Vi mötte vårt eget motgift

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu vet vi hur det ser ut, vi som inte var med när Alexander den Store blev så förbannad över att inte kunna lösa upp knuten till oxkärran i Gordions tempel, att han helt enkelt tog sitt svärd och högg av det. Den Gordiska knuten var löst.

Mot Färöarna fick vi en försmak, mot norrmännen försökte han det igen - men oxkärran var norsk, Lagerbäck hade slagit knut på sig själv - och den gick aldrig riktigt upp.

Men Alexander ”den store” Isak visade hur svärdet skall hanteras. Om han får lite hjälp.

Det är ingen tvekan om att det svenska landslaget fått ett inslag i sitt landslag som både skapar möjligheter - men också ställer till det lite i skallen på dem som skall hantera den 19-årige Solnakillen som redan är i sin tredje utländska klubb, Real Sociedad i La Liga. Han köptes av Dortmund, hyrdes ut till Willem ll i Nederländerna men nu får vi hoppas att Alexander får utvecklas och göra flera stormatcher, så att vi mer än en gång får skriva den oundvikliga rubriken: ”Funny med Alexander”. Men Janne Andersson når kanske inte Ingmar Bergmans nivå som regissör. Rollsättning är känsligt och svårt.

Inte bara vägröjning

Nu överraskade han hur som helst med att peta Marcus Berg.

Jag måste nästan skriva det en gång till för att det skall gå in i mig själv: Janne Andersson petade Marcus Berg! Jo då.

Det var på tiden - men likväl lika överraskande som ett Alexander - hugg det också.

För jag har inte riktigt begripit honom, när han besvarat kritiken mot att nummer 9, Marcus Berg, inte längre gör några mål men får fortsätta ändå. Andersson har motiverat det med, att han är den bäste, han löper, han stångas, han tar emot bollar, han är vår förste försvarsspelare. Men, herregud, om det bara är vägröjning och försvarsarbete som väntas av nummer nio så kan man ju lika gärna välja en yngre, snabbare försvarsspelare.

Efter de två fina målen mot Färöarna - som ju aldrig går att resonera bort, men som ändå får skrivas i det finstilta i Isaks cv - var han förstås given mot Norge och i första halvlek, så länge det fanns lite idéer och ork på det svenska mittfältet fick han de bollar som visserligen inte var lätta att hantera men där han visade hur man löser en gordisk knut. Han lyckas orma sig fram mellan ben och kroppar, han balanserade en gång som en lindansare på kortlinjen och det är ingen tvekan om han kommit till A-landslaget för att stanna och att det är efter hans pipa som det nu måste dansas.

Isaks kompis den bäste

Det är dit Janne Andersson inte riktigt kommit ännu. Han har, trots löften om stora ting, blivit lite överrumplad. Han tänker fortfarande Berg.

Jag menar; det stod 1-1 efter 59 minuter sedan Emil Forsberg elegant lyckades placera in kvitteringsbollen som ju var helt nödvändig för att Sverige inte skulle passeras av Norge i EM-tabellen. Den norska ledningen, Björn Johansens enkla mål när det svenska försvaret rullats upp elegant efter kapten Andreas Granqvists grova slarv i sitt passningsspel, kom som en chock strax före pausvilan men i slutändan, när vi summerade allt som skett, framstod det oavgjorda resultatet som rättvist. Sverige mötte inte bara grannen Norge, vi mötte vårt eget motgift, den sluge taktikern Lars Lagerbäck som hade organiserat det norska laget för att slå ut det svenska mittfältet. 

Lagerbäck kan dessutom glädja sig åt att i sitt lag ha Alexander Isaks klubbkamrat, den löpstarke, strategiskt elegante Martin Ödegaard, den bäste spelaren på Friends den här kvällen. Här har Norge en speldirigent på en nivå som Sverige saknar. En härförare, en pådrivare, en passningsläggare; det skall bli kul att se de två nordiska talangerna utvecklas parallellt under den spanska solen.

Intressant Norge

1-1 som sagt, matchen skulle helst vinnas; då plockade Andersson bort Alexander Isak - och in med ofarlige Berg igen. Han ville ha in pigga ben, sa han. Marcus Berg har inte längre tillgång till några pigga ben. Han har en del annat. I stället för att byta ut båda sin ursprungsforwards borde han förstås behållit Isak. Det var ju inte han som var tröttast. Det var Albin Ekdahl som (i vanlig ordning) gick på knäna på slutet och Kristoffer Olsson som inte heller orkade fullfölja med full kraft efter ett hårt jobb som drevkarl i norska revir. Det är Isak som kan göra det. Han borde fått försöka en kvart vid sidan av Berg. Men han kräver pigga mittfältare som vågar slå upp bollen på hans fötter istället för att hitta enkla lösningar på kanterna som slutar med att Micke Lustig slår en lyra i famnen på motståndarnas målvakt.

Alexander Isak har gett Sverige och Janne Andersson nya möjligheter. Men då måste han också förses med uppbackning, då måste någon på ett silverfat bära fram ett nyslipat svärd så att han - i stället för att försöka nysta och lösa upp repet - bara kan hugga. 

Lagerbäck är på väg att göra om bedriften han gjorde på Island. Han har kanske en bit kvar och det kanske inte lyckas för Norge den här gången - i så fall blir det ju på Sveriges bekostnad eftersom Spanien flugit ifrån - men med Martin Ödegaard som sin spelmotor bland många fysiska praktexemplar, en allt bättre fungerande taktisk plan och unga fräcka, nya spelare ser Norge onekligen mycket spännande ut.  Joshua King fick t o m United-backen Nilsson- Lindelöf att darra rejält vid några tillfällen.

1-1 mot Lagerbäck är aldrig dåligt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.