Vinterspelen ger Sverige tillväxt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Skall försöka ge läsarna lite fakta runt ekonomin för Vinterspel 2026. Låt oss till att börja med att agenda 2020, dvs de totalt förändrade förutsättningarna för kommande spel inte kräver någon ekonomisk garanti av värdstad och värdland. Före agenda 2020 var den garantin den viktigaste delen av en ansökan då spelen förväntades gå med förlust. 

Garantin var den nödvändiga säkerheten för IOK för att säkra att spelen skulle genomföras. Agenda 2020 och den nya processen bygger på att de ekonomiska riskerna är så små att den inte behövs. För IOC står det tiotals miljarder i intäkter från tv-bolag och globala sponsorer så deras villighet att ta risk skall ses som minimal.

Konservativ budget

Vi kan också för att bemöta andra påhopp passa på att titta på Vancouvers biljettförsäljning. Ja, det bor 36 miljoner i Kanada och bara 10 i Sverige. Men Kanadas yta är enorma 10 miljoner kvadratkilometer, en yta många gånger större än Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Polen, Belgien, Holland tillsammans. Vancouver har 700.000 invånare (3 i regionen men då pratar vi stor yta igen, inte Mälardalen). Även om folkrika Kalifornien bara ligger 80 mil bort kan vi anta att mängden skid- och skidskyttesupportrar är något fler i vårt närområde än i Los Angeles och bay area. 

Antalet event att sälja biljetter till 2026 förväntas ligga på 285, dvs 21 procent fler event att sälja biljetter till jämfört med 2010. Lägg på inflation mellan 2010 och 2026 om ca 40 procent (2 procent per år, (inkl ränta på ränta” effekten) så blir slutsatsen att budgeten för biljetter är konservativ.

Vi diskuterar dessutom ett Vinter OS där länderna Norge, Finland, Ryssland, Ukraina, Polen, Tjeckien, Österrike, Schweiz, Tyskland, Frankrike och Holland är navet för supportrar och intresserade i världen. 2 timmar med flyg för under en tusenlapp med lågprisbolagen når vi ett helt annat upptagningsområde än Vancouver som ligger ca 20 timmars restid från Stockholm eller annan europeisk stad inkl mellanlandningar.

När det gäller IOKs stöd om totalt 925 M$, Med dagens kurs 8,417 miljard. SOK har använt en lägre mer konservativ kurs på 8,66. Tar man bort de delar som IOK nu betalar för som tv-produktioner och annat stöd återstår ett direkt bidrag motsvarande $ 652 M eller med SOK:s kurs 5645 miljoner kr. Här finns en uppsida baserat på vilka mål IOK når i sin sponsor och rättighetsförsäljning som bör ge minst $ 100 miljoner till. Då slutar den delen på 6512 miljoner kr.

Låga sponsorintäkter

Sponsorintäkter på 2500 miljoner är lågt satta. Den målbild som finns hos SOK är väsentligt högre och även den validerad med IOK:s experter. 

Det fanns goda skäl att vara kritisk till SOKs budget inför en ansökan för 2022 och det var jag också. Det finns inga skäl att vara kritisk till budgeten för 2026. 

Återigen så har inga mjuka faktorer tagits med nu. Man skall inte överdriva effekten av turism men att besöksnäringen som växer 1,5 till 2 procentenheter snabbare än BNP skulle få en boost. Redan vid 0,5 procent till per år så når vi miljardnivåer varje år både före och efter där skatteandelen ligger på plus 40 procent. Att vara kommande värdland ger en exponering som ger fler turister.

Det jag saknar hos SOK är möjligheten att använda ett OS/Vinterspel som bas för ett stort nationellt folkhälsoprojekt. Svenskarnas kondition försämras och övervikten ökar. Utifrån SKL:s prognoser för kostnader för sjukvård, äldrevård, sjukförsäkringar och träningens effekter på folkhälsan kan man här hitta tiotals miljarder i lägre kostnader för våra kommuner och regioner. 

Att näringslivet är entusiaster är enkelt att förklara. Världens mest hållbara och digitaliserade OS genom tiderna som 2026 garanterat blir är ett extremt skyltfönster för ny svensk teknik inom allt från Digitalisering med 5g och IOT (Internet of Things) till AI, algoritmer med mera till energibesparing, självstyrande fordon, eldrift såväl som återvinning. 

Faller på sin egen orimlighet

Men vi kan egentligen sammanfatta ekonomin på ett sätt som inte går att argumentera emot.

IOK som då har tiotals miljarder i sponsor och rättighetsintäkter att försvara skulle aldrig, utan några som helst ekonomiska garantier från värdstad och värdland, acceptera en budget från ett kandidatland som inte var helt riskfri för dem. Det faller på sin egen orimlighet. IOK:s absoluta mål är att visa på ett OS som är lönsamt. Det är nämligen förutsättningen för framtida OS i demokratiska stater, dvs spelens överlevnad.

Sverige kan söka Vinterspelen 2026 av ekonomiska skäl. Det är bra för alla.

Dan Persson

Wohlins krönika

Här finner du Christer Wohlins krönika, den text som Dan Persson här bemöter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.