AIK storsatsar – i bandy

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Bandysverige håller andan av skräckblandad förtjusning. Vad är det som händer i AIK? Har sektionen en egen sedelpress? Satsningen är våldsam. 22 nyförvärv inför den här säsongen. Tolv damer, tio herrar. Målsättningen är utstakad: finalspel för damerna i mars, elitserien för herrarna om fyra år.

Foto: AIK; Grafik: Thomas Selig, Idrottens Affärer

Ikväll kommer ett första svar. AIK:s herrar premiärspelar borta mot Helenelund i division 1 Östra. Damernas premiär sker borta mot Skutskär den 22 november. I truppen finns sju ryskor.

Det är inga dussinlirare som AIK värvat (kanske kommer ett nyförvärv under tiden jag skriver det här). Kort bakgrund: AIK:s herrbandy lades ner 1985-86, återuppstod 2004. Herrarna har tre SM-guld, 1909, 1914, 1931.

AIK:s damer vann elva guld mellan året 1988-2014. Förlorade åtta finaler under samma tidsperiod. Damlaget lades ned 2016, spelarbrist. Återuppstod samma säsong på hösten, kom tvåa i allsvenskan med hjälp av F17-flickor som flögs in från Finland. AIK fick en gratisplats i elitserien 2017-18 sedan Nässjö/Tranås dragit sig ur.

Förslag i papperskorgen

På bandysektionens årsmöte 2016 sopades valberedningen förslag till styrelse i papperskorgen. Istället valde de 17 röstberättigade medlemmarna Marco Engborg – landets största bandymecenat – till ordförande och Jonas Galotta, omstridd AIK-profil, till vice ordförande.

Dagen före julafton släppte AIK en bomb. Ikonen Rinat Sjamsutov lämnade Tillberga i elitserien för AIK. På annandagen debuterade han i AIK-tröjan. I dag är ryssen spelande tränare för herrarna, tränare för damerna.

– Han håller fortfarande elitserieklass, försäkrar Galotta.

De som sett 44-åringen i aktion säger inte emot.

Marco Engborg vill inte uttala sig utan hanvisar till Galotta, också sportsligt ansvarig. På AIK-lagens matchtröjor står det Fortaxa Security. Det är Engborgs företag som med 33 anställda ifjol omsatte drygt 69 miljoner.

Hur har ni råd med alla värvningar, Galotta?

– Det är tur att det inte handlar om fotboll, då hade vår satsning kostat en förmögenhet. Vi har sålt 1 600 årskort á 500 kronor (800 000 kronor). Vi har 220 företagssponsorer. Vi säljer marknad varje dag och vi säljer mer än andra. Vi säljer matchtröjor för 1 931 kronor (herrarnas senaste SM-guld).

Ryskorna kostar

Vi har inga anställda tjänstemän, inget kansli. Alla jobbar ideellt. Jag lägger ned oerhört mycket tid på AIK bandy men har inte betalt.

Vad lever du på då?

– Det finns väl kärlek.

De sju ryska damerna kan inte leva på kärlek. Kommer man från ett icke EU-land ska idrottaren ha ett arbetstillstånd från Migrationsverket och erhålla minst 14 800 kronor i månaden. Sju ryskor betyder 103 600 kronor i månaden i utgift för AIK. De får inte ha något civilt arbete utan bara idrottsrelaterade uppgifter. Vanligtvis anställer klubbarna bara spelarna under vintertid.

– AIK:s avtal med de ryska spelarna är klockrena, säger Lars Wennerholm, Bandyförbundets ”utrikesminister”.

Förra säsongen omsatte AIK knappt 700 000 kronor. Den här säsongen pekar siffran på 4,8 miljoner. Alla matcher, herrar och damer, ska sändas live i pay-per-view. Förra säsongen var publikssnittet på Bergshamra IP 43 personer.

Bostäder är inte det lättaste att ordna i Stockholm.

– Med tur och spelarnas välvilja har det ordnat sig. Ryskorna ska lära sig svenska på SFI, säger Galotta.

Bandyhall i Solna?

Han, och jag förmodar Engborg, har stora planer för AIK. Belysningen på Bergshamra ska omedelbart förbättras. AIK har en dialog med Solna stad om att bygga en bandyhall.

– För att vara med i toppen i elitserien måste vi upp i en omsättning på 20-25 miljoner kronor. Vi är inne i en process. Just nu är vi glada och nöjda, säger Galotta.

Bland de tyngsta nyförvärven märks finländaren Rolf Larsson, 50 A-landskamper, från Hammarby, Mikael Nilsson, Vetlanda (lillebror till skyttekungen Patrik), finske landslagsmannen Pekka Rintala och Pär Törnberg, 36, från Bollnäs som har fem SM-guld med Edsbyn.

Bland nyförvärven i damlaget märks Elena Goremykina och Olga Bogdanova från Sandviken och världens bästa målvakt, Linda Odén, från Hammarby.

Bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson:

– Vi välkomnar när det satsas på dambandy. Om det är en långsiktig satsning visar sig. Uppenbart har AIK ekonomiska muskler. Det kan bli kännbart för andra klubbar men vi har inga åsikter så länge som spelreglerna följs.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.