Märkligt och ändå logiskt beslut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Guldet var inte prestation nog. Allan Kuhn får sparken efter sitt första, framgångsrika år som tränare för Malmö FF. Utsparkad med en guldfot. Kan te sig märkligt för många.
Rapporterna säger att Allan Kuhn inte fick med sig spelarna och till slut hann sanningen ikapp honom. Kuhn och MFF blev aldrig något riktigt bra förhållande. Foto: Björn Lindgren, TT

 

Kuhn kan skriva in ”Allsvenskt guld med Malmö FF 2016” i sitt cv. Att han sedan tvingas avgå svärtar Malmö FF:s styrelse och sportchef mer än vad fotbollsbörsen skriver ner Kuhns värde.

Inget förvånande

Jag är inte alls lika förvånad över det här drastiska efterspelet till guldfirandet i Malmö. Jag har hört signalerna, jag har letat förgäves efter struktur och utveckling, jag har antytt flera gånger, att allt inte stått rätt till och i min avslutande allsvenska krönika skrev jag, att Kuhn antagligen fått gå om MFF missat guldet. Nu var han tydligen klar för avgång redan innan guldfesten.

Jag var mera överraskad av valet av Kuhn som högste chefstränare i klubben. Han saknade egentligen meriter och på andra sidan Sundet höjde man rejält på ögonbrynen när MFF skrivit kontrakt med honom.

Man kan se utvecklingen på flera sätt.

Att sportchefen Daniel Andersson - och den styrelse som jag antar att han måste förankra alla rekryteringsbeslut hos - anställer en tränare som inte utvecklar laget och inte går hem hos spelarena och måste avskedas mitt i guldskenet är naturligtvis ett stort bakslag främst för honom och de medbeslutande.

Ändå vinna allsvenskan

Men kanske säger det också en del om tränarstatusen generellt; att man kan vinna Allsvenskan med en ”oduglig” tränare.

Kanske är det som min gamle vän, Thomas Wernersson, Åtvidabergsgrabben som gick från målvaktsjobbet till sportchefsposten i IFK Göteborg, sa en gång apropå tränarrekryteringar; ”vi letar efter en tränare som förstör så lite som möjligt.”

Det han menade var; klubben hade en utarbetad filosofi om hur fotboll skulle spelas, systemet var satt, koderna inskrivna. 

Malmö FF vann det Allsvenska guldet och prestationen går aldrig att snacka bort. En serietabell ljuger aldrig. I varje fall inte så länge alla matcher avgörs på planen. MFF fick tre poäng till skänks efter den avbrutna matchen i Göteborg men vann med sex poäng och därmed var den saken ur världen.

Men någon riktigt bra fotboll har MFF inte spelat. Fantasilöst och utan geist mot nedre halvans lag man lätt borde avfärdat, skarpare, intensivare mot konkurrenterna i toppen och matcherna avgjorda tack vare några få spelares spetskompetens. Svagt spel i cupen, som vanligt.

Taktiskt hattande

Året har inneburit ett taktiskt hattande som varit svårt att begripa. Det saknades tydlig struktur, ett effektivt utnyttjande av de pjäser som fanns till förfogande. 

Anton Tinnerholm hamnade i en formsvacka när hans offensiva spel, det som är hans signum och ledde till landslagsuttagningar, skulle dämpas, valet av Behrang Safari istället för U-landslagets utmärkte Pa Konate stoppade upp spelet, gjorde det mera statiskt och uddlöst. Dåtid före framtid. Ingen utveckling i sikte.

Hur mycket spelarna revolterat under resans gång vet jag inte, om det var tänkt att tränaren inte skulle vara alltför stark och karismatisk i en klubb med en stark ledarhierarki - - här finns ordförande, klubbdirektör och sportchef som alla vill ha ett ord med i laget - är för mig okänt. Jens Fjällströms roll i lagets ledarteam har jag heller inte blivit riktigt klok på.

Att tränare kan betyda mycket och göra ett starkt avtryck på kort tid har Janne Andersson bevisat både i IFK Norrköping och landslaget. Han har utvecklat den svenska fotbollen. Det blev ett guld. Landslagets närmaste framtid blir spännande att följa.

Saknat tryggt mönster

MFF har saknat en tydlig spelidé, ett tryggt mönster. Disciplinen har sviktat, varningarna varit för många. Klubben har stått och fallit med enskilda toppspelares toppar och dalar. Det räckte till guld i en allsvenska där flera av de förväntade konkurrenterna svek.

Det är inget lätt jobb att vara tränare i Sveriges rikaste och mest framgångsrika fotbollsklubb. Det finns en imponerande historia som talar till nutiden, en kravbild stor som hela Swedbank stadion och en stark ledarstab som kan begränsa tränarens makt.

Känns konstigt att föra det här resonemanget efter ett guldår. Men det är ju så; MFF har satt sig i förarsätet för svensk fotbolls utveckling med sina överlägsna resurser och tvingas nu göra ett omtag och tänka nytt.

Och det drastiska steget att sparka en guldtränare är ett tydligt besked om att klubben inte tänker nöja sig med att vara bäst i Sverige.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.