Största prestationen någonsin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Armand Duplantis världsrekord i stavhopp är inte bara en ofattbar idrottsprestation.

De osannolika siffrorna 6.17 för med sig något ännu större.

Han är just nu, denna dag, världens främste och mest attraktive friidrottare - alla grenar inräknade.

Han kommer med sin Malmöbaserade agents, Daniel Wessfeldt, hjälp bli den rikaste. Han står redan överst på listan över de stjärnor arrangörerna helst vill ha. Och han har stora reklamkontrakt - de största med Puma och Red Bull - som försörjer honom en bra bit över lyxmarginalen.

Hoppet på 617 i Torun i Polen, bara en vecka efter att han knappt rivit höjden i en tävling i Düsseldorf, är kanske den allra största sensationen och prestationen av en svensk friidrottare genom alla tider.

Blir den mest förmögne

Håller han sig skadefri blir han den mest förmögne friidrottaren i världen och kanske genom tiderna.

Hans snabba genombrott i världseliten är unik och han är i det närmaste född i en stavhoppsgrop. Pappa Greg (amerikan) tog en gång 580, mamman Helena var mångkampare så han är utrustad med den allra bästa genuppsättningen i en miljö som lever idrott. Träningsförståndet finns där, resultatkraven, teknikinstruktioner får han och talangen är förstås odiskutabel. själv säger han att han drömt om det här sedan han var tre år.

Familjen var länge tveksam till om han skulle hoppa av skolan och skjuta den fortsatta utbildningen på framtiden men med Daniel Wessfeldt - en av världens mest ansedda agenter i branschen - som sin kompanjon stod det klart att så mycket pengar låg gömda under den där mjuka stavhoppsbädden, att det inte gick att säga nej till. Han var ju enligt de amerikanske reglerna förbjuden att ta emot pengar så länge han var  i utbildning. Sedan har allt gått fort. 

Företagen står i kö

Stora företag står i kö, telefonen ringer oavbrutet hos agenten Wessfeldt som dock är selektiv och klok i valet av både sponsorer och mediauppdrag. Endast det bästa är gott nog. Bara seriösa - och generösa - samarbetspartners godtas, alla trams- och jippoprogram får nej. Duplantis kommer att matchas förståndigt i den affärsvärld som ligger öppen för honom.

Jag har sett hopp från hans stora tävlingar från det han dök upp och imponerats av hur han redan som 18-åring visade att han behärskade det svåra stavhoppets många delmoment. Valet av stavar, löpningen - han gör 10,5 på 100 meter - isättningen, stavböjen, akrobatiken i luften, ribbpassagen, kroppshållning och teknik - det är helt ofattbart.

Stavhoppet är friidrottens - ja, kanske hela idrottens - svåraste gren. Man måste vara snabb, stark, välgymnastiserad, akrobatisk, teknisk, taktisk och modig. Att redan som 20-åring slå detta fantastiska världsrekord är något av det mest häpnadsväckande man skådat.

Man tycker att han nu närmat sig människans magiska gräns men som han nu beter sig verkar han ha eliminerat den och svävar vidare på rent planetarisk nivå.

80-talet en gyllene era

Kjell Isaksson var på 70-talet Sveriges förste och hittills enda världsrekordhållare i stavhopp. Hans innehade rekordet tre gånger 1972 med noteringarna 551, 554, 555 - alla tre gångerna i USA. Det var innan de stora pengarna kom in i friidrotten. 80-talet blev rena guldåldern med sprintern Carl Lewis och den sovjetiske (Ukraina) stavhopparen Sergej Bubka som de största och mest välbetalda. 

Då kunde startpengarna pressas upp mot 1 miljon kronor och Bubka - som satte sitt första världsrekord på 1983 (583) - gjorde det så småningom till en affärsmässig gimmick att höja sitt rekord med en (ibland två) centimeter i taget och slutade alltid hoppa - precis som Duplantis nu - när rekordet var slaget.

När Bubka väl erövrat världsherraväldet i stavhopp lånade han bara ut sitt rekord en gång i några minuter till fransmannen Thierry Vigneron innan han tog tillbaka det och slog det sedan ytterligare sexton gånger innan han slutade på 614 1994. Jag såg honom slå rekordet flera gånger, bl a i Malmös då stora friidrottsgala 1991 där han hoppade 610. Då hade han precis förhandlat fram en extrabonus på - vill jag minnas - 200 000 kronor om han slog rekordet. Bubka blev mångmiljonär på sin sport.

Agentens nya guldkalv

Armand Duplantis är från och med nu ett av hela idrottsvärldens hetaste varumärke, an artist som den lite uttunnade och färglösare friidrotten verkligen behöver. Med Daniel Wessfeldt vid sin sida har han bästa tänkbara stöd. Wessfeldt - en gång utbildad till guldsmed - har grävt guld till både sig själv och en rad färgstarka idrottspersonligheter som Carolina Klüft, Christian Olsson, Patrik Sjöberg, Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och har numera också Sarah Sjöström i sitt stall. Han var också agent åt världens genom tiderna bästa kvinnliga stavhoppare, Jelena Isinbajeva, som tog två OS-guld, tre VM-guld och slog världsrekord trettio gånger med nu gällande 506 som högst. 

Wessfeldt hjälper till med bolagsbildningar, skattejuridik, sponsorer, avtal med arrangörer och media. Han ser till att hans adepter finns med i rätt sammanhang och med ett program som gör det möjligt att parallellt ha ett idrottsliv på toppnivå och en affärsverksamhet som fungerar.

Nu har han ännu en guldkalv av aldrig skådat slag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.