som står där är okänt för mig och har aldrig publicerats för medlemmar av naturliga skäl. Här ska AEG ha rätt till utdelning under vissa premisser eller veto inför vissa investeringar, men det är gissningar från min sida.

När det gäller de upprörda supportrarna i Malmö så väljer jag att citera den franske 1800-tals författaren Balzac, känd för sin realism. Han myntade uttrycket ”Hämnden är en anrättning som smakar bäst när den är kall”.

Skall supportrarna i Malmö vara sura på någon så är det på dåvarande sportchefen Hasse Borg som såg till att affären när Zlatan såldes var väldigt bra för klubben och inte bra för Zlatan. Z är känd för att vara långsint och nu fick han ge igen.

Men visst är det kul och jag tror det är bra för Allsvenskan som helhet.

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.