Så får inte idrotten kritiseras

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Antingen är hon orättvis eller okunnig!

idrottsminister Amanda Lind intervju i DN fick mig att reagera.

Först säger Lind ”Svensk idrott har en rad tunga samhällsfrågor att hantera”. Det är fullständigt fel. 

Integration är ett område där Idrotten har fått ta ett stort ansvar i Sverige och gjort det bra och blivit en stor resurs för regeringen.

Enligt grundlagar så har vi valt våra politiker med regeringen som primus inter pares för att hantera våra samhällsproblem. Idrotten skall enligt sina stadgar och verksamhetsbeskrivningar hålla på med idrott. Det vore som jag ser det olyckligt om vi skulle få ombytta roller. 

Ett offer för samhällsproblem 

Amanda Lind måste förstå att idrotten är ett offer för samhällsproblem och ett brottsoffer i många fall. Utsatta områden drabbar idrotten på samma sätt som det drabbar befolkningen i de här områdena. Om polis och andra inte kan åka in i ett område kan man inte begära att den ideella ledaren skall parkera bilen vid fotbollsplanen.

Sen säger hon ”Det som är viktigt för rörelsen själv att lösa är ojämlikheten”. 

Det är okunnigt och orättvist.

Svensk idrott är 3,2 miljoner medlemmar. 600 000 ideella ledare, 20 000 föreningar. Man är en så stor del av befolkning att man inte kan avvika mer än marginellt från samhället.

Den idrottsrörelse jag följt under tjugo år har satsat massor på ökad jämlikhet och nått stora framgångar. Vi har varje år i ökande utsträckning jämställda styrelser, flickor som får samma tillgång till träningstider, samma kvalitet på tränare och lika andel av föreningens omsättning som vad pojkar får. 

Idrotten har gjort mer och ligger före ex.vis kulturen som inte får de här kraven på sig. Det är på det subventionerade Dramaten vi har aktörer som tvingar kvinnor att ta livet av sig utan att någon kulturminister lyft ett finger. Det är inte inom idrotten. 

De 0,3 procent av idrotten som är kommersiell är sedan länge totalt jämställd. Man får som idrottare oavsett sport och kön ca 60 procent av de kommersiella värden man skapar. De två just nu bäst betalda i Sverige aktiva är Sarah Sjöström och Charlotte Kalla.

Idrotten föregångare

Idrotten har under lång tid arbetat mot mobbing, sexuella övergrepp och så sent som idag (måndag) presenterar RF en samverkan med RSLF för att bli mer inkluderande för de knappa 200 barn och ungdomar som är transpersoner i vårt land. 

Den ojämlikhet av socioekonomisk karaktär som uppstått beror inte på att idrotten varit exkluderande, tvärtom har företrädare för idrotten varnat och pekat på de här växande problemen i ett decennium där regeringar av olika färg inte har lyssnat. 

Socioekonomisk karaktär som förhindrar idrott beror på ett antal faktorer utöver det uppenbara misslyckandet av våra politiker. 

Några av de viktigaste är:

Hedersförtryck. Framväxande hedersförtryck där någonstans 100-200 000 flickor inte får idrotta för att de är utsatta för hedersförtryck. Idrotten tar emot dem både med och utan slöja. 

Men när en idrottsledare som kontaktade mig ringde för att kolla varför den 12-åriga flicka som var på flest träningar slutade komma får han till svar av mamman på dålig svenska (flickan var född i Sverige), ”hon vara kvinna nu, hon inte leka basket”. Dvs tjejen hade fått mens och blivit vuxen i samma ögonblick. 

Idrotten ställer upp på allt samhället gör för att bekämpa hedersförtrycket, men kan inte agera ensam eller gå före. Samhället har så här långt valt att ekonomiskt stödja aktörer som förminskar, förnekar och relativiserar hedersförtrycket.

Ideligen nya ålägganden

Kostnaderna. Politiker på alla nivåer har lagt på idrotten ålägganden som lett till ökat behov av anställda utan att bidragen ökat (den ökning som idrotten fick när Löfven tillträdde täckte inte de ökade kostnader för höjda arbetsgivaravgifter för unga). 

Konsekvensen är att föräldrarna betalar mer. Det fungerar än så länge i medelklassområden. Det fungerar inte hos de grupper som utanförskap, och nyanlända. Det är inte idrotten som skapat utanförskapet eller de stora grupperna nyanlända.

Idrotten kan inte lösa de här problemen. Det måste Amanda och hennes kamrater i regeringen göra.

Anläggningsbristen. Den är fundamental. Det i kombo med SKL:s prognoser för kommunernas ekonomi förvärrar problemet. Kommunernas kostnadsökningar påförda av regeringen de senaste fem åren tar medel som kunde gått till idrottsanläggningar. Nu får kommuner nej till nya lån av Kommuninvest.

Nu lär det inte hända då alla löften om statligt agerande för att stärka idrotten varit tomma, oavsett regering.

Här också är idrotten föregångare

Integrationen, där våra politiker nu fem år efter 2015-års rekordinvandring inte ännu fått fram ens ett integrationsprogram är ett område där idrotten objektivt sett är den bästa aktören. I första hand beroende på att stat, myndigheter, regioner, kommuner, skola med flera är så dåliga.

Här kan idrotten göra väsentligt mycket mer om två förutsättningar är uppfyllda. Först nya och stora pengar för att klara uppdraget som ligger utanför kärnaffären idrott och dels måste idrottens åtagande vara del av ett större heltäckande långsiktigt integrationsprogram. Regeringen kommer misslyckas i båda fallen. 

Amanda Lind har anledning att först förstå och klarlägga rollerna och sedan inse hur stora samhällets tillkortakommanden är innan hon på felaktiga grunder kritiserar idrotten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.