Visst ska vi ha Vinterspelen i Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi får sluta prata om Stockholm som värdstad för Vinterspelen 2026 eftersom den nya strukturen med agenda 2020 innebär att vi får spel i sex olika kommuner plus en ort utanför Sverige (Riga), betonar Dan Persson efter att ha synat OS-budgeten i dag. 

Vinterspelen blir en nationell angelägenhet, fortsätter han,  och poängterar att det är  ett utmärkt tillfälle för Sverige att visa hur duktiga vi är här i landet på områden som miljöteknik, digitalisering och hållbarhet.

IOK gick igenom ett reningsbad via Vinter-OS i Sochi, framhåller DanPersson och därför är Stockholms koncept mycket välkommet, enligt vilketIOK-presidenten Thomas Bach har poängterat. Foto: Anders Wiklund / TT

Vi är fler än 40 krönikörer på IA och två av dem har argumenterat mot ett OS. Det är inte konstigt, det gjorde jag för ansökan inför 2022 då jag inte fick ihop den budgeten. Det de verkar ha missat förutom att läsa på är att förutsättningarna är totalt förändrade i och med agenda 2020.

IOK:s reningsbad

Agenda 2020 är en konsekvens av det reningsbad som IOK gick igenom för fyra år sedan där Vinter-OS i Sochi blev en symbol för något mycket negativt med OS. Utöver ett reningsbad för att motverka den korruption som fanns och förbättra demokrati och transparens så är agenda 2020 framtagen utifrån den enkla slutsatsen att utan agenda 2020 och en total förändring av OS så kommer OS att dö. 

Hållbara och för värdnationen lönsamma spel är helt enkel en förutsättning för att spelen skall leva vidare in i framtiden. Orter kommer inte spela samma roll eftersom det finns ett förbud mot att bygga anläggningar som inte har en användning under lång tid efter spelen. D.v.s man behöver finna befintliga anläggningar som går att använda.

Hållbarhet och lönsamhet är vad Sverige skall bevisa 2026. Det är ett gyllene tillfälle att båda tjäna pengar som stärker ungdomsidrotten, stärka turismen och näringslivet.

En försiktig budget

Den budget som nu föreligger och som visades på mötet för Stockholms stad i veckan som gick är på 13 miljarder. Intäkterna är mycket försiktigt beräknade, jag hittar ingen siffra som jag kan ifrågasätta. Biljett och sponsorintäkter är lägre än vad som uppnåtts vid tidigare spel. Intäktsbudgeten innehåller inte en enda krona av s.k. mjuka intäkter utan det är IOK bidrag, Sponsorintäkter och biljettintäkter. Inget mer inget flum som varit legio i tidigare budgetar. 

Det ligger mycket stora dolda intäkter för staten i budgeten eftersom vi har världens högsta skatter så innebär 13 miljarder i skatter någonstans runt 40% eller 5 miljarder i direkta intäkter till samhället. Det är före de ca 50% i skatter som uppstår på turistintäkter. 

Ingen av kommunerna skall ta på sig några ekonomiska garantier. Varför Stockholm stad säger nej till Vinterspel i Sverige är faktiskt en gåta då ingen krävt att man skall riskera någonting. S säger ja och har förstått värdet för Storstockholm så väl som Näringslivet. Man får en synlighet mot hela världen som kommer att öka turismen (Turismen till Stockholm växer och marknadsvärdet av den exponering som ett OS utgör överstiger vida den marknadsföring som Stockholm idag har råd med, dvs en tillväxt på 1,5-2 procentenheter mer än BNP kan öka till 2,5-3 procentenheter under en tio års period). Åre vet att alpint i Åre innebär positiva effekter för kommunen. Falun med backhoppning likaså. För Storstockholm så är det fler hotellnätter, ökad sysselsättning, nya bostäder och två nya mycket efterfrågade breddanläggningar som ger fler unga och vuxna möjligheten att träna. Skidstadion får dessutom stora positiva miljöeffekter då 25.000 Stockholmare slipper köra 20 mil till snö inför Vasaloppet och 100.000 andra får möjlighet att förbättra sin kondition den vägen.

En helt annan trovärdighet

När vi ser hur Tokio storsatsar på hållbarhet inför sina sommarspel 2020 får vi en föraning om vad Sverige kan göra. Sverige som inte bygger kolkraftverk som Japan nu gör har en helt annan trovärdighet på det här området. För Miljörörelsen är agenda 2020 en underbar textmassa eftersom hållbarhet och miljö betonas och prioriteras så starkt.

I veckan kom en vetenskapligt belagd rapport om dramatiskt försämrad kondition hos svenska folket. Det är allvarligt och genererar tiotals miljarder i ökade kostnader för äldrevård, sjukvård, sjukförsäkring, minskade inkomster med mera. Jag har i flera år föreslagit att man bör kombinera Vinsterspel med ett långvarigt och gigantiskt nationellt folkhälsoprojekt som skall få fler att träna mer. Här kan OS vara en katalysator för besparingar på tiotals miljarder samtidigt som vi minskar mänskligt lidande för en miljon människor.

Det finns många goda skäl att säga ja till OS för Sverige.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.