Åge, en räddare i nöden?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ett mått på krisen i Malmö FF; dagen efter förlusten mot Elfsborg i Borås ringde sportdirektören Daniel Andersson till den högst meriterade tränarveteranen Åge Hareide i Norge. Nummer tre i ordningen av tränare som skall göra ett försök att få den stora, vacklande kolossen i Malmö på fötter igen. Europamatch mot Brage från Portugal redan på torsdag och så allsvenska stormatcher direkt mot Hammarby och Norrköping.

Åge Hareide kommer in i MFF med en positiv attityd, hur långt räcker det?

Hareide visade sin kärlek till Malmö genom att boka av det ena uppdraget efter det andra i sin tättskrivna agenda och svarade, ja nästan på stående fot.

Två år i Champions League

Det var ju Hareide som 2014 och 2015 lyfte upp MFF till den verkliga gräddhyllan genom att föra laget till gruppspel i Champions League två år i följd.

Han kan också ta sig an detta dödsföraktande uppdrag genom att luta sig mot en lång och framgångsrik karriär som innefattar seriesegrar med HIF och MFF i Allsvenskan, Bröndby i danska ligan, Rosenborg i den norska och med två fyraåriga uppdrag som förbundskapten både i Norge och Danmark.

Han har egentligen ingenting att förlora.

Men det är på nolltid han skall lära känna en hel drös av nya spelare som i många fall ligger en bit ifrån alla de starka karaktärer han hade till sitt förfogande när han byggde de taktiska formationer som gjorde så att klubben kunde spela hem grundplåten till sin förmögenhet.

Det blir sannerligen inte lätt.

Malmö letar parallellt en varaktig lösning på tränarfrågan. Och vad som menas med varaktigt i Malmö brukar ju inte röra sig om så många år. Sju tränare på tio år.

Glad och lustfylld

Nu föll valet på Hareide för att, som Daniel Andersson uttryckte det på tisdagens presskonferens,  maximera chanserna att ta den där tredjeplatsen i Allsvenskan som borde varit säkrad vid det här laget men som nu skall erövras i konkurrens med Djurgården, Hammarby, AIK, Göteborg och Kalmar - och så sensationslaget Häcken förstås som ligger i vinnarhålet just nu.

Hareide verkade glad och lustfylld där på podiet. Han har visserligen skaffat sig en sommarstuga, det är mycket skall göras, många plantor som skall i jorden och så har han fiskat mer än någonsin. Men, som han sa, det kan man ju inte hålla på med när alla frysar är fyllda.

Han erkände att pensionärslivet (68 år) inte tillför mycket spänning till livet och det är den han saknat, den som gjorde att han nu föll för locktonerna att återvända till en Stadion-anläggning han älskar och en publik som gav honom mera kärlek än han orkade ta emot.

Utan fotboll är livet inte så kul, sa han, och nu får vi se hur roligt det blir i Malmö.

Att han lyckas snitsa ihop ett taktiskt koncept på nolltid som kan ge lite resultat ute i Europa skulle inte förvåna mig, frågan är om han har spelarna som kan ta till sig ett spelsätt som kräver ett stenhårt jobb och en lojalitet i samarbetet som laget saknat i år. Svårare blir uppgiften att börja vinna i Allsvenskan. Vad han trodde om det, och om han hade någon förklaring till varför ett lag som Malmö kan falla så lågt från den högsta nivån till de bottennapp som satt klubben i en så prekär situation som nu fick vi inte veta. En sjundeplats bara. Långt, långt under vad man har rätt att begära av en klubb med så hög svansföring och så starka resurser. 

Två stora utmaningar

En missad tredjeplats i Allsvenskan är ett större fiasko än vad Europaspelet är en succé.

Klubben är byggd, både ekonomiskt, organisatoriskt och personellt för att klara just de två stora utmaningar som det innebär att både finnas med i Europa och slåss om det allsvenska guldet. Det har flugit sin kos, en tredjeplats är svårt nog. Men det borde ju vara en tränares uppgift att entusiasmera och tvinga ett lag upp på tillräcklig nivå i den inhemska ligan.

Två tränare har hittills misslyckats och även om Andreas Georgsson bara var en inhoppare från sin sportchefspost när Milos Milosevic fick sparken, så måste hans korta tränartid också ses som ett misslyckande. 

Hareide har ett kontrakt som varar bara säsongen ut. Om det blir en förlängning återstår att se. Men den 18 november går norrmannen i tjänst hos norska NRK som expert inför VM i vinter.

Jag följde MFF:s presskonferens på datorn. Här satt några av de ansvariga för ett lag i kris, med en massa tillkortakommanden bakom sig under det gångna året. Men jag hörde inte en enda fråga om ansvaret, de allsvenska missarna, lagets underprestationer i rader av allsvenska matcher, valen av inköpta spelare, spelare som sålts mitt  i tiden när en viktig säsong skall avslutas. Var ligger felen, vad har gått snett, vad borde gjorts annorlunda. Inga frågor.

Alla hoppas nu att ett norskt halmstrå skall rädda skinnet på de ansvariga.

Om det inte går - vilka skall då stå till svars?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.