Ynkligt svarat av Ygeman!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det lär inte bli några idrottsliga bojkotter av Pekings vinter-OS 2022. Bra det.

Nu verkar dock alltfler länder vilja markera mot Kinas återkommande övergrepp på mänskliga rättigheter genom att inte skicka dit sina höga politiker.

Däremot, vår nye idrottsminister, Anders Ygeman, mumlar. 

Joe Biden flaggade häromdagen för att USA kommer att låta sina aktiva idrottare fara till Kina men att man gärna går i spetsen för det som kallas ”diplomatisk bojkott.” D v s, man skickar inga officiella regeringsrepresentanter dit.

Kina rasar förstås mot besluten.

Klara besked av Johnson

Australien, Kanada och Storbrittanien har hakat på. Flera lär följa efter. Storbrittaniens premiärminister Boris Johnson lät under onsdagen meddela att varken ministrar eller tjänstemän kommer att följa med de tävlande till Peking.

De de bojkottande länderna främst vill markera mot är Kinas sätt att hantera frågor som öppenhet, mediafrihet och oberoende rättsväsende.

Man kan hoppas att land efter land nu, snart, följer efter så att den tilltänkta, politiska statsmannaläktaren gapar tom när det blir dags för spelens invigning den 4 februari nästa år. Den 20 februari släcks elden.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson har fått frågan om Sveriges inställning och svarat att det är en fråga som regeringen bör diskutera snarast. Utrikesminister Ann Linde skall väl också säga sitt och naturligtvis är det logiskt att ställa frågan till den nye idrottsministern, Anders Ygeman, även om han inte alls har någon beslutsrätt i frågan. Han har inte mera makt än en röst i regeringen precis som alla andra ministrar.

Ett ynkligt uttalande

Men ett svar gav i alla fall Ygeman när han fick frågan om Sverige skulle haka på USA:s och Storbrittaniens linje. Ett mer än märkligt, för att inte säga ynkligt, svar.

Så här sade Ygeman: ”Vi vet ju inte ens om det är möjligt (med avseende på coronan) att åka dit.”

Det hade varit bättre att bara säga: vi har inte bestämt oss än.

För huruvida pandemin sätter stopp för resandet eller inte kan väl inte påverka vad regeringen skall tycka om tjäna eller hur de tänker förhålla sig. Väntar de och hoppas att slippa ge besked så det kan gömma sig bakom ett reseförbud byggt på internationella pandemiregler?

Det vi förväntar oss är att Magdalena Anderssons regering klart och tydligt går ut och säger: ”Eftersom Kinas representanter tydligt säger att idrotten och politiken inte skall blandas ihop så gör vi dem till viljes genom att skicka idrottarna dit men inte politikerna.”

Representanten för det kinesiska utrikesdepartementet, Zhao Lijian, har nämligen, apropå signalerna från USA och flera länder, sagt följande: ”Att politisera idrott är emot den olympiska andan och skadar idrottens intressen över hela världen.”

Hoppas på Kungen

Som om Kina hade någonting att lära världen hur idrott och politik inte skall blandas ihop.

Idrotten och politiken, inte minst den olympiska, har varit tätt sammankopplade sedan de första olympiska spelen i Atén 1896. Och är det något land som politiskt styr sin idrott och använder den som propagandamedel i det politiska stormaktsspelet, så är det Kina.

Det finns ingen anledning för politiker att åka. Där öppnas inga möjligheter för dialog, för protester, för påverkan. De politiska representanter som åker till olympiska spel har ett program utstakat och bestämt av värdlandet, de har ingen som helst diplomatisk chans att göra någonting annat än att dansa med runt guldkalven och göra det som den kinesiska regimen vill; ge ett erkännande till landet och legitimera regimens sätt att leda det.

Nu hoppas jag på Kungen. Att han går i spetsen som en Monark bör göra. ”Jag och drottningen, kronprinsessan och prins Daniel kommer inte att resa till de olympiska spelen i Kina.” Han kan ange hälsoskäl eller vad som helst om han nu inte vill (får) göra ett politiskt statement. Men han skulle kunna ge en vägledning till velande politiker.

Ingen egen minister, tack!

Begreppet idrottsminister har alltid diskuterats. Regeringar har alltid fått kritik för att man behandlar idrotten styvmoderligt genom att låta idrotten fladdra runt bland ministrar som har betydligt tyngre frågor i sin portfölj.  Jag tycker att den hörde bättre hemma i kulturdepartementet än som nu i Ygemans migrations- och integrationsdepartement. Har sett en del populistiska idrottstyckare nästan hånfullt uttrycka sin besvikelse över att idrotten inte har ett eget departement och en egen minister. Det skall den inte ha.

Idrottsrörelsen är ingen statlig myndighet. En gång i tiden fanns det som kallades ”regeringens ombud”, alltså av regeringen utsedda ledamöter i Riksidrottsstyrelsen. En sorts övervakande politruk-funktion av gammal öststatsmodell. Den lyckades idrottens högsta organ själv göra sig av med genom beslut på riksidrottsmötet. Idrotten ville stå fri från politisk styrning. Att återknyta tätare band med ett eget idrottsdepartement vore ett steg tillbaka.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.