Åge, en räddare i nöden?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ett mått på krisen i Malmö FF; dagen efter förlusten mot Elfsborg i Borås ringde sportdirektören Daniel Andersson till den högst meriterade tränarveteranen Åge Hareide i Norge. Nummer tre i ordningen av tränare som skall göra ett försök att få den stora, vacklande kolossen i Malmö på fötter igen. Europamatch mot Brage från Portugal redan på torsdag och så allsvenska stormatcher direkt mot Hammarby och Norrköping.

Åge Hareide kommer in i MFF med en positiv attityd, hur långt räcker det?

Hareide visade sin kärlek till Malmö genom att boka av det ena uppdraget efter det andra i sin tättskrivna agenda och svarade, ja nästan på stående fot.

Två år i Champions League

Det var ju Hareide som 2014 och 2015 lyfte upp MFF till den verkliga gräddhyllan genom att föra laget till gruppspel i Champions League två år i följd.

Han kan också ta sig an detta dödsföraktande uppdrag genom att luta sig mot en lång och framgångsrik karriär som innefattar seriesegrar med HIF och MFF i Allsvenskan, Bröndby i danska ligan, Rosenborg i den norska och med två fyraåriga uppdrag som förbundskapten både i Norge och Danmark.

Han har egentligen ingenting att förlora.

Men det är på nolltid han skall lära känna en hel drös av nya spelare som i många fall ligger en bit ifrån alla de starka karaktärer han hade till sitt förfogande när han byggde de taktiska formationer som gjorde så att klubben kunde spela hem grundplåten till sin förmögenhet.

Det blir sannerligen inte lätt.

Malmö letar parallellt en varaktig lösning på tränarfrågan. Och vad som menas med varaktigt i Malmö brukar ju inte röra sig om så många år. Sju tränare på tio år.

Glad och lustfylld

Nu föll valet på Hareide för att, som Daniel Andersson uttryckte det på tisdagens presskonferens,  maximera chanserna att ta den där tredjeplatsen i Allsvenskan som borde varit säkrad vid det här laget men som nu skall erövras i konkurrens med Djurgården, Hammarby, AIK, Göteborg och Kalmar - och så sensationslaget Häcken förstås som ligger i vinnarhålet just nu.

Hareide verkade glad och lustfylld där på podiet. Han har visserligen skaffat sig en sommarstuga, det är mycket skall göras, många plantor som skall i jorden och så har han fiskat mer än någonsin. Men, som han sa, det kan man ju inte hålla på med när alla frysar är fyllda.

Han erkände att pensionärslivet (68 år) inte tillför mycket spänning till livet och det är den han saknat, den som gjorde att han nu föll för locktonerna att återvända till en Stadion-anläggning han älskar och en publik som gav honom mera kärlek än han orkade ta emot.

Utan fotboll är livet inte så kul, sa han, och nu får vi se hur roligt det blir i Malmö.

Att han lyckas snitsa ihop ett taktiskt koncept på nolltid som kan ge lite resultat ute i Europa skulle inte förvåna mig, frågan är om han har spelarna som kan ta till sig ett spelsätt som kräver ett stenhårt jobb och en lojalitet i samarbetet som laget saknat i år. Svårare blir uppgiften att börja vinna i Allsvenskan. Vad han trodde om det, och om han hade någon förklaring till varför ett lag som Malmö kan falla så lågt från den högsta nivån till de bottennapp som satt klubben i en så prekär situation som nu fick vi inte veta. En sjundeplats bara. Långt, långt under vad man har rätt att begära av en klubb med så hög svansföring och så starka resurser. 

Två stora utmaningar

En missad tredjeplats i Allsvenskan är ett större fiasko än vad Europaspelet är en succé.

Klubben är byggd, både ekonomiskt, organisatoriskt och personellt för att klara just de två stora utmaningar som det innebär att både finnas med i Europa och slåss om det allsvenska guldet. Det har flugit sin kos, en tredjeplats är svårt nog. Men det borde ju vara en tränares uppgift att entusiasmera och tvinga ett lag upp på tillräcklig nivå i den inhemska ligan.

Två tränare har hittills misslyckats och även om Andreas Georgsson bara var en inhoppare från sin sportchefspost när Milos Milosevic fick sparken, så måste hans korta tränartid också ses som ett misslyckande. 

Hareide har ett kontrakt som varar bara säsongen ut. Om det blir en förlängning återstår att se. Men den 18 november går norrmannen i tjänst hos norska NRK som expert inför VM i vinter.

Jag följde MFF:s presskonferens på datorn. Här satt några av de ansvariga för ett lag i kris, med en massa tillkortakommanden bakom sig under det gångna året. Men jag hörde inte en enda fråga om ansvaret, de allsvenska missarna, lagets underprestationer i rader av allsvenska matcher, valen av inköpta spelare, spelare som sålts mitt  i tiden när en viktig säsong skall avslutas. Var ligger felen, vad har gått snett, vad borde gjorts annorlunda. Inga frågor.

Alla hoppas nu att ett norskt halmstrå skall rädda skinnet på de ansvariga.

Om det inte går - vilka skall då stå till svars?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.