Överdriven optimism bland anhängarna
Stockholm stånkar vidare med sin OS-ansökan och fjäskar för IOK ungefär som regeringen för Erdogan i Turkiet. Det står internationell prestige på spel. Ett olympiskt spel och ett Nato-medlemskap.
Stockholms koncept för att få arrangera vinter-OS 2030 innebär, om det förverkligas, döden för den olympiska tanken.
En förstudie har pågått sedan februari, nu inleds någon form av fördjupande dialog med IOK vilket ju med all önskvärd tydlighet bekräftar att det är IOK som är i knipa här.
Schweiz konkurrerar och japanska Sapporo ligger i startgroparna men vill helst vänta till 2034. Jag har vid ett par tillfällen varit kontaktad av japanska medier som förhört sig om läget och det svenska intresset och därmed förstått att Sapporo kan tänka sig att hoppa in redan 2030 ifall Stockholm snubblar på vägen.
Det var presskonferens för några dagar sedan där beskedet gavs från SOK-ordföranden Hans von Uthmann, nye RF-basen Karl-Erik Nilsson och Parasport-ordföranden Åsa Llinares Norlin, att Sverige tänker kämpa vidare.
Överdriven optimism
Retoriken är som vanligt i de här sammanhangen, svulstig och överdrivet optimistisk vad gäller utfallet av ett arrangörsskapet. Det finns ingenting i den olympiska historieberättelsen som övertygat mig om vare sig ökad turism eller ökat idrottsintresse bland ungdomen blir den omedelbara följden av ett olympiska spel.
Särskilt svajig blir en dylik argumentation när man nu tänker sprida ut spelens grenar över tre länder och minst fyra, säkert flera, svenska orter.
Det är helt andra saker som avgör om ungdomar börjar med t ex vinteridrott; tillgänglighet, snö och is, tillgång till arenor, engagerade ledare, närheten till klubbar, idrottsplatser, duktiga ledare, ekonomi mm.
Vi i publiken struntar i var spelen går, vi följer dem ändå bara på TV-
Jag minns när Mona Sahlin (s) och Maud Olofsson (c) gemensamt slog ett slag för ett skattefrälse som skulle få svenska idrottsstjärnor att stanna i Sverige och därmed bli förebilder och inte behöva flytta utomlands. Vi satt i en TV-debatt från Göteborg och jag fick förklara där damerna att Ingemar Stenmark, Björn Borg, Peter Forsberg, Mats Sundin, Pernilla Wiberg och en massa andra fotbolls- och hockeystjärnor, våra allra bästa, ungdomarnas största förebilder och idoler, faktiskt bodde utomlands. Det gjorde dem inte mindre lyskraftiga, det förminskade inte deras idolstatus - tvärtom.
Samma sak med OS. Det inspirerar inte extra bara för att det går i Sverige. Det är resultaten, personligheterna, de televiserade bragderna som tänder gnistor.
OS förlorar sin nimbus
De olympiska spelen tillkom för att med idrottens hjälp skapa internationella kontakter, OS var först med internationella storevenemang. Nu har alla sporter sina egna VM. När Sverige lägger ishockey i Stockholm, längdskidåkning i Falun, skidskytte i Östersund och alpint i Åre blir det för dessa sporters utövare bara som att åka till ett VM, det de gjort så många gånger förut till just dessa orter. OS som idé med en samlad idrott förlorar sig och dör här. De olympiska spelen har bara kvar sin speciella nimbus, sin mening om man följer ursprungskonceptet. I den form som Stockholm presenterar det - och som IOK i värsta fall måste köpa - ställer jag mig tveksam till om olympiska vinterspel överhuvudtaget har en framtid.
Den internationella olympiska kommittén är i knipa. Intresset för att arrangera sviktar, en efter en av tänkbara kandidater har dragit sig tillbaka. IOK är just nu ute med håven och då borde Stockholm visa lite mera tuffhet, mindre undfallenhet.
Kräv IOK på hela notan!
Budgeten anges ligga på 16, 5 miljarder. Den kommer aldrig att hålla. Det har inga olympiska budgetar gjort. Låt IOK betala hela kalaset! Då behövs väl, vad jag förstår, inga statliga garantier.
Och i dessa tider - så som det ekonomiska läget ser ut med höjda räntor och priser, inflation, med stora hål i samhällets skyddsnät som måste tätas, med en våldsspiral som är så skrämmande att man undrar om inte bara det borde stå i vägen för olympiska arrangemang - kan jag inte tänka mig en svensk regering (borgerlig dessutom) som ger ekonomiska säkerhetsgarantier. Inte ens en betydligt idrottsvänligare socialdemokratisk regering har gjort det tidigare; och nu är tiderna betydlig kärvare med ett krig i vår närhet dessutom.
Det finns också skäl för de svenska entusiasterna att fundera ett extra varv kring det faktum, att IOK tycks vara beredda att åter öppna för ryska idrottare i startlistorna. Snart kommer oljeländerna att blanda sig i den olympiska leken med svindlande erbjudanden och miljardsatsningar; det är naivt att tro, som det har sagts, att Stockholms utspridda koncept skulle bana väg är en ny olympiska framtid med spel bara i demokratiska länder.
Demokratin har inte ens majoritet i världen.
Stockholms presenterade koncept innebär inte bara döden för den olympiska idén; det är också naivt och vilseledande.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar