Malmö tog den inkörda vägen

De försökte inte bli kopior av de största och bästa, de prövade en egen stil (Bob Houghton, Sven Göran Eriksson) och kunde överraska, rent av chocka de etablerade som enbart litade till sin bevisade begåvning.
Uppoffringens belöning
VM i Brasilien gav oss flera belägg för hur "underhundarna" gläfste och skrämde t o m de tuffaste kamphundarna.
Atletico Madrid visade i La Liga både för Barcelona och lokalkonkurrenten Real hur teamwork och hårt arbete kan övertrumfa bohemiskt konstnärskap.
Jag såg Malmö FF påminna sig om hur en gammalt svenskt traktorhjul fungerar, när laget med förenklad spelidé och dyngsura matchtröjor gjorde nödvändiga 2-0 på Sparta Prag och klev upp ett hack till på den europeiska fotbollspyramiden.
Med sin inramning, fansens mobilisering och outtröttliga stöttning, augustikvällen som var len som sammet, intensiteten i matchen, spänningen, uppoffringen, de fina målen och det lyckliga utgången så tror jag nog att det här var årets hetaste fotbollskväll i Sverige.
Ingen idé att tjata om Rosenberg
Man får inte släppa till fyra baklängesmål på bortaplan i Champions League. Inte ens om man råkar toffla in två egna. Men MFF-tränaren Age Hareide lärde sig uppenbarligen också något den där kvällen (2-4) i Prag. Det går tydligen att lära gamla hundar sitta.
MFF har under de senaste tre-fyra åren spelat den kvickaste, mest tekniska och passningssäkra fotbollen i Sverige. Det har inte automatiskt öppnat vägen ut i Europa. Goda kopior är ändå bara kopior och originalen är alltid bättre.
Nu har vi sett en svensk modell i modern tappning. Med stenhårt arbete, riskminimerande, förenkling i uppspelen och ett rutinerat proffsjobb och två smarta mål av hemvändaren Magnus Rosenberg. Han är landslagsmässig nu igen. Har varit det i omgångar men aldrig kunnat ta för sig i blågult, så jag vet inte om det är så mycket att tjata om nu heller.
Skyll inte bara på exporten
Malmö skall nu försöka sig på konststycket att med en inhemsk, mera underhållande och elegant variant av sin fotbollsrepertoar, försöka vinna Allsvenskan igen och med denna förenklade "blåbyxvariant" försöka ta sig ända in i Champions Leagues gruppspel. En intressant utmaning men visst borde varje professionell orkester kunna spela både jazz och tung folkmusik. Båda delarna behövs mot Salzburg.
Tränarna växer i betydelse här, det gäller att välja spelare som inte bara vill sprattla i manegen för att slå an på agenter utan är beredda på den totala uppoffringen.
Och kom ihåg; det går inte att skylla på att spelare bara försvinner utomlands. Sverige hade inga stora framgångar i Europa heller i gamla tider när klubbarna kunde hålla trupperna intakta i åratals. Då var ambitionen mera att bli lottad mot ett storlag och få till en inkomstbringande match än att försöka gå vidare.
Houghton och co. förändrade den inställningen.
Sverige måste (både på landslags- och klubbnivå) kunna matcha de flesta länder utom de riktigt stora. Visst måste Sverige - och nog tycks Malmö ha de största förutsättningarna och den klokaste värvningsideologin - kunna det som Norge (Rosenborg) och Danmark (FC Köpenhamn) gjort.
Jag gillar Allsvenskan
Allsvenskan fyller 90 år och i vissa matcher har man sett försvarsingripanden som förlett en att tro, att det finns spelare som varit med från starten.
Men rent generellt; jag gillar Allsvenskan, tycker den är bra, har inga som helst problem med att ställa om från VM i Brasilien till allsvensk underhållning. Strålande kamp mellan Göteborg och AIK nyligen - AIK imponerar, rörlig, omväxlande, finurlig fotboll; blir en absolut livsfarlig utmanare till MFF. Malmöklubbens avancemang i Champions League ökar bara AIK:s chanser - om nu inte AIK går likalångt i Europa League förstås..
