Överdriven optimism bland anhängarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Stockholm stånkar vidare med sin OS-ansökan och fjäskar för IOK ungefär som regeringen för Erdogan i Turkiet. Det står internationell prestige på spel. Ett olympiskt spel och ett Nato-medlemskap.

Stockholms koncept för att få arrangera vinter-OS 2030 innebär, om det förverkligas, döden för den olympiska tanken.

En förstudie har pågått sedan februari, nu inleds någon form av fördjupande dialog med IOK vilket ju med all önskvärd tydlighet bekräftar att det är IOK som är i knipa här.

Schweiz konkurrerar och japanska Sapporo ligger i startgroparna men vill helst vänta till 2034. Jag har vid ett par tillfällen varit kontaktad av japanska medier som förhört sig om läget och det svenska intresset och därmed förstått att Sapporo kan tänka sig att hoppa in redan 2030 ifall Stockholm snubblar på vägen.

Det var presskonferens för några dagar sedan där beskedet gavs från SOK-ordföranden Hans von Uthmann, nye RF-basen Karl-Erik Nilsson och Parasport-ordföranden Åsa Llinares Norlin, att Sverige tänker kämpa vidare.

Överdriven optimism

Retoriken är som vanligt i de här sammanhangen, svulstig och överdrivet optimistisk vad gäller utfallet av ett arrangörsskapet. Det finns ingenting i den olympiska historieberättelsen som övertygat mig om vare sig ökad turism eller ökat idrottsintresse bland ungdomen blir den omedelbara följden av ett olympiska spel.

Särskilt svajig blir en dylik argumentation när man nu tänker sprida ut spelens grenar över tre länder och minst fyra, säkert flera, svenska orter. 

Det är helt andra saker som avgör om ungdomar börjar med t ex vinteridrott; tillgänglighet, snö och is, tillgång till arenor, engagerade ledare, närheten till klubbar, idrottsplatser, duktiga ledare, ekonomi mm.

Vi i publiken struntar i var spelen går, vi följer dem ändå bara på TV-

Jag minns när Mona Sahlin (s) och Maud Olofsson (c) gemensamt slog ett slag för ett skattefrälse som skulle få svenska idrottsstjärnor att stanna i Sverige och därmed bli förebilder och inte behöva flytta utomlands. Vi satt i en TV-debatt från Göteborg och jag fick förklara där damerna att Ingemar Stenmark, Björn Borg, Peter Forsberg, Mats Sundin, Pernilla Wiberg och en massa andra fotbolls- och hockeystjärnor, våra allra bästa, ungdomarnas största förebilder och idoler, faktiskt bodde utomlands. Det gjorde dem inte mindre lyskraftiga, det förminskade inte deras idolstatus - tvärtom.

Samma sak med OS. Det inspirerar inte extra bara för att det går i Sverige. Det är resultaten, personligheterna, de televiserade bragderna som tänder gnistor.

OS förlorar sin nimbus

De olympiska spelen tillkom för att med idrottens hjälp skapa internationella kontakter, OS var först med internationella storevenemang. Nu har alla sporter sina egna VM. När Sverige lägger ishockey i Stockholm, längdskidåkning i Falun, skidskytte i Östersund och alpint i Åre blir det för dessa sporters utövare bara som att åka till ett VM, det de gjort så många gånger förut till just dessa orter. OS som idé med en samlad idrott förlorar sig och dör här. De olympiska spelen har bara kvar sin speciella nimbus, sin mening om man följer ursprungskonceptet. I den form som Stockholm presenterar det - och som IOK i värsta fall måste köpa - ställer jag mig tveksam till om olympiska vinterspel överhuvudtaget har en framtid. 

Den internationella olympiska kommittén är i knipa. Intresset för att arrangera sviktar, en efter en av tänkbara kandidater har dragit sig tillbaka. IOK är just nu ute med håven och då borde Stockholm visa lite mera tuffhet, mindre undfallenhet.

Kräv IOK på hela notan!

Budgeten anges ligga på 16, 5 miljarder. Den kommer aldrig att hålla. Det har inga olympiska budgetar gjort. Låt IOK betala hela kalaset! Då behövs väl, vad jag förstår, inga statliga garantier.

Och i dessa tider - så som det ekonomiska läget ser ut med höjda räntor och priser, inflation, med stora hål i samhällets skyddsnät som måste tätas, med en våldsspiral som är så skrämmande att man undrar  om inte bara det borde stå i vägen för olympiska arrangemang - kan jag inte tänka mig en svensk regering (borgerlig dessutom) som ger ekonomiska säkerhetsgarantier. Inte ens en betydligt idrottsvänligare socialdemokratisk regering har gjort det tidigare; och nu är tiderna betydlig kärvare med ett krig i vår närhet dessutom.

Det finns också skäl för de svenska entusiasterna att fundera ett extra varv kring det faktum, att IOK tycks vara beredda att åter öppna för ryska idrottare i startlistorna. Snart kommer oljeländerna att blanda sig i den olympiska leken med svindlande erbjudanden och miljardsatsningar; det är naivt att tro, som det har sagts, att Stockholms utspridda koncept skulle bana väg är en ny olympiska framtid med spel bara i demokratiska länder.

Demokratin har inte ens majoritet i världen.

Stockholms presenterade koncept innebär inte bara döden för den olympiska idén; det är också naivt och vilseledande. 

 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.