Till den stund tränaren ringde föräldrarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

"Han var aldrig så jätteseriös som fotbollsspelare; kom alltmer sporadiskt och i 15-16 års åldern slutade han helt komma. Jag tror det var då han gled in i det kriminella gänget. Han var en osäker kille. En följare.  En som vill tillhöra ett gäng. En sån som är lätt att utnyttja. . Det är så synd. Han borde fått bli mer än 19 år. Han var en fin kille, som alltid hälsade när vi sågs. Nu är han död"

Två tränare, båda ser det ske. Båda har sett det förr. Båda hatar det.

Fotbollstränaren minns honom så väl::

-  Det är så tragiskt.  

Baskettränaren :

- På en bänk i hörnet satt fyra killar som var med och spelade basket i fjol. Jag försökte få med dem men det var bara ”Näh, orkar inte!” till svar. Jag lyckades inte nå dem längre. Det gör så ont. Jag sågatt de var på glid.  Tänkte just det, jag ska ringa deras pappor . Om jag kunde få deras föräldrar att snabbt flytta med familjen till Jokkmokk eller Jönköping så skulle de här killarna få chans att räta upp sina liv.

Det händer för ofta

Vi ser det ske.

Lärarna ser det ske.

Föräldrarna ser det ske.

Osäkra pojkar som ramlar mellan stolarna. Där väntar Shottaz, Dödspatrullen, HH och allt vad de heter. Redo att ta emot dem.

I tonåren är Maslows tredje trappsteg, behovet att få tillhöra en grupp, som starkast. Fotbollslaget och Basketlaget är en sån grupp. Skolklassen kan i bästa fall vara en sån grupp. Men alla tre är meritokratier.

Den bästa fotbollsspelaren har högst status i fotbollslaget.

Eleverna med högst betyg har högst status i skolklassen.

Eftersom skolplikten tvingar killarna att fortsätta gå i skolklassen så har killar med låga betyg alltid skapat sin egen psykologiska skyddsvall mot känslan av att vara längst ner i skolklassens hierarki. De blir ”de tuffa killarna” som sitter längst bak i rummet med kepsen på och pratar. 

Där, längst bak i klassrummet, hittar de äntligen en grupptillhörighet som är lätt att uppnå. Allt som krävs är att du sitta slött, prata och låta bli att räcka upp armen när läraren ställer frågor. Kontrasten mot ”pluggisarna” skapar en trygg grupp. 

Att få status och respekt

Jag tror det är också vad killarna i hörnet på basket-träningen håller på med. De upprätthåller sin grupp-identitet genom att göra det tydligt vad de INTE är. De är INTE basketspelare, längre. Ute på gatan blir det en löjlig position. Där är hälsningen ”Hej, jag är inte basketspelare längre” ungefär lika relevant som hälsningen ”Hej, jag är inte en apelsin”. Men inne i basket-hallen fungerar det.

De här löjliga positioneringarna behövs bara ett kort tag. Snart har de hittat in i gängets värme. Inträdesprovet är alltid väldigt enkelt.  Det kan vara att ta en påse från en plats till en annan.  Det ger en femhundring och en grupp-tillhörighet.  Att gömma ett vapen ger förstås lite högre status. 

Är det tränarens uppgift?

att ”brösta fyra för att bli en hundra-kille” är det långt för killarna i baskethallen, men det är ingen brist på unga osäkra killar som är beredda att göra det.  Det är mordet på den 19-årige fotbollskillen ett bevis på.     

Nu undrar jag: Är det vi tränare som ska sätta stopp?

Basket-tränaren som ringde fyra föräldrar igår kväll är förstås helt fantastisk. 

För det får han inte en krona, och inte heller någon ära.  Om föräldrarna tar i saken och flyttar så kommer ingen veta att det var tränaren som gjorde det. En ren slump gjorde att jag pratade med honom igår kväll, och fick veta att han skulle ringa killarnas föräldrar. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.