Inställt, det skulle aldrig kunna ske

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var 1980 i Lake Placid. I väntan på att den olympiska vinterelden skulle tändas hade Internationella Olympiska Kommittén i vanlig ordning sin session. Jag hade bestämt träff med den svenske IOK-delegaten Gunnar Ericsson - tidigare chef för Facits Industrier - som lovat komma ut i konferensanläggningens foajé och möta mig. När han kom fram till mig sa han: ”Det är bara ett världskrig som kan stoppa de olympiska spelen.”

Ogenomförbart. Japanerna tvingas inse att ett OS-arrangemang blir omöjligt.

Han hade marscherat fram till mig med raska steg, vit i ansiktet, läpparna som ett streck, allvaret lyste i hans ögon. Vad hade hänt? Vi hade ännu inte ens hälsat men så gjorde vi det med ett handslag och jag frågade hur det stod till. 

”Vi har aldrig varit så hårt pressade som nu”, sa han i nästa mening.

Det var februari 1980. Tre månader tidigare hade Sovjet gått in i Afganistan och nu hade den amerikanske presidenten Jimmy Carter skickat bud med sin utrikesminister Cyrus Vance, som han sänt till Lake Placid för att inviga IOK-sessionen. Ordern löd: ”Stoppa de olympiska sommarspelen i Moskva (senare samma år) eller flytta till ett annat land.”

Mitt i kalla kriget

Idrotten, allra mest den olympiska, hade plötsligt blivit ett redskap i händerna på världens mäktigaste män, befälhavarna i det Kalla kriget. Carter i USA, Bresjnev i Sovjet. Och där stod vi, den gamle Facit-direktören från Åtvidaberg och den utsände reportern från Östgöta-Correpondenten i Linköping, mitt i luftdraget mellan stormakterna och inför det faktum att krigets kyla skulle kunna släcka den olympiska elden. Jag förstod inte då vilket stort ögonblick det var men har insett nu efteråt, att mera idrott och politik kunde det inte bli. Den amerikanske presidenten trodde på fullt allvar att han med de olympiska spelen som slagträ skulle kunna smälla på sin kollega i Kreml.

”Vi har aldrig varit så ansatta men heller aldrig så enade; vi röstade med närmast total majoritet ner amerikanarnas förslag”, sa Ericsson. Han verkade stolt över beslutet. Att inte ens världens mäktigaste politiker skulle tillåtas använda den olympiska lågan som vapen i sitt maktspel.

Resultatet blev, som ni minns, att amerikanarna bojkottade spelen i Moskva (och fick många andra länder med sig) och att Sovjet svarade med samma mynt fyra år senare i Los Angeles.

”Bara ett världskrig kan stoppa de olympiska spelen”.

Ingen av oss visste då någonting annat än att Corona kunde vara en krans runt solen - eller månen. Och, för all del, en rätt god öl från Mexiko.

Bara ett världskrig…

Den långa raden av olympiska spel inleddes som bekant i Atén 1896. I Stockholm 1912 varnade IOK-presidenten (och spelens skapare) Pierre de Coubertin i sitt avslutningstal för ett stöveltramp som började höras och han blev sannspådd; första världskriget bröt ut och spelen 1916, som var tänkta att avgöras i Berlin, ställdes in. ”Inställt på grund av världskrig.” Ödesmättat så det förslog.

1940 var det dags igen. Andra världskriget. Vinterspelen (Sapporo) och sommarspelen (Helsingfors)  fick ställas in. Sapporo fick vänta på sin tur till 1972, Helsingfors fick förtroendet 1952. 

1944 pågick kriget ännu och vinter-OS i Cortina d´Ampezzo och sommarlekarna i London fick avblåsas. London fick sin chans 1948, Cortina 1956.

Sedan dess har olympiska spel - vinter och sommar samma år fram till och med 1992, från 1994 omväxlande vinter och sommar vartannat år - pågått i obruten följd.

Bojkotter har förekommit, hot har funnits, men i sin ambition att vara en sammanlänkande internationell kraft med fredliga avsikter har den olympiska rörelsen lyckats slingra sig någorlunda helskinnad genom kriser och mera begränsade krigsplatser. Tills nu.

Ny, farlig fiende

I sommar står Japans huvudstad Tokyo som arrangör igen. 1964 senast. Men nu sprider sig ett virus över världen. Inte fullt så blodigt som ett världskrig, inte så dödligt som bomber, gas och kärnvapen men tillräckligt elakt för att sätta hela länder i pausläge. Så beslutet att flytta fram spelen var det enda rätta. Bra att det kom i tid.

IOK-presidenten, tysken Thomas Bach, hade bett om anstånd och sagt att rörelsen följer utvecklingen men att han varit beredd på drastiska beslut. Det kom snabbare än vad han tänkt sig. Den gamle kanadensiske IOK-ledamoten Dick Pound (som jag pratat med många gånger eftersom han alltid varit frispråkig, på gränsen till skvallrig) hade redan läckt till USA Today och AFP. I Japan fruktar man för för konsekvenserna. Enorma ekonomiska värden på spel. Gigantiska problem också för IOK och andra organisationer att ställa om kalendern. Det finns tiotusentals aktiva över hela världen att ta ansvar för - men framför allt alla människors hälsa.

OS skjuts upp ett år. Troligen. Det var det vettigaste. 

Inställt i Tokyo

Det definitiva beskedet kunde inte vänta. Det handlar om förberedelser för tiotusentals idrottsmän över hela världen. Ett problem är att Coronaepidemin befinner sig i så olika faser i olika delar av världen, att när en del av jordens länder kan andas ut, pustar den övriga delen alltjämt under den gemensamma börda alla får bära. Ett OS i år - under nuvarande pandemi - skulle inte getts några rättvisa förutsättningar för deltagarna. Pressen har den senaste veckan ökat på IOK och dess utvalda värd, Tokyo, att ge ett snabbt besked. Norge, Österrike och Kanada hotade med att bojkottar OS, Australien att de inte deltar i något OS i år utan siktar på 2021. Bojkotter har förekommit förut. Av politiska och rasistiska skäl. Aldrig av epidemiologiska. 

”Det är bara ett världskrig som kan stoppa stoppa OS.” 

Och nu har vi fått det. Ett krig mot en liten jävla fiende som vem som helst av oss kan snyta ur näsan vilket ögonblick som helst.

 

 

 

Åke Stolt

Fakta

OS i Tokyo flyttas till 2021

OS i Tokyo 2020 flyttas fram med anledning av coronaviruset Covid-19. Spelen ska genomföras senast under sommaren 2021.

- Ett klokt beslut som SOK ställer sig bakom. Vi har ett globalt nödläge och att genomföra tävlingar som skulle innebära hälsorisker var inte ett alternativ, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen