Tårögd Pernilla, ändå magnifik

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hur har det blivit så här; Idrottsgalan, vars avsikt måste vara att extra belöna de i och för sig redan belönade, ett hyllningsprogram till idrotten och förebilderna och ledarna. På senare år har det blivit ett kringarrangemang som omgärdar galans genomgående tema: Jerringpriset. Det var väl ändå inte meningen.

Hon överraskades, men höll sedan kvällens bästa tacktal. Pernilla Wiberg tilldelas Idrottsakademins hederspris under Idrottsgalan 2019 i Globen på måndagen. Foto: Claudio Bresciani / TT
Grattis till Radiosporten som lyckats så bra med sin marknadsföring, att de får dominera två och en halv timmas TV-sändning med sitt pris som den röda tråden. Ursäkta, men det är väl ändå alldeles bort i tok. Från första minuten till den sista påminner programledarna ideligen om detta pris, det är som om det är det allra viktigaste. 
Men det är ju ingenting annat än ett popularitetspris och resultaten av sådana allmänna omröstningen drabbas alltid av kampanjer. Jag, menar vad hade Björn Goop bland kandidaterna att göra. Travsporten är ett spelobjekt och spelreklam har vi nog av. Travet är inte ens med i RF. Nog borde den stockholmsbaserade Idrottsakademin ha bättre kunskap och omdöme än så. 
Nu har jag förstås ingenting emot att den charmerande och härliga Hanna Öberg fick ännu en stor glasvas att bära hem men det känns ju ändå lite konstigt att inga av de fyra olympiska guldmedaljörerna, Frida Hansdotter, André Myhrer, Charlotte Kalla eller Stina Nilsson nådde fram, när man vet hur skidsporten rör vid folkets hjärta. 
Hanna Öberg är värd både sitt bragdguld och sitt Jerringpris, hennes olympiska skidskytteguld tillkom under de mest dramatiska omständigheter och måste nog klassas som ett av de mest sensationella svenska olympiska gulden genom alla tider.

Ofattbara Duplantis

Men sett till enskild prestation och den strikt mätbara nivån på bragden, håller jag fortfarande på 19-årige Armand Duplantis stavhopp över 605, det näst högsta stavhoppet i världen genom alla tider (utomhus) och med bara en man, den övermänsklige Sergej Bubka före sig i statistiken. Visst, EM är inte OS men i just Duplantis fall spelar mästerskapets dignitet ingen roll eftersom tävlingen resultatmässigt var den bästa mästerskapstävling i stavhopp som genomförts i världen. 
Så sett till mätbar idrottsprestation ser jag ingenting under 2018 som överskuggade Duplantis. Men det kanske helt enkelt var så orimligt bra, att ingen ännu riktigt fattat att det var möjligt. 
Nu blev svensk-amerikanen ändå Årets manlige idrottare och belönades för Årets prestation.

Förvirrande stand-up

Jag var lite sen på on-knappen så jag trodde först att galan var inställd för när min TV-bild skärpte till sig såg det ut och lät som något klubbmästerskap i stand-up från någon enslig lappkåta i Korpitjockovaare. En till synes förvirrad åldring gick omkring och mumlade och jag begrep ingenting vad han sa och vad han gjorde där förrän en programledare fick gå in och återföra honom till verkligheten och be honom säga det de kommit överens om. Det var uppenbarligen en programpunkt.
Ärligt talat; med all respekt för alla människor och åldrar och kön och egenheter - det är underbart med kufar - men det är inte självklart att de passar in i alla sorters program i Sveriges television.

Pernilla en förebild

Det var fint att se en lycklig och glad Pernilla Wiberg gå upp och - som en av svensk idrotts största genom alla tider - ta emot Idrottsakademins pris. Rörd till tårar men ändå kapabel att samla ihop sig till ett tal. 
Pernilla är en banbrytare i svensk idrott. I min bok om speciella händelser och personligheter i vinterolympiska spelen - Ringar av is - skrev jag om Pernilla Wiberg: : ”Med viljestyrka, energi och outtröttlighet parad med en längtan till scenens ljus och med kvinnlig kaxighet i en idrottsvärld dominerad av män kom hon att bli den viktigaste kvinnan i svensk idrott.”
Jag står för det. Hon banade väg. Sa till sig själv och oss, lika självklart som många manliga kolleger, att nu fick studier, jobb, familj vänta, hon ville försöka bli bäst i världen. Och hon blev det. 
Större, på sitt sätt,  i den alpina världen än Ingemar Stenmark eftersom hon med sin mångsidighet och mod också gav sig i kast med de farliga störtloppsbanorna och nådde OS-silver i Nagano. Som förebild är hon en Fredrika Bremer eller Ellen Key i svensk idrott. Beundransvärd i många avseenden. 
Bragdguld och Jerringpris - och ändå fanns inte Hanna Öberg bland de nominerade till Årets kvinnliga idrottare. Det blir lite förvirrande ibland och kategorier lappar över varandra men det var å andra sidan ett makalöst idrottsår, inte minst för kvinnor som Frida Hansdotter, Charlotte Kalla, Sarah Sjöström och Stina Nilsson. Konkurrensen var stenhård.

Richler Årets ledare

Men vilket genombrottsår ändå för skidskyttet. Har en känsla av att det går sådana vågor också internationellt, att skidskyttet i popularitet - tack vare den tv-mässiga skjutdramatiken - håller på att passera längdåkningen. Och i Sverige med härliga personligheter som Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg. Men jag tycker skidskyttet gick miste om en självklar belöning. Årets ledare.
Nej, jag har ingenting emot Janne Andersson. Tvärtom, jag är svårt förtjust i hela hans ledarstil och personlighet, hans prestigelöshet och ödmjukhet och hans hälsosamma humörsvängningar, han är den absolut bäste man kan tänka sig för vårt fotbollslandslag. 
Men jag hade ändå gett priset som Årets ledare till Wolfgang Pichler. Två guld och två silver i ett OS där ett stafettbrons hade varit godkänt. Svensk fotboll fanns och finns också utan Janne Andersson. 
Men svenskt skidskytte hade aldrig haft sådana namn som Magdalena Forsberg, Anna-Carin Olofsson, Helena Jonsson, Björn Ferry, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson. Inga världsmästare, inga olympiska guld, inga världscupsegrar. Utan Pichler. Han är den magiske mannen som skapat vinnarna i svenskt skidskytte och därför borde han varit den givne mottagaren.
Fotbollslandslaget var delad femma i VM. Det har "vi" varit förr. Och tagit brons två gånger och silver en gång. Fast Janne, jag vill ju inte ta något från dig heller, så behåll din stolthet över priset.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.