Messi, Ronaldo – och sedan…?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så länge man minns (nej, förresten det är ju bara sekunder tillbaka nuförtiden) har vi sagt att Barcelona och Real Madrid aldrig släpper ett tremålsöverläge. Allrahelst inte Barcelona som länge varit världsmästare i konsten att hålla bollen inom laget. Alltjämt dominerar Spanien Champions League, men… nu håller Italien på att vakna till liv.

Roma-supportrar firar på Piazza Venezia efter 3-0 mot Barelona i Champions League-kvartsfinalen. Foto: Angelo Carconi/ANSA via AP

Leonel Messi såg ut som en vattendräkt hund när han vandrade av planen utan att riktigt ha förstått, tror jag, att det är Roma som kommer att spela semifinal i Champions och att han i år får nöja sig med att bli spansk mästare. Det är han ju nästan per definition de gånger Cristiano Ronaldo inte har en annan uppfattning.

Det är dessa två herrar, argentinaren Messi, som fick gödas med tillväxthormon när han kom till Barcelona i tidiga tonåren, och Ronaldo från Madeira, utbildad i Sporting Lissabon och Manchester United innan han klev in som en tjurfäktare på arenan i Madrid, som kommit att dominera världsfotbollen det senaste decenniet. Och Champions League. De har tjänat miljarder men hur många miljarder har de inte genererat till världens fotboll.

De politiska fighten

Spanien har totalt sjutton segrar, Italien och England kommer närmast med tolv och tittar man på de tio senaste årens Champions League har Barcelona vunnit tre gånger (2009, 2011, 2015), Real Madrid tre (2014, 2016, 2017). Dessutom har Athletico Madrid figurerat i två finaler. Spanien regerar.

Det har alltid funnits ett politiskt minfält mellan huvudstaden Madrid och det katalanska Barcelona – aktualiserat inte minst genom senare tiders uttalade vilja från katalanerna att bilda eget – och det finns sedan Franco-tiden alltid dessa undertoner också när Real Madrid möter Barcelona.

Fantastiskt egentligen att det så länge nu funnits en spelare i var och en av de spanska storheterna som kunnat aspirera på titeln Världens bäste fotbollspelare. De har delat på titlar och utmärkelser. Har fyra segrar var i Champions (Ronaldo en för Manchester U), korats till världens bäste lika många gånger, Ronaldo har en guldsko mer, Messi klart bäst i Spanien med åtta ligatitlar mot Ronaldos två.

Messi som det lite mera konstnärliga Barcelonas tekniske snidare, Ronaldo lite madridskt tuffare, rakare, starkare (inte minst i luften) med toreadorens hållning och kroppsspråk. Två motsatser, två av världens bästa spelare genom alla tider – nu rimligen i slutet av sina karriärer.

Italien vaknar till

Romas skräll och Juventus stormatch mot Real Madrid överraskar efter några år då den italienska fotbollen känts stjärnfattig och ospännande medan spanjorerna, Tyskland och England rustat och lagt beslag på de stora internationella stjärnorna. Italiensk fotboll har alltid haft sina invandrarepoker. En svensk på 50-talet, en sydamerikansk, en holländsk, en tysk, en fransk och med stjärnor som Ronaldo, Maradona, van Basten, Gullit, tyskarna Matthäus och Klinsmann, fransmännen Platini och Zidane. Många har sökt lyckan i Italien – och funnit den.

Det är väl bara engelsmännen som misslyckats. Liverpools målkung Ian Rush försökte men kunde inte ens lära sig äta pasta. Nu såg jag hans glada ansikte på läktaren när Liverpool med den energiske Jürgen Klopp slog ut storfavoriten Manchester City. Englands fotboll är högintressant just nu. Spanien, Italien, Tyskland och England – de stora, de som bidrar med fyra lag vardera i Champions och ofta kammar hem mest av de 13 miljarder som står på spel – i semifinalerna. Häftigt!

Roma sprängde bomben

Roma sprängde den stora bomben. Det händer väl inte en gång på femtio år att Barcelona släpper en 4-1-ledning. Vinröda Roma vann fullt rättvist. Årets sensation i den europeiska fotbollen. Detta Roma som haft två svenska tränare genom åren (Nisse Liedholm på 70-talet, Sven Göran Eriksson på 80-talet) och en rad spelare för alltid förknippade med den svenska fotbollshistorien: Gunnar Nordahl, Knut Nordahl, Sune Andersson, Arne Selmosson, Stig Sundqvist, Torbjörn Jonsson, Orvar Bergmark, Martin Dahlin, Jonas Thern, Christian Wilhelmsson.

Roma, som kommer att ha Francesco Totti (tjugofem är i klubben) som mascot så länge han lever, Roma där både Pep Guardiola och Carlo Ancelotti spelat. Roma som tagit tre italienska ligaguld, 1942, 1983, 2001. Och som spelar på historisk mark, Stadio Olimpico.

Man måste titta lite i FC Barcelonas digra historiebok för att förstå vidden av denna italienska fotbollsframgång, ett år då landets lag inte får spela VM i Ryssland och nationens kanske mest älskade spelare, 40-årige målvakten Gianluigi Buffon de sista minuterna av sin internationella karriär fick bliga rakt in i ett stort, rött kort och med ett upproriskt inre lämna arenan. För gott (?). Real Madrid fick en straff som möjligen kan diskuteras och Ronaldo avgjorde som bara han kan i ett svårt och utsatt läge. Ett drama värdigt en mästaropera.

Det bästa någonsin

Om FC Barcelona sa tränaren Marcello Lippi (förbundskapten när Italien vann VM 2006, Champions League-mästare med Juventus 1996, italienska mästare fem gånger) en gång: ”Ett liknande lag har aldrig skådats. Jag har aldrig sett ett bättre fotbollslag under alla mina år.”

Det har han nog rätt i. Men nu. När det inte räcker med Messis magi, vad händer då?

Puyol slutade, Xavi lämnade, Iniesta är på upphällningen, hur ser förnyelsen ut…?

Och framför allt; vem tar världsfotbollen till oanade höjder efter Messi och Ronaldo.

De må vara undermänniskor – men inte heller sådana har evigt liv.

De är saknade i tanken redan innan de försvunnit.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.