Men låt nu Pontus Jansson ta över
EM-kval i fotboll på klassiska Santiago Bernabeu i Madrid. Spanska matadorer mot svenska jordbruksarbetare, lätt förklädda till chanslösa tjurar. Man vet hur det går. Fotbollens rätta ansikte ser ut så här. När picadorerna tröttat ut tjuren stötte matadorerna Ramos och Morata in sina svärd, träffade hjärtat och allt var över. Det blev ett tredje mål, ett alldeles onödigt hugg eftersom tjuren redan låg på marken i dödsryckningar,

Tjurfäktningar är inga vackra föreställningar. Jag har sett några av de bästa, både i Spanien och Mexiko, mest för att ha gjort det, men jag mådde halvt illa efteråt.
Nu också.
Visst kan vi borsta av oss förnedringen och säga att det stod 0-0 i paus, att fotbollens klasskillnad tar sig de här uttrycken, men det finns andra siffror. I bollinnehav vann Spanien första halvleken med 78-22 efter att ha utfört 444 passningar mot Sveriges 111. Jag tror att hörnstatistiken till slut hamnade på 17-1 eller något sådant.
Permanenta Jansson!
Det var alltså en långt utdragen avrättning mot ett lag som gjorde allt det kunde för att försvara sig men som helt saknade förmågan att växla in kampens energi och triumfer mot en skapande process. Det var så där riktigt svenskt obehagligt och obevekligt som det blir när bara ena hjärnhalvan fungerar. Försvar till döds. Det har gjorts många sådana generalsgalna försök genom historien. Nu var det lyckligtvis bara fotboll det handlade om.
Nej, det fanns inte mycket VM-magi från fjol kvar den här kvällen. Hörde att Janne Andersson hyllade försvarsarbetet i första halvleken, men han måste väl ha sett det vi såg, att så här lågt försvarade sig inte Sverige under VM. Det här var skyttegravskrig av gammal, klassisk modell. Tur då att Sverige hade två Sven Dufva den här kvällen. Robin Olsen i målet som visade ledningen i Roma vilken fantastisk målvakt han är. Fast han måste förbättra sina insparkar. Pontus Jansson var första halvlekens främste utespelare på planen. Han har hjärta, auktoritet, styrka och spänst och jag skulle inte tveka på att nu pensionera den slitne Andreas Granqvist och göra Jansson till landslagets givne mittback vid sidan av Victor Nilsson-Lindelöf.
Nya, friska grenar
Någon gång måste Andersson ta tag i varje framgångsrik förbundskaptens känslomässigt svåraste jobb; att våga säga adjö till sina favoriter, att ha modet att göra arboristens nödvändiga ympning och göra plats för nya, friska grenar att få växa. Stunden är kommen.
Det hade närmast varit en bragd om Pontus Jansson hade kopierat Glenn Hyséns stormatch från en annan klassisk arena, Wembley, där VM-kvalet 1988 inför VM i Italien 1990 slutade 0-0 mest tack vare en hjältemodig och prickfri insats av Hysén. Nu blev det några olycksaliga ingripanden i ett dittills lyckat försvarsarbete som avgjorde. Man tycka vad man vill om bollar som sparkas upp på armar och orsakar straff - man kan ju för faen inte spela fotboll med armarna fastsurrade runt kroppen - men regeln är som den är och det är bara att beklaga alla lågpannade nätidioter som lastar Sebastian Larsson för detta. Bara ännu ett bevis för att begåvningsreserven i det gamla Sverige ligger i nivå med vattenståndet: ohälsosamt lågt.
Filip Helander var först på bollen i sin duell men träffade lite spanskt kött också, så den straffen måste väl också accepteras. Tillfälligheter? Nej. Det är när tjuren blir trött som den inte kan värja sig.
Försvararen Berg
Svenskarna tröttades ut till felsteg, bolltapp och övergrepp. Det är ofta så de bästa fotbollspelarna vinner över dem för vilka taktiken, uppoffringen, fysiken, löpningen är det enda motmedlet.
Något spel hade inte Sverige. Laget försvarade för låg, attackerade för lamt och överlämnade alldeles för mycket åt backlinjen. Anfallsspel existerade inte och Janne Anderssons enda förklaring till att Marcus Berg fortsättningsvis skall finnas med i landslagets startuppställning måste vara, att han nu enbart är försvarsspelare. ”Målvakten är den förste anfallsspelaren, centern den förste försvararen”, som fotbollsgeniet Johan Cruyff sa en gång. Men när nu Sverige valde att inte försvara särskilt högt var Berg inte till särskilt stor nytta där heller. Dock - det måste erkännas - gjorde han, mitt i otillräckligheten, en del fina saker, inte minst i samarbete med Robin Quaison, som nu spelat till sig en given plats i laget.
Den gordiska knuten
Alla ropar på Alexander Isak. Jovisst, det behövs verkligen unga, orädda, irrationella spelare i det här kämpalaget. Och visst, i underläget borde Andersson chansat med Isak lite tidigare. Men om nu Andersson skall fortsätta den spelmodell som han hittills fått så mycket beröm för och framgång med är kanske lite veke och duellsvage Isak ingen självklar startspelare ännu. Jag såg honom några (dåliga och temposvaga) matcher i holländska ligan mot andra mittenlag. Där var han bra. Men hur bra är han mot världsklassmotstånd? Ännu har vi inte sett det. Det är bara en nåd att stilla bedja om att Sverige också skall bli ett spelande landslag. Men de som minns svenska försök att spela fotboll på motståndarnas villkor på bortaplan mot världslag vet hur illa det kan sluta. Andersson skall fortsätta operera med sitt koncept. Men han måste lösa den gordiska knuten: hur förvandlar man skickligt försvarsspel till hotande attack. Det är just nu den avgörande frågan.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar