Vänder sig åt fel håll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Medan Sverige förberedde sig för den största och viktigaste matchen på länge - Play off-returen mot Italien i Milano - ombads förbundskaptenen Janne Andersson och hans förlängda arm ute på planen, Andreas Granqvist, att svara på frågor om damernas galabojkott och utspel i de ekonomiska förhandlingarna med Svenska Fotbollförbundet. Det skriver Åke Stolt i sin 200:e krönika för Idrottens Affärer.

Hedvig Lindahl och resten av fotbollslandslaget under träningen i Varazdin inför VM-kvalmatchen mot Kroatien. Foto: Jessica Gow / TT

Jag undrar; vad handlar egentligen det här om. Det borde, om inga andra, Svenska Fotbollförbundets krypterade talesmän berätta.

En fråga att ställa; varför skall landslagsspelare i fotboll ha bonus överhuvudtaget?

Ägs av klubbarna

På Svenska Fotbollförbundet inser man inte värdet av att skapa jämbördiga förhållanden. Rättvisa, lika till alla kan det ju inte bli tal om. Det existerar inte någonstans.

Och det svenska damlandslagets representanter inser uppenbarligen inte att de vänder sig åt fel håll när de vill förbättra sina ekonomiska villkor.

Det är inte Svenska Fotbollförbundet som är deras motpart i löneförhandlingar. Karl-Erik Nilsson på kansliet i Solna är inte deras arbetsgivare. Spelarna är anställda i sina klubbar. Det kan inte vara Svenska Fotbollförbundets uppgift att kompensera några spelare, oavsett kön, för eventuellt otillräckliga löner i deras klubbar.

Spelarna ägs av sina klubbar. Avlönas och försäkras av sina klubbar. I bästa fall - och vanligtvis - lånas de ännu så länge ut till landslagen utan orimliga krav från klubbarna. Genom åren har signaler hörts, med varierande styrka och hot. Att klubbarna helt vill ta makten, slippa landslagen eller i varje fall blir betydligt mera svårflirtade när det gäller utlåning till landslagsspel. Och hot om höga ersättningar har också aviserats. Vanligtvis gäller detta förstås herrspelarna.

Positiv nationalism

Inga hot har ännu satts i verken. Efter hastigt uppblossade diskussioner brukar ofta parterna landa i att nationalismen har ett värde om det stannar vid sport och symboler som nationalsånger och landslagsfärger. VM:s status gynnar alla.

Och svenskt VM-spel eller inte berör också alla - inte minst de kvinnliga spelarna.

Jag utgår ifrån att Svenska Fotbollförbundet betalar alla resor, hyggliga traktamenten, hotell och övriga omkostnader för både damer och herrar i samband med landslagsspel.

I den mån klubbarna så kräver också försäkringspremier under landslagsuppdragen.

Och i förekommande fall förlorad arbetsförtjänst. I dylika fall är det naturligtvis omöjligt att ge alla lika. Förlorad arbetsförtjänst utbetalas förstås proportionerligt i förhållande till lön. Men vanligtvis är det väl så att klubbarna inte drar något på lönen för att de släpper sina spelar till nationstävlingar.

Nu handlar det tydligen om bonus. Pengar som betalas ut för segrar, potter som samlas ihop vid kval- och mästerskapsspel. Också här är det orimligt att tala om samma belopp till herrar och damer. Bonusen står i proportion till vad förbundet tjänar. Procent på vinsten. Som i alla andra sammanhang. Och TV - pengarna är hundrafalt större i herrarnas mästerskap.

Damerna släpar efter

Därmed inte sagt att damerna får tillräckligt. Det släpar säkert efter. De är värda extra generositet. Det kan göras undantag till deras förmån. Ekonomiskt utrymme finns.

Men i landslaget spelar väl ingen för att tjäna pengar?

Man kan tacka nej, man aldrig kräva att få spela, det är ett hedersuppdrag som erbjuds några få som en följd av en framgångsrik och (förhoppningsvis) välavlönad fotbollskarriär i övrigt.

Så varför bonus?

I varje fall ingenting att förhandla om. Snarare bara en nåd att stilla bedja om i stunder av framgång när också ett ekonomiskt utfall skall fördelas någorlunda rättvist.

I Danmark och Norge har herrarna erbjudit delar av sin bonus till damlandslaget.

I Sverige tror jag inte ens det har diskuteras.

Herrspelarna - i varje fall de flesta - har idag så höga löner i sina klubbar att de knappast märker om det råkar dugga in 40 000 - 50 000 extra på kontot.

Det tjänar de bästa medan de knyter skorna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.