Men ingen törs föreslå ändringar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag har vi e-mail, internet, smarta mobiler, sms, Facebook, Twitter, Skype, mobilt bank-id, Swish, bilar, flygplan, tåg, motorvägar. Kommunikation ger inget behov av en geografisk organisation. Ändå finns 1634 års organisation då idrotten formerades fortfarande kvar.

Frågan är varför? 

Idrotten är uppbyggd på samma sätt som de politiska partierna, på ett gammalmodigt sätt, som stiftades på Axel Oxenstiernas tid.

Svensk idrott är organiserad med något undantag i form av föreningar som bildar distrikt i regel efter länsgränser och sedan förbund på nationell nivå. Även RF är uppdelat i distrikt.

Orsaken till att den här strukturen är att man följer den modell som staten och regionerna har. Den kommer i sin tur från Axel Oxenstierna och 1634 års grundlag.

Åter, varför är det på detta viset?

Bristen på digitala lösningar, flygplan, bilar skapade en gång ett läge där den politiska makten placerades i distrikten. Det är distrikten som utser ombuden som har rösträtt på en förbundsstämma, De som utses är genomgående ordförande och ledamöter i distriktsstyrelsen.

Det är djupt olyckligt inte bara av demokratiska skäl.

Till nackdel för idrotten

För att då beskriva problemet i två meningar:

1: Distrikten gör numer egentligen ingenting, deras uppgifter har digitaliserats och som mellanled är de mest i vägen.

2: Distrikten har den politiska makten och vill inte ge upp den.

Det är inte så att 71 specialförbunds distriktsstyrelseledamöter är onda människor. Tvärtom, de har ofta lagt ett liv med oavlönat arbete som förtroendevalda, som ledare i föreningar och i distrikt. Det är goda människor som vill idrotten väl.

Sen är de i min höga ålder och äldre, med en förändringsbenägenhet som ofta ligger nära nollnivån. På det kommer att färre bryr sig om vad de gör och ingen ifrågasätter systemet.

Då uppstår frågan varför ingen gjort något åt det här.

Det struntar föreningarna i

Den är enkel att besvara. Föreningarna struntar i ökad utsträckning i distrikten, de har fullt upp med sin verksamhet och låter det onödiga mellanledet leva sitt eget liv. Förbunden törs inte eftersom de är valda av distrikten. 

När jag för länge sedan hade ett längre uppdrag åt ett förbund kom ordförande och generalsekreteraren in till mig med idén att jag borde driva den här frågan. Jag var inhyrd konsult, i och för ty på heltid, med affärer som område. Min motfråga var den enkla; Varför skall jag göra det här? Svaret var att du är den enda som varken är förtroendevald eller anställd på seniornivå. Vi andra kan inte.

Jag har varit tydlig när jag lunchat med idrottens makthavare att de inte kan driva den här frågan utan att bli avsatta. Så illa är det.

Nu är jag ingen makthavare, bara en liten röst i det idrottspolitiska mörkret men då jag inte företräder någon och vill svensk idrott väl så blir min slutsats att jag måste svära i kyrkan och försöka ändra på det som skadar svensk idrotts utveckling mest.

Lika illa hos partierna

Trots min obetydliga roll så träffar jag även politikerna som har ett idrottsansvar. Här är problemet att deras partier är värre illa ute än idrotten.  

Svensk idrott har, enligt mig och de jag kunnat enats om, tre elefanter i rummet. Dvs sådant man inte får prata om trots att de tar upp all energi och all yta i form av distrikten, medlemskravet och 51-procentsregeln. Jag återkommer om de två sista i nya krönikor.

Min enkla syn är att jag vill ge svensk idrott bättre utvecklingsförutsättningar och det som skiljer mig från de flesta med makt, dock tack och lov inte alla, är att jag inte köper att vi skall fortsätta som vi alltid gjort eftersom det skapar negativ utveckling.

Vi har lämnat 60-talet liksom 1900-talet bakom oss. Svensk idrott måste vara organiserad för att möta samhällsutvecklingen och politiken för 2020-talet. Idag är vi perfekt organiserad för att möta 1970-talet. Det är ingen framgångsformel.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen