Besynnerligt allsvenskt avgörande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag läste om den kufiske kulbohemen Jimmy Nordin, att han åker runt och vaskar guld och väldigt gärna vill göra sitt stora fynd. Tänkte tipsa honom om Ullevi i Göteborg. Där finns en åder, den grävdes upp av domaren Kristoffer Karlsson i samband med IFK Göteborgs match mot Djurgården i måndags kväll och stockholmarna var inte dummare än att de tog för sig. Allsvenskan därmed avgjord? Troligen.

Djurgårdens Kevin Walker skriker ut sin glädje efter segern mot IFK Göteborg. Tre erövrade poäng som troligen avgjorde allsvenskan 2019. allsvenskan mellan IFK Göteborg

Det hade inte blivit något väsen om matchen spelats i tredje omgången i våras. Då hade man sagt att domare också gör sina misstag och de som inte gillar teknisk inblandning i det som de vill skall vara ett mänskligt drama med känslor och fel och brister hade sagt, att VAR vill vi inte ha. Det hör till spänningen, till fotbollens komplexa drama att folk får dividera hit och dit: var det mål, var det straff, var det offside?

Nu pågår en allsvensk guldstrid av sällan skådat slag. Om det funnits en exakt rättvisa i det juridiska systemet hade IFK Göteborg vunnit matchen mot Djurgården - hade dessutom varit värda segern efter en utmärkt match - och den allsvenska toppen hade bestått av fyra lag - Hammarby, Malmö FF, Djurgården, AIK; samtliga på 59 poäng. Med två omgångar kvar.

Avgjorde Allsvenskan

Nu snodde Djurgården ”Lennart” mitt framför ögonen på konkurrenterna och med hjälp av domaren Kristoffer Karlsson. Han var dessutom modig nog att erkänna de två grövsta misstagen i en CMore-intervju efter matchen. 

Jag vet inte om det gjorde saken så mycket bättre. Jo, möjligen att det skyndar på beslutet, för i undertexten kunde man ju uttyda hans erkännande som: vi klarar inte det här utan teknikens hjälp längre!

Så här kan vi inte ha det! Någon hjälp måste domarna få.

Det har funnits anledning att grundligt analysera och debattera fenomenet VAR (Video Assistant Referee). Det kan bli ett störningsmoment, en temposänkare, en matchfördröjare. Men om det funnits på Ullevi i måndags kväll hade Lasse Vibe gjort 1-0 till Blåvitt i matchinledningen, det kunde blivit straff (dock inte solklart) när Djurgårdens Elliot Käck fick bollen på handen, det skulle bombsäkert varit straff när Jacob Une Larsson fällde Giorgio Kharaishvili och det var definitivt offside innan Djurgården fick den hörna som sedan Muhamed Baya Turay skickligt utnyttjade för matchens enda mål, troligen det mål som avgör hela Allsvenskan 2019.

Kraven på rättvisa ökar

Fyra misstag av domarteamet som alla drabbade IFK Göteborg förstås men kanske främst Hammarby, MFF och AIK, konkurrenterna i guldstriden.

Ingen vet hur matchen slutat om domarteamet dömt klockrent. Djurgården hade kanske kommit igen och vunnit ändå. Och Djurgården har spelat en hårt modellerad fotboll i år som definitivt kan förtjäna ett allsvenskt guld och det var åter en ren njutning att se den självklara pondus, den överblick och klokhet, det raka, kompromisslösa spel som Marcus Danielsson representerar. Hela karln utstrålar epitetet ”Odiskutabel landslagsman”. Allsvenskans bäste spelare i år.

Fotbollen har blivit snabbare, spelarna skickligare på att dölja och överdriva, matcherna har fått ökad betydelse i och med de stora inkomstmöjligheter som yppar sig för de lag som får chansen att kvala in i de internationella cuperna.

Kravet på den absoluta rättvisan har ökat.

Domarna behöver skydd

Jag antar att ett fullt utbyggt VAR-system hittills har bromsats av ekonomiska skäl. Men det finns en mindre kostsam lösning, redan tagen i bruk i Danmark. TV-bevakningen finns numera på alla matcher, tekniken möjliggör snabbrepriser. Som domaren kan titta på i just så avgörande moment som när Göteborg inte fick sin givna straff eller när Djurgården gjort mål på en hörna som inte skulle dömts på grund av offside. De två misstagen som domarna efteråt erkände kunde ha eliminerats med en snabbtitt på en repris och stackars Karlsson hade sluppit att stå där med skammen.

Nu kommer den här matchen och de uppenbara domarmisstagen att diskuteras länge och hur den allsvenska tabellen än ser ut klockan tre den andra november. Han kan komma att få leva resten av sitt liv med eftermälet att det var han som avgjorde Allsvenskan 2019. 

Vi får hoppas att han ändå kommer så lindrigt undan. För det är också värt att beakta; det rör sig en del skumrask också runt de allsvenska klubbarna och man vet aldrig vad de tar sig till när de anser sig orättvist behandlade. Domarna är en utsatt grupp. De behöver skyddas så mycket det går. Det finns tekniska hjälpmedel för att underlätta både deras svåra uppgift och ge dem trygghet på jobbet.

Se nu till att ordna det!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.