Enda sanningen - ett stort fiasko

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På elva år har Malmö FF förbrukat åtta tränare. Det säger ändå något. Vad är mera oklart.

Antingen är det miljön, de många viljorna, ledarhierarkin som dödar tränare. Eller också har MFF en sällsynt dålig förmåga att hitta rätt kombination tränare för den fotboll man vill spela.

Daniel Andersson är sportdirektör i MFF och hans ord väger säkert tungt. Nu är han räddaren i nöden och blir tränare igen.

När MFF gav 39-årige serben Milos Milojevic sparken efter bara sju månader i klubben var han alltså nummer åtta i raden av tränare som passerat Malmö FF på elva år. 

Rikard Norling slutade vad jag vet frivilligt efter tre år (guld), Åge Hareide också efter två år och ett guld, Allan Kuhn och Magnus Pehrson fick sparken efter ett år trots var sitt guld. Nuvarande sportdirektören Daniel Andersson hoppade in ett år, tysken Ute Röster stannade två liksom John Dahl Thomasson som vann två guld. 

Så skall man se till framgångarna, både i Allsvenskan och internationellt, så är MFF det i särklass bästa laget i Sverige också under en stundom turbulent tränarkarusell. 

Ett stort misslyckande

När MFFnu gör sig av med Milojevic efter bara drygt ett halvår så slår klubbennågon sorts bottenrekord vad gäller dålig uthållighet i förtroendet för tränaren. Beslutet som styrelsen fattade i fredags måste betraktas som ett stort misslyckande, både i rekryteringen och i arbetet med att skapa långsiktighet i verksamheten. Milos har vunnit Svenska cupen med klubben, laget har ännu chansen att vinna Allsvenskan och ta sig in i gruppspelet i Europa League.

Så rent sportsligt/statistiskt är beslutet förhastat och knappast motiverat. Det ligger säkert andra saker bakom. Men det är musslornas och hycklarnas tid så när en klubb skiljs från en spelare får man bara läsa ett strikt formellt hållet utlåtande där både klubben och tränaren tackar varandra, beundrar varandra och bedyrar sin livslånga kärlek.

Det begriper väl varje normalbegåvad människa att skilsmässor inte sker bara för att parterna tycker så in i helvete bra om varandra. 

Säg som det är; ”vi gjorde en miss som anställde honom”, eller ”han får inte ut det spelarna kan”, eller ”Han kommer inte överens med den sportsliga ledningen” eller ”spelarna vill inte ha honom kvar.” Någon tyngre orsak än bara de statistiska resultaten måste det ju vara. Det måste finns allvarliga tjänstefel bakom om en tränare sparkas efter sju månader. 

Klar besvikelse

Någonting skaver och en sak är ju alldeles klar; spelmässigt är MFF årgång 2022 en klar besvikelse. Jag har visserligen inte delat uppfattningar som basuneras ut från redaktioner i Stockholm att MFF:s trupp skulle vara så bred och överlägsen. Den är enligt min mening överskattad och innehåller alldeles för många alibispelare som aldrig hotar eller tar några risker. Jag har inte sett någon klar linje i spelet, det har varit ett plottrande med laget, det har varit oengagerat och fantasilöst många gånger - och så några exklusivt explosiva och riviga matcher. 

Klubben har fått ut alldeles för lite av spelare som Ola Toivonen och den av många hyllade Veljko Birmanscevic och värvningar av alltför gamla spelare har straffat sig. Den sistnämnde har fått alldeles för många chanser (serbisk lojalitet) trots ideliga dribbelsnubblingar och dåligt lagarbete.

Skador och dålig form har också bitit gadden av den stingslige getingen Anders Christiansen. Han är ingen ledare på planen längre och en dålig kapten. Den rollen bör bäras av en spelare med resning, lugn och ett tryggt ledarskap. Christiansen är alltför provokativ, ovårdad och temperamentsfull vilket leder till varningar och röda kort och han blir aldrig den sammanhållande kraften ute på planen, ett stöd för de andra, som ett lag behöver.

"Maskinen har hackat”

Milos Milojevic var den nyanställde sportchefen Andreas Georgssons första rekrytering. Det blev ett dunderfiasko. Det är klart att en tränare som alla hyllar och tror på i januari inte blir värdelös efter sju månader. Antingen var han fel man redan då eller så har någonting utvecklats som ingen vill tala om. 

”Maskinen har hackat”, säger ordföranden Anders Pålsson som höll i klubban när beslutet fattades att ge serben sparken. Där blev han nummer fyra i år att få lämna sitt allsvenska uppdrag efter HIF:s Jörgen Lennartsson, IFK Norrköpings Rikard Norling och Sundsvalls Henrik Åhnstrand.

Kanske är det dags nu för MFF-ordföranden att visa om han har styrka och mod nog att se över sin organisation. Det finns en sportchef och en sportdirektör överordnad tränaren. Hur ser maktfördelningen ut i själva verket. Hur fritt får en tränare agera? 

I varje fall vilar ansvaret tungt på dem som rekryterar både spelare och tränare och det är ju uppenbart att MFF har en trupp just nu med alltför många frågetecken. Det behövs lugn, stabilitet, långsiktighet och inte bara detta slit-och-släng värvande som pågår. Utländska köp in, egna talanger ut på lån. Det är något fel i dynamiken och rytmen i truppen. Det känns mera som ett gäng gästarbetare som spelar för sin egen lycka än ett sammansvetsat lag som ger allt för sin klubb.

Och den extrema skadesituationen i år; har vi fått någon förklaring? Nej. Det är ordförande Pålssons ”maskinen hackar”. Jo, det ser vi allihop. Men vad är de bakomliggande orsakerna. I brist på öppenhet, raka svar och ärliga förklaringar får vi fortsätta gissa oss fram och spekulera. 

Eller säga som min gamle svensklärare: ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.” 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Vasaloppet 100 år, då springer folk benen av sig för att få åka skidor i mars 2024. Det 100:e loppet blev på onsdagen fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.

Inte nog med det, nu har 1 796 målgångar registrerats totalt i något lopp!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.