Och Blatter är märkligt nöjd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Barn heter visserligen bambino på italienska men med lite slarvig latin skulle namnet Infantino kunna översättas: "Den lille gossen." Gianni Infantino, 45-årig schweizare; det är han som skall försöka lotsa Fifa ut ur mutor, korruption, svågerpolitik och okontrollerade belöningssystem.
En avslappnad Sepp Blatter gästade Associated Press i Zurich på lördagen och lät sig intervjuas efter nyvalet i Fifa. Han kände lättnad över att inte vara president och hyllade varmt sin efterträdare, Gianni Infantino. Blatters maktstyre är över efter 17 år, och han föreföll förvånansvärt nöjd med att slippa uppdraget. Foto: AP Photo/TT

 

Förstår om han känner sig som en liten gosse framför en jätte.

Jag hör att Europa jublar.

Det blev ju inte en av "de där", herrarna al-Hussein eller al-Khalifa från Jordanien och Bahrein, inte heller den sydafrikanske Tokyo Sexwale, han som satt tretton år med Nelson Mandela på Robben Island, en merit som man tycker borde räckt länge till en befattning när rättvisa, jämställdhet och heder skall implementeras.

Jublet överraskar

Jag är lite överraskad av jubeltonerna.

Vad är det som gör en schweizare och europé, rätt impregnerad dessutom av allt det som varit, till en mera tillförlitlig man, att inte bara återupprätta anseendet för världens största organisation i kris. 209 medlemsländer, tolv (12) miljarder i de bankvalv som väl inte längre finns? Banker har ju inga pengar.

Är det inte i Europa allt detta gräsliga hänt?

Visserligen var det sydamerikanen (Brasilien), Joao Havelange, som satte standarden, som köpte och lät sig köpas för stora pengar men hans domäner och styrelseskick förvaltades mer än väl av den såphale Sepp Blatter och det som osynligt sitter i väggarna och det som skrivits med osynligt bläck i protokoll och kassaböcker är inte lätt att upptäcka och utplåna.

Från ledare till lagledare

Gianni Infantinos absolut viktigaste uppgift blir att förminska sig själv. Att förvandla sig från ledaren till lagledaren.

Det som gjort att hela världsidrotten seglat snett förklaras tydligaste av att organisationerna - Internationella Olympiska Kommittén (IOK), Internationella Fotbollsförbundet (Fifa) och Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) - under den period när de ekonomiskt växte fortare än en Belgien (Blue), leddes av herrar vuxna ur miljöer där diktatorskap ansågs naturligt. 

Juan Antonio Samaranch (IOK), Joao Havelange (Fifa), Primo Nebiolo (IAAF). De tog själva makten, de köpte och sålde, de omgav sig med och favoriserade en liten stab av förtrogna som inte heller gick lottlösa. De cementerade den typen av diktatoriskt ledarskap som de politiskt sett på nära håll. I Sydamerika, Spanien och Italien. Låt vara att Italien seglat under falsk demokratiflagg men ingen kan väl med någorlunda adekvat artsbestämning kalla Silvio Berlusconi för någonting annat än en diktator. Med egen makt över både pressen och juridiken, tycktes det.

Nu har den akut inkallade Fifa-kongressen tagit ett åtgärdsprogram som talar om bättre granskning av de förtroendevalda, om mänskliga rättigheter, att presidenten bara kan sitta i tolv år och att det nya generalsekretariatet tar över det strategiska och kommersiella.

Det ser ju i alla fall ut som om ordförandens möjligheter till envåldshärskande därmed reducerats.

Plötsligt skulle alla konvertera...

Men mest handlar det förstås om att verka handlingskraftig, att putsa fasaden, att bättra på det förtroende som sargats så svårt att det i förlängningen kan ge svåra ekonomiska följder. Det har väl redan gjort, förresten.

Men ingen tror väl att hela församlingen därmed konverterat till Den goda sidan.

I fotbollens organisation finns mängder av länder och därmed också konfederationer (sammanslutning av kontinenters medlemsländer) med mycket tvivelaktigt styre, med svår korruption, med ledare som berikar sig själva med bidragspengar som skulle gått till arenor, utbildning och fotbollens utveckling. 

Ett hus står inte pall bara för att man bygger en tjusig altan på övervåningen. Det är grunden som är alltför porös, väggarna som är bräckliga. Det är ett totalt stombyte som krävs. Och det vill inte alla ha.

I Sverige hör man ofta aningslöshetens tal om man tror att allt ordnar sig med lite svensk hederlighet. Om nu någon sådan finns. 

I en skrupelfiri värld

Sanningen om den hårt kommersialiserade världsidrotten är, att den opererar på en världsmarknad där mutor, agenter, mellanhänder, rådgivare och allsköns hejdukar finns, tillåts finnas och belönas helt utan skrupler. Det ingår i systemet.

Det har stora svenska förtag ute på världsmarknaden fått erfara och accepterat som gångbart. T o m FN har en vacker agenda - men vad åstadkommer de egentligen?

Joao Havelange köpte de afrikanska länderna genom att betala deras medlemsavgifter när han skulle väljas 1974,  ISL, som storsponsorn och samarbetspartnern Adidas bildade som en mellanhand mellan TV-bolagen och evenemangsägarna (Fifa tex), betalade 135 miljoner till Havelange på hemliga konton för att komma över VM i fotboll och kunna sälja det vidare. Sepp Blatter ökade Fifas inkomster för TV-rättigheter tio gånger om och lämnade över tolv miljarder till Gianni Infantino att förvalta. I övriga affärsvärlden hade Blatter, ogenerat och ostraffat, kunnat ta emot hundratals miljoner i bonus för den affären.

Det är i den här fullkomligt skrupelfria välden Fifa skall fortsätta operera. 

Går det att existera där med annat än att reformprogrammet bara blir en bräcklig fernissa på ett ruttet hus?

Fifa-n.

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.