Frösöblomster i krakelerad vas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Frösöblomster har jag kallat dem.

I ett lite krakelerat krus just nu.

Det som händer i Östersund känns som Storsjöyran i kubik. En chock, en kalldusch i en stad som gått som på moln, haft så mycket fantastiskt att glädjas åt tack vare en handlingskraftig ordförande, en säregen engelsk tränare, lojala spelare och en genial och mångkulturell affärsidé.

Fotomontage: Idrottens Affärer

Kanske blir det ett uppvaknande oavsett vad som blir det juridiska slutresultatet av det drama, där klubbens ordförande Daniel Kindberg nu spelar huvudrollen. 

Självklart kommer processen att sätta sina spår men kanske också leda in på alternativa vägar som leder till andra lösningar på hur en klubb kan skötas.

”Jag är en chef”

Det är väl resultaten, den sensationella fotbollen, de kulturella och sociala programmen och engagemanget som förfört alla och gjort att politiker, klubbmedlemmar och östersundsborna i allmänhet låtit en stark envåldshärskare styra fritt. Också han kanske blivit bedövad av allt det förträffliga och kört lite för hårt i fartblindhet.

”What goes up must come down.”

Kritiken mot Daniel Kindbergs affärsverksamhet, makt och dubbla lojaliteter har funnits länge. Hans minimala styrelse om bara tre (3) personer har väckt förvåning i det demokratiska idrotts-Sverige. Klubbens stadgar har saknats på hemsidan. Hans bolagsengagemang vid sidan av vd-jobbet i det kommunägda fastighetsbolaget Östersundshem har varit föremål för närgången granskning.

”Jag är en chef, gillar att vara operativ och strategisk”, har han sagt.

Ingen svensk fotbollsklubb har tagit hela landet med storm som detta Östersund. I varje fall inte sedan IFK Göteborg gjorde storsensation på 80-talet med en idealisk blandning av spelartyper och en tränare (Sven Göran Eriksson) som också var högst extraordinär. UEFA-cupseger 1982.

Smal maktbas

Ingen klubb har som Östersunds FK breddat sin klubbfilosofi, gått utanför sidlinjer och straffområde, gjort sociala insatser (nattvandringar till skydd för kvinnor bland annat) och kulturella utflykter till scenens, konstens och böckernas värld för att stärka spelarnas personligheter. Det är högst anmärkningsvärt det som skett i Östersund och hur den här skatte- och bokföringshärvan än slutar, hur skulden än fördelas, kommer Daniel Kindberg att står som designern och pådrivaren i en klubb utan jämförelse.

”Det tar ett liv att bygga upp, en sekund att rasera”, brukar det heta.

Klart att klubben och staden är sargad och satt under oerhörd press just nu. Kindberg också. Allt flyter.

Klubben har ett förtroendekapital som är enormt. Men det är med förtroende som med självförtroende. Det tar tid att bygga, går snabbt att rasera.

Svagheten med den smala maktbasen i klubben kan vara till skada. Önskemål om bredare maktfördelning och transparens kommer säkert i spåren av det skedde - vad det nu är.

Framgångar bedrövar

Så länge framgångarna kommit har modellen fungerat och idag vet ingen hur mycket klubben är inblandad. Dock; Daniel Kindberg är vd (arbetsbefriad under pågående utredning) i Östersundshem som också sponsrar fotbollsklubben. Kindbergs egna företag och han själv personligen har puttat in pengar i klubben. 

I en pod (Olof Lundhs) på Fotbollskanalen.se berättade Kindberg att han personligen gått in med 16,5 miljoner i klubben. Detta tillsammans med vd-skapet i det likaledes sponsrande Östersundshem och det faktum att Kindberg också var ÖFK:s ordförande stred mot Fifa:s så kallade trepartsregel och ledde till att klubben fick lösa ut hans provisionsbaserade investering.

”Min makt i ÖFK är enorm”, sa Kindberg i samma veva.

Han har enligt egen utsago en egen förmögenhet på 100 miljoner.

”Jag är en klassisk maktpamp”.

Han tycks inte ha några problem med etiketterna som klistras på honom. Han vet om sin makt, han söker makten, njuter säkert av den och pekar tydligt med hela handen som den före detta överstelöjtnant han är. 

Vad menar Skatteverket?

Det är väl inte utan att fotbollsklubben (kanske Östersundshem också) haft glädje av de kortade beslutsvägar han tillskansat sig med makten i sin hand. Han får saker gjorda, som man  brukar säga.

Till Expressens Noa Bachner sa han i en intervju, att om han fick frågan att bli Svenska Fotbollförbundets ordförande skulle han vara beredd. Inget tycks honom främmande. Allt är möjligt.

Den man som häktats för skattebrott i den härva där Kindberg misstänks vara inblandad har 2014 och 2015 betalat in 1,55 respektive 3,1 miljoner från sina företag till Östersunds FK som sponsring. Det är bland annat dessa pengar Skattemyndigheten hänger upp sig på, men jag blir inte riktigt klok på deras fråga. De menar att mannen betalat ÖFK utan att kräva en motprestation som motsvarar betalningarna från företaget.

Men motprestationen för en sponsring är väl klubbens sätt att spela, vinna serier och folkets kärlek, motprestationen är väl varumärket, klubbens image.

När det gäller att ge sponsorer valuta för satsade pengar är det väl få som gjort skäl för sig som Östersund.

Så i den delen blir minsann Skatteverket oss svaret skyldig.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.