Vänder sig åt fel håll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Medan Sverige förberedde sig för den största och viktigaste matchen på länge - Play off-returen mot Italien i Milano - ombads förbundskaptenen Janne Andersson och hans förlängda arm ute på planen, Andreas Granqvist, att svara på frågor om damernas galabojkott och utspel i de ekonomiska förhandlingarna med Svenska Fotbollförbundet. Det skriver Åke Stolt i sin 200:e krönika för Idrottens Affärer.

Hedvig Lindahl och resten av fotbollslandslaget under träningen i Varazdin inför VM-kvalmatchen mot Kroatien. Foto: Jessica Gow / TT

Jag undrar; vad handlar egentligen det här om. Det borde, om inga andra, Svenska Fotbollförbundets krypterade talesmän berätta.

En fråga att ställa; varför skall landslagsspelare i fotboll ha bonus överhuvudtaget?

Ägs av klubbarna

På Svenska Fotbollförbundet inser man inte värdet av att skapa jämbördiga förhållanden. Rättvisa, lika till alla kan det ju inte bli tal om. Det existerar inte någonstans.

Och det svenska damlandslagets representanter inser uppenbarligen inte att de vänder sig åt fel håll när de vill förbättra sina ekonomiska villkor.

Det är inte Svenska Fotbollförbundet som är deras motpart i löneförhandlingar. Karl-Erik Nilsson på kansliet i Solna är inte deras arbetsgivare. Spelarna är anställda i sina klubbar. Det kan inte vara Svenska Fotbollförbundets uppgift att kompensera några spelare, oavsett kön, för eventuellt otillräckliga löner i deras klubbar.

Spelarna ägs av sina klubbar. Avlönas och försäkras av sina klubbar. I bästa fall - och vanligtvis - lånas de ännu så länge ut till landslagen utan orimliga krav från klubbarna. Genom åren har signaler hörts, med varierande styrka och hot. Att klubbarna helt vill ta makten, slippa landslagen eller i varje fall blir betydligt mera svårflirtade när det gäller utlåning till landslagsspel. Och hot om höga ersättningar har också aviserats. Vanligtvis gäller detta förstås herrspelarna.

Positiv nationalism

Inga hot har ännu satts i verken. Efter hastigt uppblossade diskussioner brukar ofta parterna landa i att nationalismen har ett värde om det stannar vid sport och symboler som nationalsånger och landslagsfärger. VM:s status gynnar alla.

Och svenskt VM-spel eller inte berör också alla - inte minst de kvinnliga spelarna.

Jag utgår ifrån att Svenska Fotbollförbundet betalar alla resor, hyggliga traktamenten, hotell och övriga omkostnader för både damer och herrar i samband med landslagsspel.

I den mån klubbarna så kräver också försäkringspremier under landslagsuppdragen.

Och i förekommande fall förlorad arbetsförtjänst. I dylika fall är det naturligtvis omöjligt att ge alla lika. Förlorad arbetsförtjänst utbetalas förstås proportionerligt i förhållande till lön. Men vanligtvis är det väl så att klubbarna inte drar något på lönen för att de släpper sina spelar till nationstävlingar.

Nu handlar det tydligen om bonus. Pengar som betalas ut för segrar, potter som samlas ihop vid kval- och mästerskapsspel. Också här är det orimligt att tala om samma belopp till herrar och damer. Bonusen står i proportion till vad förbundet tjänar. Procent på vinsten. Som i alla andra sammanhang. Och TV - pengarna är hundrafalt större i herrarnas mästerskap.

Damerna släpar efter

Därmed inte sagt att damerna får tillräckligt. Det släpar säkert efter. De är värda extra generositet. Det kan göras undantag till deras förmån. Ekonomiskt utrymme finns.

Men i landslaget spelar väl ingen för att tjäna pengar?

Man kan tacka nej, man aldrig kräva att få spela, det är ett hedersuppdrag som erbjuds några få som en följd av en framgångsrik och (förhoppningsvis) välavlönad fotbollskarriär i övrigt.

Så varför bonus?

I varje fall ingenting att förhandla om. Snarare bara en nåd att stilla bedja om i stunder av framgång när också ett ekonomiskt utfall skall fördelas någorlunda rättvist.

I Danmark och Norge har herrarna erbjudit delar av sin bonus till damlandslaget.

I Sverige tror jag inte ens det har diskuteras.

Herrspelarna - i varje fall de flesta - har idag så höga löner i sina klubbar att de knappast märker om det råkar dugga in 40 000 - 50 000 extra på kontot.

Det tjänar de bästa medan de knyter skorna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen