Totalfotbollens egen regissör
På resa med dåvarande svenske förbundskaptenen Georg "Åby" i Ericsson i Europa på våren 1974 (inför VM senare det året i Västtyskland, såg jag Johan Cruyff första gången.
Holland, som Sverige senare skulle möta i gruppspelet i VM, hade träningsmatch, minns inte mot vem, inte resultatet, men jag glömmer aldrig den multibegåvade fotbollspelare som totalt dominerande planen.
Stiftade totalfotbollen
Det var under Ajax storhetstid, när Rinus Michels hade infört totalfotbollen, alla skulle kunna allt, vara överallt, springa som galningar och spela en underbart offensiv och aggressiv fotboll. Ajax med Cruyff vann ju Europacupen (föregångaren till Champions League) tre gånger på 70-talet, Bayern München skulle ta över herraväldet åren som följde, Holland och Tyskland var bäst i Europa då och möttes ju så småningom i den där VM-finalen 1974 som tyskarna vann. Cruyff och Beckenbauer var två samtida genier.
De första minnesbilderna av Cruyff var att han fanns överallt. Med ett finger i luften signalerade han offensiv, han dirigerade med båda armarna vart han ville att medspelarna skulle ta vägen. De hette Neeskens, Haan, Krol, Rep, det var en frustande frenesi, teknik och styrka i samverkan, de sprang som löddriga kapplöpningshästar men utan att glömma bort den kreativa fotbollen.
Cruyff var hela totalfotbollens dirigent därute på banan, han förverkligade tränare Michels idéer, han visade med armarna hur spelarna skulle springa, var bollarna skulle komma. Han var både den geniale mittfältaren och den skoningslösa avslutaren.
Han var, om man gör en svensk koppling, en Bosse Larsson i kubik.
Nytt och enastående
Få har haft eller har samma spelförståelse, samma schackmästarens överblick, samma tempoväxlande, oförutsägbara löpningar. Han var något alldeles nytt och enastående.
Jag minns att han kom upp i pressrummet efter den där matchen, först av alla efter en snabbdusch och med en cigarett i handen, vi var ett gäng journalister som kastade oss över honom, jag var lyckligtvis ende svensk just där, och fick en bra intervju, bl a angående Ralf Edström som då kommit ner till PSV och blivit en stor stjärna i holländska ligan.
"Hur skall ni klara Edström i luften", undrade jag som samma vår sett Ralf krossa Ajax (då hade Cruyff gått till Barcelona) med tre fantastiska nickmål, och Cruyff svarade:
"Vi har en stor och skäggig en (han hette Barry Hulshoff, tror jag) som nog skall klarade det", svarade han.
Han blev arkitekten
Det blev 0-0 i den där gruppspelsmatchen i Dortmund och när jag nu tänker tillbaka, så är det nog en av de bästa matcher - försvarsmässigt alltså - som ett svenskt landslag gjort i skarpt läge. Kent Karlsson och Björn Nordqvist gjorde sitt livs match som innerbackar för att inte tala om den makalösa Ronnie Hellström som just då var en av världens bästa målvakter. Utsedd både efter runda ett och runda två till VM:s bäste målvakt.
Med tanke på att Holland senare ruskade om ett av historiens bästa tyska VM-lag i finalen växte den bragden än mera.
Cruyff blev sedermera 1988-1996 när han var manager i Barcelona arkitekten bakom den stil som sedermera förfinades till det den är idag. Pep Guardiola var en av spelarna under Cruyff.
Jag träffade honom också i den vevan, det var på en reportageresa till Barcelona ett knappt år före OS 1992. Han bodde hos sin chef, Juan Gaspar som ägde hotel Princess Sofia och var vice ordförande (blev president senare) för FC Barcelona. Han stod med en cigarett i lobbyn när jag och dåvarande IOK-ledamoten Gunnar Ericson, som jag slagit följe med för att få kontakter hos den olympiske arrangören, anlände och Cruyff var välkomnande - han hade redan haft sina första små hjärtproblem som sedan skulle bli värre. Han hade vunnit den första ligatiteln sedan 1960 åt Barcelona (det blev fyra raka) och på våren 1992 Europacupen.
Mamma städerska hos Ajax
Cruyff var född under enkla förhållande, hans pappa dog när han blott var 13 år, mamman var städerska hos Ajax. Där, bland trasor och skurhinkar, fick han sin första kontakt med Ajaxs fotboll. Han är Hollands störste spelare genom alla tider, en av världens största fotbollspersonligheter.
Hjärtproblemen förföljde honom, han baypass-opererades men rökningen fick än värre konsekvenser för honom.Det sades att han rökte tre paket om dagen.
När han avled stilla i sitt hem vid 68-års ålder var det till slut lungcancern som vann den sista matchen.
Johan Cruyff och Pelé - oförglömliga fotbollskungar. Foto: TT
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar