Är det Zlatans sätt att ge igen?
Nyheten om att Zlatan nu är indirekt delägare i Hammarby slog ned som en bomb i Idrotts-Sverige. Supportar i både Hammarby och MFF reagerar delvis negativt
Jag tror det är så här.
Först är inte Zlatan delägare i Hammarby Fotboll AB. Zlatan har förvärvat 50 procent av AEG Sverige där AEGs moderbolag äger 50 procent. Det bolaget äger i sin tur 47 procent av Hammarbyfotboll AB. AEG Sverige har rätt till styrelseplats i Hammarby fotboll AB men huruvida AEG kommer nominera Z är helt oklart. Rent formellt äger inte Z någonting i Hammarby Fotboll AB.
Mer pengar än värdet
AEG som via sitt dotterbolag äger 47 procent av Hammarbyfotboll AB har stoppat in mer pengar än vad de har för värde på sina aktier och nu har Z köpt, eller fått eller bytt till sig en del av ägandet i detta bolag.
Det finansiella marknadsvärdet på Hammarby fotboll AB är i nuläget 0. Klart det finns omsättning, årlig vinst och ett ganska stort eget kapital. Det är också ett välskött företag men ur ett kommersiellt perspektiv är värdet fortfarande 0 eftersom det inte går att skapa avkastning på de värden som finns och är extremt svårt finna köpare av det skälet. Investeringar i svenska fotbolls- och hockeyklubbar görs med hjärta, inte med hjärna. Då finns det andra bolag att investera i.
Hammarby Fotboll AB, har som fotbolls AB, helt andra mål än ett vanligt AB. Ett vanligt AB skall berika sina ägare, de vinster man skapar skall så småningom överlämnas till ägarna som utdelning eller vid en försäljning.
Ett fotbolls AB har som mål att använda alla vinster för att skapa sportsliga framgångar. Det finns inget kvar, och skall inte finnas något kvar till ägarna annat än glädjen som de sportsliga framgångarna utgör
I finansvärlden finns talesättet en stor minoritetsägare är en liten idiot och en liten minoritetsägare är en stor idiot eftersom man investerar men saknar påverkan. Nu är Z på intet sätt en idiot, tvärtom så är han en ikon som förtjänar all respekt.
Ingen möjlighet att påverka
Rent formellt har Z ingen möjlighet att påverka bolaget då föreningen äger 51procent. Zlatan som person har självfallet däremot ett mycket stort inflytande. Ledningen kommer lyssna och han kan vara med och påverkar rätt mycket, vilket jag tror är bra för Hammarby.
Att en internationell webbshop där Hammarby säljer matchtröjor med Ibra på ryggen kan skapa en omfattande omsättning torde vara klart även om Z inte spelar en minut med laget. Här finns det nog en split som gör att Z kan få tillbaka sin insats över tid.
Å andra sidan har Zlatan nått en sådan nivå att han kan använda pengar för att ge tillbaka till sporten utan att han behöver dra in på Helenas shoppingbudget. Jag tycker att det blir trist om inte tanken att Z går in som delägare för att ge tillbaka till fotbollen värderas i det här fallet. Fanns inte den så blir investeringen huvudlös.
Att Z kan vara motivator som får Hammarbys spelare att träna hårdare än man gör idag och springa mer under match torde ingen kunna ifrågasätta. Här kan Z göra skillnad. Har man fått en utskällning av Zlatan för att man inte ger allt för laget så har man lärt sig rätt mycket. Att han har kunnande om hur man kan utveckla akademiverksamheten är också självklart.
Hans värde vid sponsorförsäljning är mycket högt, hans kontaktnät är globalt och mycket starkt.
Men jag ser ingen som helst anledning för Hammarbyfansen att känna oro. Dels finns det ingen förutsättning för en privat ägare att tjäna på att äga en svensk allsvensk klubb. För liten liga, för låg ranking, för svårt att bygga ett storlag när allsvenskan är så pass lågt rankad. För låg omsättning eftersom vi är ett litet land med få människor. De konspirationsteoretiker som ser en risk här vet inte vad de pratar om. Däremot är det bra för klubben om de kan få in mer kapital och göra större satsningar genom privata ägare men det får man inte nu.
51-procentsregeln skadar idrotten
51-procentsregeln som jag anser skadar svensk idrott idag, dock bara på området breddanläggningar för barn, kan tidigast försvinna på RIM (RFs årsmöte) 2021, dvs fotbollsförbundet kan tidigast våren 2022 besluta att ta bort den inom fotbollen från och med 2023.
Men då skall Hammarbys medlemmar rösta om den finnas kvar i Hammarby vilket då blir för 2024 För att Hammarbys medlemmar skall rösta för att ta bort den så krävs det rätt mycket.
Ekonomisk kris, risk för tappad elitlicens, publikkris i kombo med en kapitalstark finansiär som är beredd att gå in med väldigt mycket pengar i något som just då är värt rätt lite är ingen trolig kombination.
Sköter Hammarbys ledning verksamheten lika bra som de senaste åren med Henrik Kindlund som VD så uppstår inte den situationen och någon anledning att sälja ut majoriteten finns då inte.
Sen finns det ett okänt område som kan påverka ovanstående och det är skrivelser i det aktieägaravtal som finns mellan föreningen och AEG Sverige. Vad som står där är okänt för mig och har aldrig publicerats för medlemmar av naturliga skäl. Här ska AEG ha rätt till utdelning under vissa premisser eller veto inför vissa investeringar, men det är gissningar från min sida.
När det gäller de upprörda supportrarna i Malmö så väljer jag att citera den franske 1800-tals författaren Balzac, känd för sin realism. Han myntade uttrycket ”Hämnden är en anrättning som smakar bäst när den är kall”.
Skall supportrarna i Malmö vara sura på någon så är det på dåvarande sportchefen Hasse Borg som såg till att affären när Zlatan såldes var väldigt bra för klubben och inte bra för Zlatan. Z är känd för att vara långsint och nu fick han ge igen.
Men visst är det kul och jag tror det är bra för Allsvenskan som helhet.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar