”Därför är ett lönetak omöjligt”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
UEFA har för avsikt att inom ett par år införa ett slags lönetak i europeisk fotboll. Jag skriver ”ett slags” därför att åtgärden är ett slag i luften. Det som nästan fungerar i USA:s och Kanadas professionella lagidrott är nämligen dömt att misslyckas i Europa.

UEFA:s tanke är att efterlevnaden skall regleras via klubbarnas bokslut. Ingen skall tillåtas att betala ut mer än vad som tas in. Tanken är god.

Men i praktiken blir regeln tandlös. Helt enkelt därför att ingen har intresse av att följa den.

I USA är lönetak vanligt

Inspirationen kommer säkerligen från USA, där samtliga klubbar i de stora proffsligorna numera har att rätta sig efter ett lönetak. Där finns en fastlagd struktur för professionella lagsporter. Den har utvecklats sedan 1871, hela tiden med baseball som banbrytare.

Skillnaden mellan USA och Europa är att de nordamerikanska klubbarna är startade för att ingå i en liga. De har alltså inget socialt bagage. Det är tvärtom någon som har pekat uppifrån och låtit varje ny stad/klubb köpa in sig i en existerande ligastruktur.

Därmed har de ekonomiska garanterna funnits på plats vid starten.

För att godkännas som medlem måste man kunna fullgöra sina åtaganden som ligamedlem. Man måste naturligtvis också skriva under på att man rättar sig efter ligans regler.

Ger också territoriell ensamrätt

Den nordamerikanska strukturen har utvecklats efter hand. En egenhet är att medlemskap i en liga också ger en territoriell ensamrätt.

Här finns alltså inga lokalderbyn i europeisk mening. Begreppet ”högriskmatch” finns heller inte.

Draftsystemet finns där, men inte här, och är en garant för företagets/ligans fortlevnad. Sämst väljer först. De för tillfället usla klubbar som kan behålla sina förstahandsval har en rimlig chans att bli bättre. NHL (ishockey) introducerade draften under 1960-talet, när ligan under loppet av några år utökades från sex klubbar till 14.

Fler röstande medlemmar kunde på det viset ge sig på Montreal Canadiens, som höll på att segra ihjäl allt intresse kring NHL.

NHL var också sena att introducera lönetaket.

Men klubbledarna hade inget val sedan strandade löneförhandlingar lett till först en halv missad säsong (1994/95) och sedan en hel (2004/05).

Bromsar spelarkaruesellen

I NHL har det här lett till en viss inbromsning av spelarkarusellen. Sålunda är Henrik Lundqvist (debut 2005/06) idag äldst i tjänst i New York Rangers.

Det remarkabla är att ungefär hälften av hans lagkamrater (20 omklädda) har begått sin NHL-debut med Rangers. Så var det inte tidigare.

Lönetaket har fått klubbarna att sköta sina farmarlag bättre, för att den vägen få fram det som vi i Europa kallar ”egna produkter”.

På senaste året har ligan arbetat med hårda nypor för att hålla efter lönetaket. Det har främst handlat om att stoppa fantasikontrakt på 15 år, där bara en liten del av lönen ingick i ”lönetakskvoten”. Resten skulle utbetalas efter att spelaren slutat sin karriär. Nu tycks det kryphålet vara tätat.

Helt annorlunda i Europa

Varför är då detta omöjligt i Europa? Därför att klubbarna bildades först, i ett givet socialt sammanhang. Det handlar exempelvis om olika stadsdelar i Stockholm, eller olika sociala klasser i arbetarstaden Norrköping (Sleipner/arbetare, IFK/läroverkspojkar, tjänstemän).

Det utmärkande är en samverkan inom den egna klubben, för att där finna den kraft med vilken man kan lura skjortan av omvärlden.

Det handlar om ett ”vi mot dom”, på alla plan. Elitklubbarnas möten i sporter som fotboll och bandy kännetecknas aav ett småskuret käbbel. Särintressena är det enda gemensamma.

Supporterklubbarna tog efter kriget på sig rollen som fixare i svensk elitfotboll. Efter några förbundsnedslag hos klubbar med tvivelaktig bokföring (Redbergslid och Malmö FF) lärde man sig att gömma undan allt som bröt mot amatörreglerna, och sköta det separat i en supporterklubb (där SvFF inte hade någon insyn).

"Vi mot dom" - även skattmasen...

Detta med socialt ursprung vårdas fortfarande ömt i varje förenings självbild, och bidrar möjligen på sitt sätt till uppviglingen mellan klubbarna. Det är också ”vi mot dom” som gör det legitimt att på olika sätt lura skattmasen.

Det är klubben mot omvärlden och det är därför väldigt svårt att få föreningarna att samverka i kamp mot t.ex. nedbusningen på läktarna.

Misstänksamheten klubbarna emellan är fundamental. ”Om vi utestänger folk kommer dom [konkurrenten] inte att göra det och då tjänar dom mer pengar än vad vi gör.” Så där håller det på, i all evighet.

Om vi hoppar upp ett steg, till nivån Champions League, så innebär ett europeiskt lönetak att Chelseas Roman Abramovitj kommer att fortsätta betala Europas högsta löner. Skillnaden är bara att allt kommer att försiggå via konton som inte syns i klubbens bokföring.

På så sätt kommer europeiska klubbar att fortsätta hålla imaginära fiendskaper vid liv, leka drömfabrik och fylla folks skallar med orimliga förväntningar. Det är när dessa bubblor brister som det blir farligt att vistas på arenorna.

Gunnar Persson

Journalist

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.