Nu har vi ett och samma målsnöre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hur är det med abstinensen?

Saknar ni Vinterstudion? Hanna Öberg i duellen på skjutvallen? Frida Karlsson utmana Johaug? Handbollsslutspel, hockeyraffel?

Jag kan gilla allt det där - men det som suger mest är avsaknaden av Champions League. En vårprimör som tävlar med scillan i parkerna, de stiliga svanarna i Pildammsparken och magnoliornas sprickfärdiga knölar.

En match överskuggar alla andra: Anders Tegnell vs Corona. Om den så bara slutar med en knapp 1-0-vinst finns det ändå ett liv efter detta. Och vad blir det för liv?

Kanske kan vi hoppas på en ekonomisk tillnyktring. Förhoppningsvis är det här och nu, i ett vakuum mellan det som var och det (ovissa) som blir, som möjligheten ges att tänka efter, dra tillbaka tiden, tona ner överdrifterna och komma till sans med mycket av det som rusat iväg bort alla kontroll.

Kommer någon i fortsättningen betala en miljard för en fotbollspelare. Om än aldrig så briljant.

Vilka kommer att stiga som Fågel Fenix ur askan? Med vilka ekonomiska förutsättningar kan underhållningen i världsklass i fortsättningen bedrivas.

Världen tog paus

Stat efter stat gräver djupt i sina kassor för att försöka garantera ett funktionellt samhälle även när det förödande viruset dör eller lägger sig till vila? Expert efter expert hävdar ju att det kommer tillbaka. Företag efter företag skär ner, kravlar sig fram dag för dag med nästan tomma kassor. Konkurser är oundvikliga. Reklamen (via TV eller direkt) som håller toppidrotten under armarna minskar. Storföretag som finansierar eller äger idrottsföretagen gungar mellan avgrunden och en avlägsen klippavsats att få fotfäste på.

Blir någonting någonsin mera som det en gång var?

Det är kanske farligt att tro att det skall komma något gott ur detta som nu känns så märkligt, så svårgripbart, ovisst och deprimerande.

Vad lär vi av det här?

Tyvärr visar historien att vi har lättare för att glömma än för att lära.

Världen har tagit paus.

Även MFF blöder

Ett litet mått på hur illa sargad den svenska idrotten är fick vi när också Sveriges rikaste klubb - Malmö FF - med över 500 miljoner i eget kapital, bestämde sig för att korttidspermittera stora delar av sin organisation.

Med tävlingsverksamheten uppskjuten på obestämd tid blöder restaurang- och eventverksamheten, minskningen drastisk av försäljningen i shoperna. Årskortsköpare avvaktar innan de vet när (om) Allsvenskan kommer igång.

Jag varnade i en tidiga krönika för att uteblivna spelarförsäljningar och färre internationella tävlingsmatcher kommer att gräva hårt också i MFF:s ekonomi. En stor och dyr och självägd arena kräver stora omkostnader. Kostymen är stor och vid och måste sys in. Och så kom Corona.

Det är nog rätt att de fattigaste drabbas hårdast också i dessa tider. Men också den som växt sig (för) stor på kort tid kommer att på dra ner på ambitionerna.

Helsingborgs IF:s allsvenska licens är i fara. Klubben räknar med 17, 6 miljoner i förlust när det (i bästa fall) bara blir en halv säsong i år. HIF har levt på marginalen länge. Fått hjälp av kommunen, av privatpersoner och företag med en frälsarkrans minuterna innan drunkning i Öresund. Usel ekonomi har varit ett normaltillstånd. Så klubben är bra vaccinerad mot ekonomiska bekymmer men illa rustad för vad ett kinesiskt virus kan ställa till. 

Kortvariga flyktvägar

Elitklubbar med stora omsättningar, dyra spelare och stora krav på framgångsleverans ligger illa till.

Många svenska fotbollsklubbar lever med kraftigt uttänjda ekonomiska ledband även under normala förhållanden. Total bristning ligger i farans riktning.

Nu permitteras det, lönerna sänks, personal sägs upp. Hur många och vilka blir offren till slut?

Problemet är alla de som som skall hålla klubbarna vid liv - årskorts- och entréköparna och sponsorerna - också måste komma på fötter innan de kan göra en insats i återupplivningen.

Men om vi bara ser till vårt eget; vad gör vi åt abstinensen?

På Youtube finns många stundliga flyktvägar undan tristessen. Sammandrag av Mike Tysons matcher (även där han åker på ett par praktfulla nitar) kan få mig lite munter trots att jag hatar våld i alla dess former. En ekvilibristiks föreställning av världens bäste fotbollspelare, Diego Maradona, kan hålla dysterheten på avstånd. Zlatans målkavalkad och hans intervjuer väcker också munterhet. Fotbollsmatcher i repris? Nej, det går inte. 

Ronaldos nya sida

Jag såg en film om Ronaldo. Och blev glatt överraskad. Min förra frisör, Mie, som har ett stort fotbollsintresse vägrade se matcher med Ronaldo för att hon tyckte han var dryg. ”Jag är bäst, snyggast och rikast.” Det blev för mycket. I den här filmen framträder en Ronaldo engagerad i andra än sig själv. Hans tal till sitt lag när Portugal blivit Europamästare (med en skadad Ronaldo som biträdande coach vid sidlinjen) säger att det finns mycket av godhet och generositet än vad som tidigare anats under den guldpolerade ytan. Nu har han ställt två hotell till förfogande för sjukvården. Han har sänkt in lön i år med 110 miljoner.

Men jag blir också glad av så enkla saker som att se Elfsborgs och Rögles spelare som samhällsbärare av matkassar till dem som inte får gå ut.

Frågan är bara vad som kommer sedan. Vad vi lär.

Kommer vi att minnas hur gott det kändes att göra gott eller tränger sig girigheten in igen i de celler som coronaviruset förhoppningsvis tvingats lämna?

Inte ens Anders Tegnell vet. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.