Åge, en räddare i nöden?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ett mått på krisen i Malmö FF; dagen efter förlusten mot Elfsborg i Borås ringde sportdirektören Daniel Andersson till den högst meriterade tränarveteranen Åge Hareide i Norge. Nummer tre i ordningen av tränare som skall göra ett försök att få den stora, vacklande kolossen i Malmö på fötter igen. Europamatch mot Brage från Portugal redan på torsdag och så allsvenska stormatcher direkt mot Hammarby och Norrköping.

Åge Hareide kommer in i MFF med en positiv attityd, hur långt räcker det?

Hareide visade sin kärlek till Malmö genom att boka av det ena uppdraget efter det andra i sin tättskrivna agenda och svarade, ja nästan på stående fot.

Två år i Champions League

Det var ju Hareide som 2014 och 2015 lyfte upp MFF till den verkliga gräddhyllan genom att föra laget till gruppspel i Champions League två år i följd.

Han kan också ta sig an detta dödsföraktande uppdrag genom att luta sig mot en lång och framgångsrik karriär som innefattar seriesegrar med HIF och MFF i Allsvenskan, Bröndby i danska ligan, Rosenborg i den norska och med två fyraåriga uppdrag som förbundskapten både i Norge och Danmark.

Han har egentligen ingenting att förlora.

Men det är på nolltid han skall lära känna en hel drös av nya spelare som i många fall ligger en bit ifrån alla de starka karaktärer han hade till sitt förfogande när han byggde de taktiska formationer som gjorde så att klubben kunde spela hem grundplåten till sin förmögenhet.

Det blir sannerligen inte lätt.

Malmö letar parallellt en varaktig lösning på tränarfrågan. Och vad som menas med varaktigt i Malmö brukar ju inte röra sig om så många år. Sju tränare på tio år.

Glad och lustfylld

Nu föll valet på Hareide för att, som Daniel Andersson uttryckte det på tisdagens presskonferens,  maximera chanserna att ta den där tredjeplatsen i Allsvenskan som borde varit säkrad vid det här laget men som nu skall erövras i konkurrens med Djurgården, Hammarby, AIK, Göteborg och Kalmar - och så sensationslaget Häcken förstås som ligger i vinnarhålet just nu.

Hareide verkade glad och lustfylld där på podiet. Han har visserligen skaffat sig en sommarstuga, det är mycket skall göras, många plantor som skall i jorden och så har han fiskat mer än någonsin. Men, som han sa, det kan man ju inte hålla på med när alla frysar är fyllda.

Han erkände att pensionärslivet (68 år) inte tillför mycket spänning till livet och det är den han saknat, den som gjorde att han nu föll för locktonerna att återvända till en Stadion-anläggning han älskar och en publik som gav honom mera kärlek än han orkade ta emot.

Utan fotboll är livet inte så kul, sa han, och nu får vi se hur roligt det blir i Malmö.

Att han lyckas snitsa ihop ett taktiskt koncept på nolltid som kan ge lite resultat ute i Europa skulle inte förvåna mig, frågan är om han har spelarna som kan ta till sig ett spelsätt som kräver ett stenhårt jobb och en lojalitet i samarbetet som laget saknat i år. Svårare blir uppgiften att börja vinna i Allsvenskan. Vad han trodde om det, och om han hade någon förklaring till varför ett lag som Malmö kan falla så lågt från den högsta nivån till de bottennapp som satt klubben i en så prekär situation som nu fick vi inte veta. En sjundeplats bara. Långt, långt under vad man har rätt att begära av en klubb med så hög svansföring och så starka resurser. 

Två stora utmaningar

En missad tredjeplats i Allsvenskan är ett större fiasko än vad Europaspelet är en succé.

Klubben är byggd, både ekonomiskt, organisatoriskt och personellt för att klara just de två stora utmaningar som det innebär att både finnas med i Europa och slåss om det allsvenska guldet. Det har flugit sin kos, en tredjeplats är svårt nog. Men det borde ju vara en tränares uppgift att entusiasmera och tvinga ett lag upp på tillräcklig nivå i den inhemska ligan.

Två tränare har hittills misslyckats och även om Andreas Georgsson bara var en inhoppare från sin sportchefspost när Milos Milosevic fick sparken, så måste hans korta tränartid också ses som ett misslyckande. 

Hareide har ett kontrakt som varar bara säsongen ut. Om det blir en förlängning återstår att se. Men den 18 november går norrmannen i tjänst hos norska NRK som expert inför VM i vinter.

Jag följde MFF:s presskonferens på datorn. Här satt några av de ansvariga för ett lag i kris, med en massa tillkortakommanden bakom sig under det gångna året. Men jag hörde inte en enda fråga om ansvaret, de allsvenska missarna, lagets underprestationer i rader av allsvenska matcher, valen av inköpta spelare, spelare som sålts mitt  i tiden när en viktig säsong skall avslutas. Var ligger felen, vad har gått snett, vad borde gjorts annorlunda. Inga frågor.

Alla hoppas nu att ett norskt halmstrå skall rädda skinnet på de ansvariga.

Om det inte går - vilka skall då stå till svars?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.