Åge, en räddare i nöden?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ett mått på krisen i Malmö FF; dagen efter förlusten mot Elfsborg i Borås ringde sportdirektören Daniel Andersson till den högst meriterade tränarveteranen Åge Hareide i Norge. Nummer tre i ordningen av tränare som skall göra ett försök att få den stora, vacklande kolossen i Malmö på fötter igen. Europamatch mot Brage från Portugal redan på torsdag och så allsvenska stormatcher direkt mot Hammarby och Norrköping.

Åge Hareide kommer in i MFF med en positiv attityd, hur långt räcker det?

Hareide visade sin kärlek till Malmö genom att boka av det ena uppdraget efter det andra i sin tättskrivna agenda och svarade, ja nästan på stående fot.

Två år i Champions League

Det var ju Hareide som 2014 och 2015 lyfte upp MFF till den verkliga gräddhyllan genom att föra laget till gruppspel i Champions League två år i följd.

Han kan också ta sig an detta dödsföraktande uppdrag genom att luta sig mot en lång och framgångsrik karriär som innefattar seriesegrar med HIF och MFF i Allsvenskan, Bröndby i danska ligan, Rosenborg i den norska och med två fyraåriga uppdrag som förbundskapten både i Norge och Danmark.

Han har egentligen ingenting att förlora.

Men det är på nolltid han skall lära känna en hel drös av nya spelare som i många fall ligger en bit ifrån alla de starka karaktärer han hade till sitt förfogande när han byggde de taktiska formationer som gjorde så att klubben kunde spela hem grundplåten till sin förmögenhet.

Det blir sannerligen inte lätt.

Malmö letar parallellt en varaktig lösning på tränarfrågan. Och vad som menas med varaktigt i Malmö brukar ju inte röra sig om så många år. Sju tränare på tio år.

Glad och lustfylld

Nu föll valet på Hareide för att, som Daniel Andersson uttryckte det på tisdagens presskonferens,  maximera chanserna att ta den där tredjeplatsen i Allsvenskan som borde varit säkrad vid det här laget men som nu skall erövras i konkurrens med Djurgården, Hammarby, AIK, Göteborg och Kalmar - och så sensationslaget Häcken förstås som ligger i vinnarhålet just nu.

Hareide verkade glad och lustfylld där på podiet. Han har visserligen skaffat sig en sommarstuga, det är mycket skall göras, många plantor som skall i jorden och så har han fiskat mer än någonsin. Men, som han sa, det kan man ju inte hålla på med när alla frysar är fyllda.

Han erkände att pensionärslivet (68 år) inte tillför mycket spänning till livet och det är den han saknat, den som gjorde att han nu föll för locktonerna att återvända till en Stadion-anläggning han älskar och en publik som gav honom mera kärlek än han orkade ta emot.

Utan fotboll är livet inte så kul, sa han, och nu får vi se hur roligt det blir i Malmö.

Att han lyckas snitsa ihop ett taktiskt koncept på nolltid som kan ge lite resultat ute i Europa skulle inte förvåna mig, frågan är om han har spelarna som kan ta till sig ett spelsätt som kräver ett stenhårt jobb och en lojalitet i samarbetet som laget saknat i år. Svårare blir uppgiften att börja vinna i Allsvenskan. Vad han trodde om det, och om han hade någon förklaring till varför ett lag som Malmö kan falla så lågt från den högsta nivån till de bottennapp som satt klubben i en så prekär situation som nu fick vi inte veta. En sjundeplats bara. Långt, långt under vad man har rätt att begära av en klubb med så hög svansföring och så starka resurser. 

Två stora utmaningar

En missad tredjeplats i Allsvenskan är ett större fiasko än vad Europaspelet är en succé.

Klubben är byggd, både ekonomiskt, organisatoriskt och personellt för att klara just de två stora utmaningar som det innebär att både finnas med i Europa och slåss om det allsvenska guldet. Det har flugit sin kos, en tredjeplats är svårt nog. Men det borde ju vara en tränares uppgift att entusiasmera och tvinga ett lag upp på tillräcklig nivå i den inhemska ligan.

Två tränare har hittills misslyckats och även om Andreas Georgsson bara var en inhoppare från sin sportchefspost när Milos Milosevic fick sparken, så måste hans korta tränartid också ses som ett misslyckande. 

Hareide har ett kontrakt som varar bara säsongen ut. Om det blir en förlängning återstår att se. Men den 18 november går norrmannen i tjänst hos norska NRK som expert inför VM i vinter.

Jag följde MFF:s presskonferens på datorn. Här satt några av de ansvariga för ett lag i kris, med en massa tillkortakommanden bakom sig under det gångna året. Men jag hörde inte en enda fråga om ansvaret, de allsvenska missarna, lagets underprestationer i rader av allsvenska matcher, valen av inköpta spelare, spelare som sålts mitt  i tiden när en viktig säsong skall avslutas. Var ligger felen, vad har gått snett, vad borde gjorts annorlunda. Inga frågor.

Alla hoppas nu att ett norskt halmstrå skall rädda skinnet på de ansvariga.

Om det inte går - vilka skall då stå till svars?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen