Ännu en misslyckad idrottsminister

Minns inte hur många idrottsministrar jag hudflängt genom åren men det är i alla fall mer än trettio år sedan jag första gången skrev om en hotande utfasning av ämnet idrott i skolan.
Dags att ta itu med den senaste i raden, Gabriel Wikström. Han begriper lika lite som alla de andra.
Och ser inte framför sig den gigantiska sjukvårdsnota i mångmiljardklassen som väntar bakom det köttberg som håller på att byggas upp.
Han har sagt nej till mera idrott i skolan.
Han tycker istället att man skall öka ut den fysiska aktiviteten i samband med andra ämnen.
Idag skall vi ta oss an grekisk historia; var så god – spring ett maratonlopp. Lycka till.
Jag vet inte hur han har räknat ut att kemi, fysik, geografi, matematik, svenska, engelska kan utvecklas och bli mera lättillgängliga med hjälp av fysisk aktivitet. Det går naturligtvis inte. Det är ett hån mot hela folkhälsan som tanke att bara uttala sig så korkat. Han förstår uppenbarligen inte problemet. Han är en av många genom åren som tydligen struntar i den forskning som vi också lägger skattemiljarder på. Varför göra det och sedan inte ta forskningsresultaten på allvar?
Nordiska ministerrådet har undersökt 8.622 vuxna och 2.479 barn (7-12 år) och kommit fram till att 22 procent äter onyttig mat. Nästan varannan svensk är överviktig och Sverige har högst andel inaktiva barn i hela Europa. Sverige toppar listan över personer som äter ohälsosam mat.
Utvecklingen är på väg åt alldeles fel håll.
Ämnets vidd är alltså betydligt större än bara ökad idrott i skolan.
Det måste innefatta också den logiska ekvationen (och här kan man ju för all del kombinera med matte) att man måste göra av med minst lika mycket som man stoppar in. Och de överviktiga ännu mera för att nå balans.
Det är märkligt - och jag minns att jag skrev just det i en text för trettio år sedan och satt i TV-soffor och käftade med idrottsministrar - att företagsledare, politiker, människor i farten och med höga krav på sig och hård arbetsbörda, alltid prisar sin idrott, tackar sina timmar på gymet, på golfbanan, i tennishallen, i elljusspåret eller på löpbandet därhemma för att de orkar med. De blir på bättre på humör, avstressade, endorfinerna som sätts i omlopp gör dem klarare i skallen, klokare och mera beslutskompetenta; varför tror man då inte på samma effekt hos barnen?
Forskning i Lund visar ett klart samband mellan mera fysisk aktivitet och bättre skolresultat. Det får man liksom på köpet efter att den ökade fysiska aktiviteten gett viktminskning, bättre kondition, en kropp som står bättre pall för framtidens pålagor. Följden av att göda barn med onyttig mat och ta ifrån dem fysisk aktivitet blir självklart ökning av diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, högt blodtryck, ansträngda höfter och knän.
I tider när klasskillnader ökar, när flera av kostnadsskäl väljer bort organiserad klubbidrott och vettig mat är det bara skolan som kan ge ungdomarna det de behöver. Det är den enda kontrollstation som alla passerar, förutsatt att skolplikten alltjämt gäller; larmrapporterna om omfattande skolk kan ju få en att undra.
Att vi har en idrottsminister som inte begriper detta - folkhälsan måste vara en svensk idrottsministers absolut viktigaste uppgift, elitidrotten klarar sig bra utan en minister - är en skandal.
Bortom fläskberget väntar ohälsan och miljardnotan - det behöver man inte vara vare sig medicinskt eller ekonomiskt specialutbildad för att begripa.
Och bortsett från den rent fysiska hälsoeffekten; alla som motionerat med någorlunda regelbundenhet vet, att det är i huvudet den stora förändringen sker. Man blir på bättre humör, man blir gladare, mera avspänd, bättre koncentrerad, mindre stressad, får bättre självförtroende, tar till sig information lättare. Det är den allra främsta effekten av regelbunden motion.
Varför skall vi inte ge unga människor det som både ger dem större chans att leva sitt liv som friska och dessutom gör dem till klokare elever?
En timmas idrott – och då är det inte e-sport jag menar; det är inte idrott – med rejäl fysisk ansträngning fem dagar i veckan är för mig en självklarhet. Det finns inga politiska, etiska, religiösa, ekonomiska eller schematekniska skäl till att inte ge det uppväxande släktet denna självklara start i livet.
Fixar du inte det Wikström kan du packa ihop som ännu en i raden av misslyckade idrottsministrar från hela den politiska skalan.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar