Som "De Tre Tyfonerna"
Läget är följande: Georgien spelare landskamp i fotboll i Batumi i landets västra del på torsdag, motståndet som bekant svenskt. I Georgien är Zlatan Ibrahimovic lika känd som var som helst i världen, lika stor och fruktad även om också människor i det landet har förstått att en 40-årig Zlatan inte är en 30-årig Zlatan. Mer än i huvudet.
Därför, om jag vore Janne Andersson: kör Zlatan, Isak och Kulusevski som De Tre Tyfonerna.
Alltså: en relativt orörlig men lång (195 centimeter) uppspelspunkt i straffområdet, med armarna utfällda som vingar, med styrkan ännu i behåll, med kraft i handling och stark i luftrummet om än inte alls lika kvick och rörlig. Han hotar. Han skräms. (”Men jag bits inte”). Han kräver bevakning. Han drar från höften. Han skapar utrymme åt Kulusevski att löpa in i, han öppnar ytor för Alexander Isaks attacker. Chockstarta, slå an tonen direkt, höj rösten som De tre tenorerna i Caracallas termer under fotbolls-VM i Italien 1990 - den bästa innertrio Italien skådat sedan Gre-No-Lis dagar - och slå knockout på allt.
Även Eiffeltornet rostar
Janne Andersson vet att av Zlatan får han inte det aggressiva försvarsspel som han vill ha av alla spelare överallt på planen. Från toppforwards ner till backlinjen. Men han ställer till jävelskap med sin blotta uppenbarelse, han kan fixa straffar och frisparkar och han kan dunka in dem själv - om han nu inte blivit så ödmjuk som han låter (det tror jag inte mycket på) att han överlåter den till Emil Forsberg. Det där vet jag inte om ens Janne Andersson vågar bestämma.
Han kan inte använda Zlatan som den han en gång var för den Zlatan som idag spelar för Milan (igen) i Serie A är en man som, enligt hans egna ord, säger att ”Kroppen är äldre, huvudet yngre och jag blir snyggare”. Han kanske bara har rätt till en tredjedel men med det yngre huvudet hade han ju aldrig sagt - som på presskonferensen - att det nu är han som skall anpassa sig till alla de andra spelarna, att han inte har kommit tillbaka för att stå i centrum och vara navet kring vilket allting snurrar. Han spelar naturligtvis ner sig själv i försnacket, medveten om den begränsning i ork och rörlighet som naturen obönhörligt belastar varje mänsklig kropp med. Även Eiffeltornet rostar som bekant.
Men som ett hot, ett skrämskott, en osäkrad granat som när som helst brisera, duger han än.
Inte bara Zlatans fel
Och när det är så, att Spanienmatchen, den avslutande i gruppspelet på söndag, måste hållas borta från allas tankar och ”en match i taget” obönhörligen gäller, så kanske Andersson borde satsa allt på ett kort.
Med Zlatan som drar till sig bevakning kan det bli succé för Isak och Kulusevski och Forsberg.
4-3-3 med lite modifikationer i rörelseschemat kunde vara en brukbar modell.
Zlatan har haft sina skador, de kommer som sagt med åren också när den starkaste utsätter sig för de ansträngningar som krävs för att hålla skenet uppe.
Jag såg honom mot Inter. Han låg inte på topp, han stod. Men det var inte bara hans fel att han inte fick någonting uträttat. Tvärtom visade matchen med all tydlighet - vilket tränaren Stefano Pioli erkände efter 1-1-matchen mot lokalkonkurrenten - att om Zlatan skall spela så skall han utnyttjas i ett mera desperat spel. Som uppspelspunkt, som banbrytare, som ett hot som måste bevakas. Förr eller senare, när tiden medger och motståndarna tappar lite uppmärksamhet, smäller det till, pendelrörelsen fungerar, vristen hittar den rätta träffytan och bollen sitter där.
Det är en smalare och sparsmakad repertoar som Zlatan idag kan erbjuda men i en så intressant omgivning som de unga medspelarna Isak och Kulusevski skulle det kunna bli ett spännande samspel.
En obehaglig upptäckt
”Huvudet vill mera än vad kroppen vill. Det krockar lite där.” Så sa han på en presskonferens häromdagen.
Vem har inte upplevt den förvandlingen, så svår att ta till sig. Det är ju inte bara på en fotbollsplan man gör den obehagliga upptäckten.
Georgien är ett lag som Sverige skall slå. Inget dåligt lag men hopplöst på efterkälken i gruppen. Georgien är ett lag som Sverige kan chocka med denna mix av en oldboy och två spelare som han skulle kunna vara far till i anfallet. Mot Spanien krävs något annat. Ett infernaliskt listigt försvarsspel av samtliga tio utespelare, med list och fällor, med tuffhet och perfekt organisation, med smarta och snabbt iscensatta kontringar. Där kanske Zlatan skall hållas kvar på bänken till de sista tjugo minuterna om det krävs en slutlig, desperat forcering för att komma åt poängen som tar Sverige till den där VM-turneringen i Qatar i slutet av nästa år som vi helst hade sluppit att få uppleva.
Galningarna i Fifa - som nu försöker få förståelse för ett VM vartannat år, en vansinnig idé det också - skulle ha stoppats på ett tidigt stadium. Men det är lika svårt att få enighet i denna toppstyrda församling som i EU eller vilken miljökonferens som helst. Så nu är det bara att hålla god min i elakt spel och köra på.
Anfallstrion Zla-Kul-Is.
Den skulle jag vilja se - om så bara en enda gång.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar