En perfekt halvtimma räckte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

VM-brons. Det går aldrig att resonera bort. 2-1 mot England låter alltid imponerande.

Men det jag tar med mig från svenskornas sista match i årets fotbolls-VM är varken siffrorna eller medaljvalören utan - Spelet. 

Det vi fick se innan skadorna och avbrotten i första halvleken är det bästa det här laget spelat.

Kanske det mest mogna lagspel av ett svenskt damlandslag.

Peter Gerhardssons förtjänst.

Tre veckor med fotbollsfester runt om i Sverige är över. På gator och torg, här Karlshamn, har folk förenats och jublat över fotbollstjejernas prestationer.

Damerna först. Damerna i all ära. Men det finns stråk av taktisk förfining och spelförstånd som inte funnits i det här landslaget tidigare och det är Gerhardssons förtjänst.

Medaljerna är alltid spelarnas men det här bronset ärt i hög grad också Peter Gerhardssons.

Segrar mot Kanada, Tyskland och England, förluster 0-2 mot USA (betydelselöst) och 0-1 mot Nederländerna, årets båda finallag.

Sverige kom till VM-turneringen i ett varmt Frankrike med rankingnummer 9. Då är ett brons en enorm framgång, i mina ögon en sensation.

Rev sönder och byggde upp

Sverige må vara något av tjejfotbollens moderland men utvecklingen har gått fort ute i världen de senaste åren, lag som Italien, Spanien, England, Nederländerna är bättre än någonsin, Norge är på stark frammarsch igen, USA och Kanada har starka lag, Japan imponerar. Fotbollen växer bland kvinnor. Intresset finns där redan, jag ser det i min närmaste omgivning, vi ser det på matcher, vi hör kvinnliga expertröster och det märks på läktarna.

Det skall sägas att också kvinnor tilltalas mer av herrfotbollen eftersom de är kräsna och vill se all kultur och konst utföras av de allra bästa oavsett kön men det som vi fick se under en knapp halvtimma i första halvleken av bronsmatchen mot England var fotbollens konsthantverk drivet så långt som hittills varit möjligt i damfotbollen.

Svenskorna rev sönder det engelska spelet lika framgångsrikt som vildsvinen mina gräsmattor, kontringarna var klockrena, ja Sverige kunde till och med föra spelet, dominera det, hitta rätt med passningarna. I sin totala samhandling, från försvar till anfall, var det nog det mest avancerade jag sett från ett svenskt damfotbollslag.

Kom att tänka på Brolin

Det svenska försvarsspelet har varit strålande. Målvakten Hedvig Lindahl gav sig visserligen ut på en hiskelig utflykt i Englandsmatchen men hon har gjort fantastiska räddningar och genomgående varit stabil. Nilla Fischer, som jag trodde var på väg ut, har varit strålande i sin ledarroll och för mig är högerbacken Hanna Glas det stora utropstecknet. Följsam, tuff och närmast omöjlig att lura.

Det blev mindre spel och mest kamp när nyckelspelarna Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani tvingades ge upp ännu en gång. Asllani är outtröttlig som motor i laget. Jag kom att tänka på Tomas Brolin i USA 1994 i ett annat lag i en annan tid, i en större sport men med en avslutande bronsmatch som till varje pris skulle vinnas. Det var Brolin som höll fart i spelet, gav mod åt de hopplösa och kraft till de tröttna och slitna. 

Det blev brons den gången också som bekant. Hemflygning med eskort och bragdmedalj. 

På trötta ben

Om det var resultatet av att engelskorna haft en dags längre vila vet jag jag inte men så många trötta ben har jag aldrig sett i något lag någonsin som den sista kvarten av bronsmatchen. De flesta var svenska. Många stånkade omkring strakbenta och kramplåsta i musklerna och hade bara motståndarna förstått det (eller orkade de inte heller?) kunde det slutat illa.

Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius hade med råge gjort just det där första försvarsjobbet som krävs i dagens fotboll, de hade rusat på allt, gjort långa ruscher och till slut tog det ut sin rätt. De kunde knappt röra sig. Så ingen kan säga annat än att det här laget gav allt som fanns i deras kroppar och med starka profiler både på och utanför planen har det här laget funnit många hjärtan och en ny publik.

De förtjänade det där bronset och det var fantastiskt att i alla fall under en perfekt halvtimma få se vad det här landslaget är kapabelt till när det fått låna nödvändiga verktyg ur Peter Gerhardssons verktygslåda. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.