Reinfeldt en bromskloss som befarat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det mullrar i leden. Det som befarades har inträffat. Fredrik Reinfeldt sköter det stora reviret Svenska Fotbollförbundet med vänster hand och efter att ha gjort sina plikter för de övriga åtta styrelser där han arbetar. Och sitt eget företag.

Han ställer in möten, kommer inte till möten och på förbundet hopar sig bekymren. Precis som befarat; han trodde att Svenska Fotbollförbundet var som vilket företag som helst där styrelsen bara behöver se till att vd:n göra sitt jobb.

Med åtta styrelseuppdrag och sitt eget bolag har han mycket att tänka på. För mycket tyder alla fakta på. där han arbetar. Och sitt eget företag.

Det är förstås fel att klandra bara Reinfeldt för att Svenska Fotbollförbundet inte sköts. Det var en massa naiva, och möjligen imponerade, delegater  som röstade fram honom. Han vann ordförandevalet i mars i fjol med rösterna 143-111 mot utmanaren Lars Christer Olsson. 

Varning utfärdades, inte minst i denna spalt; hur skall Reinfeldt hinna med att sköta ett heltidsjobb som Svenska Fotbollförbundets ordförande när han sitter i ytterligare åtta styrelser, ordförande i tre?

Inte prio ett

Svaret? Han hinner inte. Det var i Aftonbladet jag läste om hur han inte alls deltog i de tre landsdelskonferenser som anordnades, han uteblev från ett viktigt möte med justitieminister Gunnar Strömmer och idrottsminister Jakob Forssmed där man skulle diskutera hur läktarvåldet och ordningsstörningarna på arenorna skulle bemötas. Inte heller till ett möte hos idrottsministern gällande ungdomsidrotten dök han upp och inbjudningar från flera distriktsförbund har han nonchalerat. Supporterunionen ville också ha en diskussionen med förbundsbasen men han struntade i det också. Det jag läser rimmar väl med det jag hör från mina källor högt upp och runt svensk fotbolls centrala organ. Rapporterna säger att de som röstade på Lars Christer Olsson känner sig stärkta i uppfattningen att de valde rätt, men också att många som röstade på Reinfeldt nu inser att de gjorde ett misstag. 

Det var också ett bedrövligt dåligt arbete av valberedningen som inte i grunden gick igenom och gjorde klart för sig hur Reinfeldt tänkte disponera sin tid, hur han tänkt att fotbollen skulle skötas när han också har åtaganden i åtta andra styrelser för företag med en sammanlagd omfattning av 30 miljarder. Det var alldeles uppenbart redan från början att fotbollen inte var prio ett för den förre högerledaren.

Gigantiskt reformarbete

Fredrik Reinfeldt är heltidsarvoderad ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Med en lön på över en miljon. Men han jobbar inte heltid. Långt därifrån. Han förstod aldrig, informerades tydligen inte heller om, av valberedning eller andra, att ordförandeskapet i Svenska Fotbollförbundet är ett jobb med heltidsansvar, ett aktivt och drivande ordförandejobb, inte som i den företagsvärld där Reinfeldt plockar hem merparten av sina miljoner genom ”styrelsebigami” , där styrelsen ses då och då, tillsätter vd och ser till att han sköter sig. 

”Fotbollförbundet håller på att förvandlas från en folkrörelse till ett tjänstemannaföretag”, som en av Aftonbladets källor påpekade.

Klagomålen mot Förbundet och dess ordförande kommer i en tid med stora omorganisationer, tillsättande av nya tjänster, dålig ekonomi, sportsligt fiasko och en obegriplig fördröjning av den akuta förbundskaptensfrågan. SvFF behöver ett gigantiskt reformarbete. Man hade kunnat välja Lars Christer Olsson som erbjöd sig att under två år få ”ordning i pastoratet”, som Lennart Johansson brukade säga, men man valde, förblindade av makt och polityr, en staffagefigur. 

Men det räcker inte med välpolerade uttalanden och vältalighet från en talarstol. Rapporterna från politiskt håll när det gäller Reinfeldt talar också om mediokra kunskaper men statsmannamässig skicklighet i sina framträdanden och förmåga att omge sig med rätt personer. Smidigt munläder smörjer utåt, men inte inåt.

Ingen lätt uppgift

Reinfeldt har också i sina uttalanden om umgänget med ”sportswashing-nationerna” varit vag och tvetydig. Att förbundskaptensfrågan är onödigt fördröjd med ett halvår är också hans ansvar. 

Erbjudandet till BP-tränaren Olof Mellberg var närmast pinsamt och förnedrande. Han skulle ha en resultatbaserad lön och i kravbilden förutsattes att han på ett år skulle ta upp Sverige en division i Nations League. En förbundskapten är beroende av vilka spelare han har och vad de presterar och en förbundsordförande bör arbeta i takt och i nära samarbete med Elitklubbarnas organisation så att spelarutveckling, försäljning, uppföljningar i utlandsklubbarna också harmonierar med vad landslaget behöver. 

När Svenska Fotbollförbundet befinner sig i en besvärligare situation än på många år och personerna på ett antal vitala poster är nytillsatta, skulle den likaledes färska generalsekreteraren Andrea Möllerberg behövt en stark man bredvid sig i sitt dagliga jobb för att reformera, förbättra relationerna med både distrikt, klubbar och Föreningen Svensk Elitfotboll. Hon har sannerligen ingen lätt uppgift med en ordförande som föreslogs av en undermålig valberedning och valdes av bländade delegater och som hittills inte visat sig hålla måttet. Det är inte i talarstolen och på presskonferenser han skall glänsa. Det är i det hårda jobbet på kansliet. 

Reinfeldt sitter på sitt mandat till mars 2025.

Åke Stolt

Fakta

PS. Fredrik Reinfeldt är, förutom ordförande för Svenska Fotbollförbundet, också styrelseordförande i Drivkraft Sverige AB, Visat Service AB, Cred Point Sweden AB samt ledamot i styrelserna för Heimstaden AB, Heimstaden bostad AB, Fredrik Reinfeldt AB, Svenskt Näringsliv och Ideella föreningen Visat.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.