Men ingen törs föreslå ändringar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag har vi e-mail, internet, smarta mobiler, sms, Facebook, Twitter, Skype, mobilt bank-id, Swish, bilar, flygplan, tåg, motorvägar. Kommunikation ger inget behov av en geografisk organisation. Ändå finns 1634 års organisation då idrotten formerades fortfarande kvar.

Frågan är varför? 

Idrotten är uppbyggd på samma sätt som de politiska partierna, på ett gammalmodigt sätt, som stiftades på Axel Oxenstiernas tid.

Svensk idrott är organiserad med något undantag i form av föreningar som bildar distrikt i regel efter länsgränser och sedan förbund på nationell nivå. Även RF är uppdelat i distrikt.

Orsaken till att den här strukturen är att man följer den modell som staten och regionerna har. Den kommer i sin tur från Axel Oxenstierna och 1634 års grundlag.

Åter, varför är det på detta viset?

Bristen på digitala lösningar, flygplan, bilar skapade en gång ett läge där den politiska makten placerades i distrikten. Det är distrikten som utser ombuden som har rösträtt på en förbundsstämma, De som utses är genomgående ordförande och ledamöter i distriktsstyrelsen.

Det är djupt olyckligt inte bara av demokratiska skäl.

Till nackdel för idrotten

För att då beskriva problemet i två meningar:

1: Distrikten gör numer egentligen ingenting, deras uppgifter har digitaliserats och som mellanled är de mest i vägen.

2: Distrikten har den politiska makten och vill inte ge upp den.

Det är inte så att 71 specialförbunds distriktsstyrelseledamöter är onda människor. Tvärtom, de har ofta lagt ett liv med oavlönat arbete som förtroendevalda, som ledare i föreningar och i distrikt. Det är goda människor som vill idrotten väl.

Sen är de i min höga ålder och äldre, med en förändringsbenägenhet som ofta ligger nära nollnivån. På det kommer att färre bryr sig om vad de gör och ingen ifrågasätter systemet.

Då uppstår frågan varför ingen gjort något åt det här.

Det struntar föreningarna i

Den är enkel att besvara. Föreningarna struntar i ökad utsträckning i distrikten, de har fullt upp med sin verksamhet och låter det onödiga mellanledet leva sitt eget liv. Förbunden törs inte eftersom de är valda av distrikten. 

När jag för länge sedan hade ett längre uppdrag åt ett förbund kom ordförande och generalsekreteraren in till mig med idén att jag borde driva den här frågan. Jag var inhyrd konsult, i och för ty på heltid, med affärer som område. Min motfråga var den enkla; Varför skall jag göra det här? Svaret var att du är den enda som varken är förtroendevald eller anställd på seniornivå. Vi andra kan inte.

Jag har varit tydlig när jag lunchat med idrottens makthavare att de inte kan driva den här frågan utan att bli avsatta. Så illa är det.

Nu är jag ingen makthavare, bara en liten röst i det idrottspolitiska mörkret men då jag inte företräder någon och vill svensk idrott väl så blir min slutsats att jag måste svära i kyrkan och försöka ändra på det som skadar svensk idrotts utveckling mest.

Lika illa hos partierna

Trots min obetydliga roll så träffar jag även politikerna som har ett idrottsansvar. Här är problemet att deras partier är värre illa ute än idrotten.  

Svensk idrott har, enligt mig och de jag kunnat enats om, tre elefanter i rummet. Dvs sådant man inte får prata om trots att de tar upp all energi och all yta i form av distrikten, medlemskravet och 51-procentsregeln. Jag återkommer om de två sista i nya krönikor.

Min enkla syn är att jag vill ge svensk idrott bättre utvecklingsförutsättningar och det som skiljer mig från de flesta med makt, dock tack och lov inte alla, är att jag inte köper att vi skall fortsätta som vi alltid gjort eftersom det skapar negativ utveckling.

Vi har lämnat 60-talet liksom 1900-talet bakom oss. Svensk idrott måste vara organiserad för att möta samhällsutvecklingen och politiken för 2020-talet. Idag är vi perfekt organiserad för att möta 1970-talet. Det är ingen framgångsformel.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.