Största prestationen någonsin
Armand Duplantis världsrekord i stavhopp är inte bara en ofattbar idrottsprestation.
De osannolika siffrorna 6.17 för med sig något ännu större.
Han är just nu, denna dag, världens främste och mest attraktive friidrottare - alla grenar inräknade.
Han kommer med sin Malmöbaserade agents, Daniel Wessfeldt, hjälp bli den rikaste. Han står redan överst på listan över de stjärnor arrangörerna helst vill ha. Och han har stora reklamkontrakt - de största med Puma och Red Bull - som försörjer honom en bra bit över lyxmarginalen.
Hoppet på 617 i Torun i Polen, bara en vecka efter att han knappt rivit höjden i en tävling i Düsseldorf, är kanske den allra största sensationen och prestationen av en svensk friidrottare genom alla tider.
Blir den mest förmögne
Håller han sig skadefri blir han den mest förmögne friidrottaren i världen och kanske genom tiderna.
Hans snabba genombrott i världseliten är unik och han är i det närmaste född i en stavhoppsgrop. Pappa Greg (amerikan) tog en gång 580, mamman Helena var mångkampare så han är utrustad med den allra bästa genuppsättningen i en miljö som lever idrott. Träningsförståndet finns där, resultatkraven, teknikinstruktioner får han och talangen är förstås odiskutabel. själv säger han att han drömt om det här sedan han var tre år.
Familjen var länge tveksam till om han skulle hoppa av skolan och skjuta den fortsatta utbildningen på framtiden men med Daniel Wessfeldt - en av världens mest ansedda agenter i branschen - som sin kompanjon stod det klart att så mycket pengar låg gömda under den där mjuka stavhoppsbädden, att det inte gick att säga nej till. Han var ju enligt de amerikanske reglerna förbjuden att ta emot pengar så länge han var i utbildning. Sedan har allt gått fort.
Företagen står i kö
Stora företag står i kö, telefonen ringer oavbrutet hos agenten Wessfeldt som dock är selektiv och klok i valet av både sponsorer och mediauppdrag. Endast det bästa är gott nog. Bara seriösa - och generösa - samarbetspartners godtas, alla trams- och jippoprogram får nej. Duplantis kommer att matchas förståndigt i den affärsvärld som ligger öppen för honom.
Jag har sett hopp från hans stora tävlingar från det han dök upp och imponerats av hur han redan som 18-åring visade att han behärskade det svåra stavhoppets många delmoment. Valet av stavar, löpningen - han gör 10,5 på 100 meter - isättningen, stavböjen, akrobatiken i luften, ribbpassagen, kroppshållning och teknik - det är helt ofattbart.
Stavhoppet är friidrottens - ja, kanske hela idrottens - svåraste gren. Man måste vara snabb, stark, välgymnastiserad, akrobatisk, teknisk, taktisk och modig. Att redan som 20-åring slå detta fantastiska världsrekord är något av det mest häpnadsväckande man skådat.
Man tycker att han nu närmat sig människans magiska gräns men som han nu beter sig verkar han ha eliminerat den och svävar vidare på rent planetarisk nivå.
80-talet en gyllene era
Kjell Isaksson var på 70-talet Sveriges förste och hittills enda världsrekordhållare i stavhopp. Hans innehade rekordet tre gånger 1972 med noteringarna 551, 554, 555 - alla tre gångerna i USA. Det var innan de stora pengarna kom in i friidrotten. 80-talet blev rena guldåldern med sprintern Carl Lewis och den sovjetiske (Ukraina) stavhopparen Sergej Bubka som de största och mest välbetalda.
Då kunde startpengarna pressas upp mot 1 miljon kronor och Bubka - som satte sitt första världsrekord på 1983 (583) - gjorde det så småningom till en affärsmässig gimmick att höja sitt rekord med en (ibland två) centimeter i taget och slutade alltid hoppa - precis som Duplantis nu - när rekordet var slaget.
När Bubka väl erövrat världsherraväldet i stavhopp lånade han bara ut sitt rekord en gång i några minuter till fransmannen Thierry Vigneron innan han tog tillbaka det och slog det sedan ytterligare sexton gånger innan han slutade på 614 1994. Jag såg honom slå rekordet flera gånger, bl a i Malmös då stora friidrottsgala 1991 där han hoppade 610. Då hade han precis förhandlat fram en extrabonus på - vill jag minnas - 200 000 kronor om han slog rekordet. Bubka blev mångmiljonär på sin sport.
Agentens nya guldkalv
Armand Duplantis är från och med nu ett av hela idrottsvärldens hetaste varumärke, an artist som den lite uttunnade och färglösare friidrotten verkligen behöver. Med Daniel Wessfeldt vid sin sida har han bästa tänkbara stöd. Wessfeldt - en gång utbildad till guldsmed - har grävt guld till både sig själv och en rad färgstarka idrottspersonligheter som Carolina Klüft, Christian Olsson, Patrik Sjöberg, Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och har numera också Sarah Sjöström i sitt stall. Han var också agent åt världens genom tiderna bästa kvinnliga stavhoppare, Jelena Isinbajeva, som tog två OS-guld, tre VM-guld och slog världsrekord trettio gånger med nu gällande 506 som högst.
Wessfeldt hjälper till med bolagsbildningar, skattejuridik, sponsorer, avtal med arrangörer och media. Han ser till att hans adepter finns med i rätt sammanhang och med ett program som gör det möjligt att parallellt ha ett idrottsliv på toppnivå och en affärsverksamhet som fungerar.
Nu har han ännu en guldkalv av aldrig skådat slag.
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar