Otryggare kan ingen vara
Under Erik Hamréns ledning vet åskådarna inte vad de får.
Häftigt uppblossande engångsfyrverkerier eller, vilket blivit det vanliga, en obeslutsam, svårdefinierbar och vankelmodig vandring i sidled.
Hamréns landslag har varit ungefär som Pontus Wernblom spelar. Lite kantigt, lite opolerat, tvehågset och på marsch i sidled.
Helt utan trygghet
Under hela sin förbundskaptenstid har Hamrén letat efter ett fungerande försvarsspel men det man minns, utan att titta i statistiken, är två rätt likartade och ängsliga mittbackar som inte alls kompletterar varandra och som otillåtet ofta missar sina bevakningsuppdrag.
Svensk landslagsfotboll har alltid byggt på stabilt försvarsspel, många av våra innerbackar genom tiderna har blivit ikoner; Julle Gustafsson, Bajdoff Johansson, Björn Nordqvist, Glenn Hysén, Patrik Andersson, Olof Mellberg. För att nämna några. Efter Mellberg har försvaret varit så ihåligt att man kunnat tro att det också styrts av politiska försvarsbeslut. Ropa på Nato hjälper inte heller.
Direkt efter Österrikematchen och i repriser under presskonferensen dagen efter, var förbundskaptenen upprepande tjatig i sin analys som mest gick ut på hur aggressivt och bra Sverige spelade fram till 0-2 i första halvlek.
Vad försvarsspel är till för
"Mål förändrar matcher", var hans konklusion.
Just det, och det är med bra försvarsspel man skall förhindra det som Sverige alltför ofta råkat ut för; uppförsbacke till följd av baklängesmål.
Frånsett vid två tillfällen spelade Sverige bra. Så sa han.
Ja, och om nu så var fallet; vad hjälpte det?
Österrike fick göra mål på två inkast. Och höll på att göra ett par till.
Och sen dessa s k experter
Hamréns lag gjorde ett slätstruket EM 2012, missade VM 2014 och har inte i nästa års EM att göra.
Det går ännu att krångla sig dit men jag vet inte ens om det är lönt att hoppas eller att skrika på Hamréns avgång, in med Håkan Ericson, rädda vad som räddas kan.
Dessutom är det väl inte Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som skall tillfrågas om ett eventuellt, desperat coachbyte för att rädda ett sjunkande skepp; det är Zlatan som bestämmer och han och Hamrén ingick ett heligt förbund där i Zlatans fina Malmövilla i samband med Hamréns tillträde (2009), så där har han fullt stöd.
Jag har varit kritisk mot Hamrén länge, tyckte att han borde fått lämna efter VM-kvalmissen, har inte sett någon utveckling av landslaget, ingen röd linje men ett hattande med spelare och spelsystem, märkliga uttalanden, taggiga relationer med medierna, snårigt och svårbegripligt språk.
Det var en tilltufsad förbundskapten som mötte pressen dagen efter. Så bräcklig och lite ömklig att han skonades av mediarepresentanterna. När Hasse Backe i Kanal 5 fick frågan om Hamréns ansvar duckade han.
Så genuint trött jag är på dessa s k experter som klappar varandra på ryggen och ingenting vågar.
Passerat bäst-före-datumet
Om inte Rasmus Elm varit sjuk och Kim Källström avstängd är det fullt möjligt att vi fått se den heliga trion Wernblom, Elm och Källström i det svenska laget under denna samling. Sebastian Larsson därtill. Förvånad att inte också Johan Elmander kallats in. Det känns som att bäst-före-datumet har gått ut för samtliga.
Visst, det har hänt förr att förbundskaptener förälskat sig i sina spelare och skilts från dem för sent, men det är ingen ursäkt för det uppenbara som nu skett. Vi har sett ett ungdomslandslag som blivit bäst i Europa med lite av den Lagerbäckska arbetsmoralen som tagit Island till EM-slutspel. Där borde Hamrén hämtat energi. Han borde i varje fall gjort något mera radikalt under matchen mot Österrike medan något gick att rädda.
Ett av Hamréns stora problem är övertron på att svenska spelare blir bättre så fort de byter från svensk till utländsk klubbadress. Om så till mediokra lag i medelmåttiga ligor. Där de knappt är ordinarie.
Finns ju bortförklaringar
I denna problematik skulle Hamrén själv kunna hitta bortförklaringar om han ville.
Jag har inte hört honom göra det men jag skall ge honom en stödjande hand samtidigt som jag pisksnärtar lite med den andra; om svensk fotboll fortsätter att bli den gränslösa exportmarknad som illustrerats av t ex regerande mästarna Malmö FF i år, att spelare säljs innan de ens blivit etablerade landslagsspelare och med risk att hamna i klubbar som inte är märkbart bättre, där de inte passar in i systemet, där de får sitta på bänken, där de till slut vantrivs men vägrar vända hem av stolthet; ja, då blir det ett rent helvete att vara svensk förbundskapten.
Det hör till ovanligheterna att svenska fotbollspelare blir bättre när de flyttar utomlands.
Vi kan glädjas åt ett U-landslag som gjort succé men tids nog mals också dessa talanger ner i den stora kvarnen och vi får en rätt intetsägande, allt större kader av svenska talanger ute i Europa vars status är omöjlig att bevaka och vars utveckling riskerar att stanna av. Möjligen till glädje för att antal agenter men till förfång för svensk fotboll.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.