Det är sant att det är svårare att hålla samman trupperna idag när många av fotbollens backpackers gör korta besök och knappt packar upp väskorna i tron att de skall bli sålda vidare till något bättre efter ett halvår. Det är viktigare än någonsin, i denna egoistiska cirkus, för klubbledningarna att se minst lika mycket till karaktär som till begåvning.
Men tidens trend är ändå hemvändarna. Malmö FF har plockat hem sina förlorade söner Markus Rosenberg, Guillermo Molins och Agon Mehmeti och dessutom Markus Eriksson, ytterligare en av alla dem som av outgrundliga anledningar köps av utländska lag som sedan tydligt visar att de inte behöver dem. Men om spelarna kommer några miljoner rikare hem och kan återinträda glada och nöjda till den svenska fotbollen, så är det lite bonus. I MFF:s fall tycks det i alla fall vara enbart lyckade återkomster.
En plan för talangutveckling
Men jag tror Sverige behöver en plan för talangutveckling som inkluderar någon form av garantier för att inte alltför många försvinner för tidigt och äts upp innan de hunnit växa klart. Jag vet att vi har fri rörlighet i Europa men vi har väl en barnkonvention också?
De stora pengarna i svensk fotboll måste pumpas in i allsvenska klubbars akademier.
Det finns också en outnyttjad resurs i svensk fotboll; de stora, framgångsrika, erfarna spelarna. Bandyprofessorn Curt Einarsson - som plötsligt blivit fotbollsexpert; varför ägnade han den internationellt försumbara idrotten bandy all sin vakna tid, när han uppenbarligen har lösningen för svensk fotbolls framtid? - har onekligen en poäng när han menar att Svenska Fotbollförbundet aldrig på allvar utnyttjat kunnandet hos f.d. proffsstjärnor. Thomas Ravelli, Patrik Andersson, Jonas Thern, Kenneth Andersson, Tomas Brolin, Klas Ingesson m fl.
Svenska Fotbollförbundet har alltid stirrat sig blinda på kursbetyg och skrivbordsmeriter, där har ambitiösa gymnastikdirektörer alltid gått före praktisk kunskap och internationella erfarenheter. Det är en stelbent tänkande, lika stelbent som skolans. Det ena goda behöver inte förskjuta det andra. Det behövs så mycken blandad kunskap, praktisk och teoretisk, för att ge en ung talang chansen att nå sin optimala kapacitet.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Thomas (inte verifierad)
tors, 2014-08-07 20:59
1. Akademier?
Håller med om det mesta utom slutsatsen att det är på akademierna pengarna skall satsas. Då fortsätter vi att i utarma serierna under allsvenskan. Försök i stället få fler att stanna längre i lägre serier för att härdas och bli klara att direkt gå in i A-truppen när de tar steg i karriären.Fredrik (inte verifierad)
fre, 2014-08-08 13:46
2. Med bredden mot toppen
Håller med Thomas när det gäller akademierna. De är våldsamt överskattade enligt min uppfattning. Efter att tränat ungdomslag i tjugo år (i Stockholm) så har jag sett baksidan av elitklubbarnas satsning på akademier. Antal spelare som går hela vägen från akademierna är ytterst begränsat. Lika vanligt - vanligare! - är spelarna som fostrats i breddklubbar, tidigt flyttats upp och fått spela seniorfotboll. Spelare som fått prova att lira på många olika positioner, som fått spela i lag som inte alltid vinner, som fått ta ansvar och lärt sig lag- och klubbkänsla. En levande och vital breddfotboll är en unik möjlighet för ett litet land som Sverige att hävda sig. Smarta elitklubbar borde uppmuntra, samarbeta och stötta de lokala breddklubbarna i stället för att dränera deras verksamhet, vilket sker i Stockholm i dag.