När Zlatan ringer kommer lakejerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Zlatan ringde i PR-klockorna och de villiga medialakejerna ställde upp sig i givakt på Årsta Paddel Zenter. Affärsmannen Ibrahimovic behövde hjälp med att sälja in sitt senaste projekt och hur mycket Spelaren än ogillat journalisterna så vet Affärsmannen att knähundarna gärna ställer upp när han kallar.

När Zlatan ringer kommer lakejerna. Foto: Lukas Bieri

Zlatan är inte dum. Han skall absolut inte klandras. Han håller på att ställa om sitt liv från en av världens mest uppmärksammade fotbollspelare till det varumärke som skall bära honom vidare mot ekonomiska framgångar.

Det är klart att han vill hålla sig aktuell så länge det går. Klart att han svarar svävade på frågorna han får. Han säger det till och med själv – och det borde väl stämma de villiga PR-männen till eftertanke: "Det är bara bra, jag känner mig levande av mediasurret", säger han.

Han skrattar naturligtvis han åt hur lättlurade de är.

Han vet förstås själv, att han inte kommer tillbaka på högsta nivå. Det har snart gått ett år sedan den svåra knäskadan förra våren, han gjorde några come backförsök i höstas och det såg ut som det brukar göra när en gammal överårig cirkushäst försöker sprattla till lite ungdomsystert i manegen; årsringarna lägger sig som brosk i maskineriet och det ser inte lika lätt och självklart ut och naturligtvis är det ingenting att förvånas över. Övermänniskor finns inte. Tidens tänder är skoningslösa.

Ingen klandrar honom

Men det är klart att han inte säger tack och hej, klart att han inför aningslösa journalister formulerar sig lite tvetydigt när de lönlösa frågorna om landslaget kommer upp.

Han vill ju, förstås, hålla surret i gång, namnet levande och ingen klandrar honom för det.

Så vitt jag förstår har Zlatan på senare år bara hållit presskonferenser när han haft någonting att saluföra.

Han tackade för sig efter EM 2016 och deklarerade att han inte längre var intresserad av landslagsspel.

Efter det har han alltså varit skadad och under rehabilitering under ett år, gjort några försök men tydligt visat att de magiska åren är förbi. Naturligtvis.

Ändå får han frågan om han saknar landslaget? Han spelar inte ens fotboll på toppnivå längre.

Vad skulle han svara? "Nej, inte ett dugg."

En legitimerad vakt

"Jag saknar det", säger han.

Det säger säkert Jonas Thern, Stefan Schwarz, Patrik Andersson, Tomas Brolin, Thomas Ravelli och en jäkla massa andra som fått chansen att förgylla sin fotbollskarriär med kvalmatcher och mästerskapsspel i landslaget. Klart att alla saknar sina lyckligaste år.

Så då blir rubriken: "Zlatan saknar landslaget – öppnar för come back."

Vad är det för jävla klick- och lösnummerjournalistik?

Öppnar för come back?

Det finns bara en legitimerad vakt vid den där dörren till landslagets omklädningsrum. Han heter Janne Andersson, är förbundskapten och det är bara han som bestämmer vilka som skall in och ut genom den där dörren.

Zlatan har gått ut ur den för sista gången och Janne har kastat bort hans nyckel.

Tiderna går och nya spelare står alltid beredda. Pelé spelar inte heller längre. Inte Maradona, Beckenbauer, Zidane eller Platini. De saknar säkert också sina landslag. Alla saknar väl på något vissa sin ungdom.

Mot alla odds

Janne Andersson har på kort tid anpassat fotbollsnationen Sverige till ett liv efter Zlatan. För självklart finns det ett liv före, under och efter Zlatan Ibrahimovic – Sveriges främste fotbollsspelare och idag kanske den största idrottspersonligheten av alla i svensk idrotts historia.

Janne Andersson är en behaglig och klok man som anser att ett nej är ett nej. Zlatan har tackat nej – egentligen utan att bli tillfrågad om han längre är aktuell. Andersson har deklarerat att han inte tänker fråga, ännu mindre övertala. Det är bra.

Därför att han i likhet med många andra såg vad som till slut inte fungerade i det svenska landslaget, har åtgärdat felen, skapat en helt ny anda och struktur och kommer – mot alla odds – att resa till Ryssland för VM-slutspelet i sommar. Det blir säkert ingen succé, men ändå…

Zlatan kan öppna många dörrar – men den till landslaget är stängd. Bör så vara.

Den bäste av de bästa har inte längre någonting att tillföra.

Jag tror att Zlatan har mycket lättare för att stå ut med ett liv utan landslaget än vad vissa tidningars journalister har för ett liv utan Zlatan.

Det är väl bara en mediastrejk från Leif GW Persson som skulle upplevas mera hotfull i mediala kristider.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen