Reinfeldt en bromskloss som befarat
Det mullrar i leden. Det som befarades har inträffat. Fredrik Reinfeldt sköter det stora reviret Svenska Fotbollförbundet med vänster hand och efter att ha gjort sina plikter för de övriga åtta styrelser där han arbetar. Och sitt eget företag.
Han ställer in möten, kommer inte till möten och på förbundet hopar sig bekymren. Precis som befarat; han trodde att Svenska Fotbollförbundet var som vilket företag som helst där styrelsen bara behöver se till att vd:n göra sitt jobb.
Det är förstås fel att klandra bara Reinfeldt för att Svenska Fotbollförbundet inte sköts. Det var en massa naiva, och möjligen imponerade, delegater som röstade fram honom. Han vann ordförandevalet i mars i fjol med rösterna 143-111 mot utmanaren Lars Christer Olsson.
Varning utfärdades, inte minst i denna spalt; hur skall Reinfeldt hinna med att sköta ett heltidsjobb som Svenska Fotbollförbundets ordförande när han sitter i ytterligare åtta styrelser, ordförande i tre?
Inte prio ett
Svaret? Han hinner inte. Det var i Aftonbladet jag läste om hur han inte alls deltog i de tre landsdelskonferenser som anordnades, han uteblev från ett viktigt möte med justitieminister Gunnar Strömmer och idrottsminister Jakob Forssmed där man skulle diskutera hur läktarvåldet och ordningsstörningarna på arenorna skulle bemötas. Inte heller till ett möte hos idrottsministern gällande ungdomsidrotten dök han upp och inbjudningar från flera distriktsförbund har han nonchalerat. Supporterunionen ville också ha en diskussionen med förbundsbasen men han struntade i det också. Det jag läser rimmar väl med det jag hör från mina källor högt upp och runt svensk fotbolls centrala organ. Rapporterna säger att de som röstade på Lars Christer Olsson känner sig stärkta i uppfattningen att de valde rätt, men också att många som röstade på Reinfeldt nu inser att de gjorde ett misstag.
Det var också ett bedrövligt dåligt arbete av valberedningen som inte i grunden gick igenom och gjorde klart för sig hur Reinfeldt tänkte disponera sin tid, hur han tänkt att fotbollen skulle skötas när han också har åtaganden i åtta andra styrelser för företag med en sammanlagd omfattning av 30 miljarder. Det var alldeles uppenbart redan från början att fotbollen inte var prio ett för den förre högerledaren.
Gigantiskt reformarbete
Fredrik Reinfeldt är heltidsarvoderad ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Med en lön på över en miljon. Men han jobbar inte heltid. Långt därifrån. Han förstod aldrig, informerades tydligen inte heller om, av valberedning eller andra, att ordförandeskapet i Svenska Fotbollförbundet är ett jobb med heltidsansvar, ett aktivt och drivande ordförandejobb, inte som i den företagsvärld där Reinfeldt plockar hem merparten av sina miljoner genom ”styrelsebigami” , där styrelsen ses då och då, tillsätter vd och ser till att han sköter sig.
”Fotbollförbundet håller på att förvandlas från en folkrörelse till ett tjänstemannaföretag”, som en av Aftonbladets källor påpekade.
Klagomålen mot Förbundet och dess ordförande kommer i en tid med stora omorganisationer, tillsättande av nya tjänster, dålig ekonomi, sportsligt fiasko och en obegriplig fördröjning av den akuta förbundskaptensfrågan. SvFF behöver ett gigantiskt reformarbete. Man hade kunnat välja Lars Christer Olsson som erbjöd sig att under två år få ”ordning i pastoratet”, som Lennart Johansson brukade säga, men man valde, förblindade av makt och polityr, en staffagefigur.
Men det räcker inte med välpolerade uttalanden och vältalighet från en talarstol. Rapporterna från politiskt håll när det gäller Reinfeldt talar också om mediokra kunskaper men statsmannamässig skicklighet i sina framträdanden och förmåga att omge sig med rätt personer. Smidigt munläder smörjer utåt, men inte inåt.
Ingen lätt uppgift
Reinfeldt har också i sina uttalanden om umgänget med ”sportswashing-nationerna” varit vag och tvetydig. Att förbundskaptensfrågan är onödigt fördröjd med ett halvår är också hans ansvar.
Erbjudandet till BP-tränaren Olof Mellberg var närmast pinsamt och förnedrande. Han skulle ha en resultatbaserad lön och i kravbilden förutsattes att han på ett år skulle ta upp Sverige en division i Nations League. En förbundskapten är beroende av vilka spelare han har och vad de presterar och en förbundsordförande bör arbeta i takt och i nära samarbete med Elitklubbarnas organisation så att spelarutveckling, försäljning, uppföljningar i utlandsklubbarna också harmonierar med vad landslaget behöver.
När Svenska Fotbollförbundet befinner sig i en besvärligare situation än på många år och personerna på ett antal vitala poster är nytillsatta, skulle den likaledes färska generalsekreteraren Andrea Möllerberg behövt en stark man bredvid sig i sitt dagliga jobb för att reformera, förbättra relationerna med både distrikt, klubbar och Föreningen Svensk Elitfotboll. Hon har sannerligen ingen lätt uppgift med en ordförande som föreslogs av en undermålig valberedning och valdes av bländade delegater och som hittills inte visat sig hålla måttet. Det är inte i talarstolen och på presskonferenser han skall glänsa. Det är i det hårda jobbet på kansliet.
Reinfeldt sitter på sitt mandat till mars 2025.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar