Inte samma flytande danska spel
Det är sista gången vin ser fenomenet Lionel Messi i en VM-turnering.
Messi har vunnit allt, trollat bort alla, gjort mål på alla de sätt som går, slagit frisparkar andra bara drömmer om, haft en magnetisk kontakt med den sfäriska bollen, korats till världens bäste fotbollspelare sju gånger; men han har aldrig blivit världsmästare.

Jämförelserna har alltid gjorts och kommer alltid att göras med Diego Armando Maradona. Han kunde, nästan ensam (som 1986 i Mexiko), göra sitt landslag till världsmästare, han var delaktig i så gott som alla mål hans landslag gjorde i den turneringen, jag kallade honom ”en diamant i en sophög” och det var kanske att ta i, så himla dåliga var inte hans lagkamrater, men Messi har haft bättre spelare runt omkring sig men världsmästare har han aldrig blivit.
Han har haft enorma krav på sig, alla bollar till Messi, han fixar det, men Messi har inte fixat det och han har då och då fått skarp kritik för att han inte brinner lika hetti den argentinska dräkten som i sin spanska klubb, Barcelona.
Inte Messis bästa tid
Nu är det sista chansen.
Och det värsta av allt, för Messi och för argentinarna, är att de som inte tänker två gånger tycks tro att Messi är kapabel att leda det här landets till VM-titeln. Det kunde inte Messi när han var som bäst och - det måste vi konstatera, det syns tydligt; Messis bästa tid är inte nu.
Ändå verkar det som att både spelare och fans tror att ett under skall ske. Ge bollen till Messi så fixar han det. Han kan fortfarande slå fantastiska passningar från fria ytor ute på planen men i straffområdet är huvudet och benen lika gamla - 35 år i det här fallet - och där hinner han inte med det han en gång gjorde.
Nu slog han in en straff för det är han fortfarande världsmästare på men det blev inte mera än så i öppningsmatchen för det Argentina som många tror skall bli världsmästare.
Jag har inte trott det och gör det inte nu heller efter en av VM-historiens största skrällar, Saudiarabiens vändning till 2-1-seger. Och jag skulle inte säga att det var orättvist.
Framgångsrik nomad
Saudi har sedan 2019 en fransk förbundskapten som ibland brukar kallas ”nomaden” eftersom han vandrat runt bland landslag som Marocko, Zambia, Angola och Elfenbenskusten och nu gjorde VM-debut med Saudiarabien med en taktisk fullträff. Hevré Renard heter han. Han valde helt motsatt taktik jämfört med de tidigare arabiska länderna vi sett som packat ihop sig i försvaret som en kamelhjord vid oasens vattenhål och försökt stänga vägarna för motståndarna.
Renard ställde upp sin backlinje vid mittlinjen, rak och fin som en hipster-sidbena, argentinarna sprang vilse och hamnade offside och visst, det var svagt av Argentina att inte kunna åstadkomma mera, men det här var en ståtlig fotbollsbragd av saudierna med ett försvarsspel av högsta klass med snabb, starka spelare, duktiga i luftrummet. Och med en oförvägen offensiv när chanserna bjöds.
Maradona eller Messi?
Tveklöst har Messi en längre och mera framgångsrik karriär på klubbnivå, där kan ingen i hela världen mäta sig med honom. I spanska ligan, i Champions League. Men, Maradona spelade en VM-final 1990 (som tyskarna vann) och gjorde framförallt den största individuella prestation än någon före (eller efter) honom VM i Mexiko 1986.
Nu måste andra träda fram i ett Argentina som nämns som en av favoriterna och som har spelare med kvaliteter i många bra klubbar. Messi är inte frälsaren längre, men han kan föda några om han får hjälp att skaffa sig tid
Efter semifinalen i EM och ett överlägset VM-kval utan poängförlust, utan att släppa in ett mål, finns det anledning att ha stora krav på Danmark. Dagens lag anses det bästa Danmark ställt upp sedan den gyllene generationen på 80-talet med Michael Laudrup, Preben Elkjjär, Frank Arnesen, Morten Olsen med flera, Laudrup en av Europas bästa spelare under 80-talet, främst i Juventus och Barcelona men han tog också titlar med Real Madrid och Ajax.
Kände inte igen danskarna
Då hette förbundskaptenen Sepp Piontek, en viljestark tysk, som fick in styrka och arbetsvilja i ett tekniskt fint lag. Nio heter ledaren Kasper Hjulmand med förebilder som Johan Cruyff och Louis van Gaal. Han tog sig an erbjudandet att efterträda Åge Hareide som dansk förbundskapten 2020 efter en tid då det danska landslaget tappat sin glans och i förtroende hos den annars så trogna publiken.
Det hade varit mediastrejker och spelstrejker och laget var inte populärt längre. Hjulman sökte efter den danska folksjälen, gjorde studiebesök bland företagsledare, politiska ledare, idrottsledare, musiker, han ville att landslaget skulle spegla de egenskaper som alltid varit förknippade med det danska folket; en blandning av storhetsvansinne och mindervärdeskomplex.
0-0 mot Saudiarabien - och jag kände inte riktigt igen danskarna. Inte samma flytande, sammanhängande spel som vi sett på senare tid, alltför lite hot framåt och en Christian Eriksen som spelade mera bakåt än framåt. Det såg inte så där självsäkert ut som det brukar och jag hade väntat mera av alla de spelare i Danmark som faktiskt - till skillnad från hur Sverige har det - har ordinarie platser och imponerar i riktigt bra klubbar ute i Europa. Säsongen 2021/22 har 38 danska spelare varit på planen i 644 matcher i de fyra största ligorna ute i Europa. Det borde ha märkts tydligare i Danmarks premiärmatch och nu kan det bli ett riktigt drama bakom favoriten Frankrike i gruppen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.