Otryggare kan ingen vara

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är ju vanligt numera med psalmer i omtolkning. Jag gillade verkligen och blev varm av Tryggare kan ingen vara, eller Tryggarekan som vi kallade den, när jag gick i söndagsskola. Så nya versionen får bli; Otryggare kan ingen vara - än den svenska fotbollspubliken.
En tagen Erik Hamrén dagen efter. Frågorna hängde kvar och han själv var förstående inför all kritik. Foto: Sören Andersson, TT

 

Under Erik Hamréns ledning vet åskådarna inte vad de får.

Häftigt uppblossande engångsfyrverkerier eller, vilket blivit det vanliga, en obeslutsam, svårdefinierbar och vankelmodig vandring i sidled.

Hamréns landslag har varit ungefär som Pontus Wernblom spelar. Lite kantigt, lite opolerat, tvehågset och på marsch i sidled.

Helt utan trygghet

Under hela sin förbundskaptenstid har Hamrén letat efter ett fungerande försvarsspel men det man minns, utan att titta i statistiken, är två rätt likartade och ängsliga mittbackar som inte alls kompletterar varandra och som otillåtet ofta missar sina bevakningsuppdrag. 

Svensk landslagsfotboll har alltid byggt på stabilt försvarsspel, många av våra innerbackar genom tiderna har blivit ikoner; Julle Gustafsson, Bajdoff Johansson, Björn Nordqvist, Glenn Hysén, Patrik Andersson, Olof Mellberg. För att nämna några. Efter Mellberg har försvaret varit så ihåligt att man kunnat tro att det också styrts av politiska försvarsbeslut. Ropa på Nato hjälper inte heller.

Direkt efter Österrikematchen och i repriser under presskonferensen dagen efter, var förbundskaptenen upprepande tjatig i sin analys som mest gick ut på hur aggressivt och bra Sverige spelade fram till 0-2 i första halvlek.

Vad försvarsspel är till för

"Mål förändrar matcher", var hans konklusion.

Just det, och det är med bra försvarsspel man skall förhindra det som Sverige alltför ofta råkat ut för; uppförsbacke till följd av baklängesmål.

Frånsett  vid två tillfällen spelade Sverige bra. Så sa han.

Ja, och om nu så var fallet; vad hjälpte det?

Österrike fick göra mål på två inkast. Och höll på att göra ett par till.

Och sen dessa s k experter

Hamréns lag gjorde ett slätstruket EM 2012, missade VM 2014 och har inte i nästa års EM att göra. 

Det går ännu att krångla sig dit men jag vet inte ens om det är lönt att hoppas eller att skrika på Hamréns avgång, in med Håkan Ericson, rädda vad som räddas kan. 

Dessutom är det väl inte Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som skall tillfrågas om ett eventuellt, desperat coachbyte för att rädda ett sjunkande skepp; det är Zlatan som bestämmer och han och Hamrén ingick ett heligt förbund där i Zlatans fina Malmövilla i samband med Hamréns tillträde (2009), så där har han fullt stöd.

Jag har varit kritisk mot Hamrén länge, tyckte att han borde fått lämna efter VM-kvalmissen, har inte sett någon utveckling av landslaget, ingen röd linje men ett hattande med spelare och spelsystem, märkliga uttalanden, taggiga relationer med medierna, snårigt och svårbegripligt språk.

Det var en tilltufsad förbundskapten som mötte pressen dagen efter. Så bräcklig och lite ömklig att han skonades av mediarepresentanterna. När Hasse Backe i Kanal 5 fick frågan om Hamréns ansvar duckade han.

Så genuint trött jag är på dessa s k experter som klappar varandra på ryggen och ingenting vågar.

Passerat bäst-före-datumet 

Om inte Rasmus Elm varit sjuk och Kim Källström avstängd är det fullt möjligt att vi fått se den heliga trion Wernblom, Elm och Källström i det svenska laget under denna samling. Sebastian Larsson därtill. Förvånad att inte också Johan Elmander kallats in. Det känns som att bäst-före-datumet har gått ut för samtliga.

Visst, det har hänt förr att förbundskaptener förälskat sig i sina spelare och skilts från dem för sent, men det är ingen ursäkt för det uppenbara som nu skett. Vi har sett ett ungdomslandslag som blivit bäst i Europa med lite av den Lagerbäckska arbetsmoralen som tagit Island till EM-slutspel. Där borde Hamrén hämtat energi. Han borde i varje fall gjort något mera radikalt under matchen mot Österrike medan något gick att rädda.

Ett av Hamréns stora problem är övertron på att svenska spelare blir bättre så fort de byter från svensk till utländsk klubbadress. Om så till mediokra lag i medelmåttiga ligor. Där de knappt är ordinarie.

Finns ju bortförklaringar

I denna problematik skulle Hamrén själv kunna hitta bortförklaringar om han ville.

Jag har inte hört honom göra det men jag skall ge honom en stödjande hand samtidigt som jag pisksnärtar lite med den andra; om svensk fotboll fortsätter att bli den gränslösa exportmarknad som illustrerats av t ex regerande mästarna Malmö FF i år, att spelare säljs innan de ens blivit etablerade landslagsspelare och med risk att hamna i klubbar som inte är märkbart bättre, där de inte passar in i systemet, där de får sitta på bänken, där de till slut vantrivs men vägrar vända hem av stolthet; ja, då blir det ett rent helvete att vara svensk förbundskapten. 

Det hör till ovanligheterna att svenska fotbollspelare blir bättre när de flyttar utomlands.

Vi kan glädjas åt ett U-landslag som gjort succé men tids nog mals också dessa talanger ner i den stora kvarnen och vi får en rätt intetsägande, allt större kader av svenska talanger ute i Europa vars status är omöjlig att bevaka och vars utveckling riskerar att stanna av. Möjligen till glädje för att antal agenter men till förfång för svensk fotboll. 

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.