Överdriven optimism bland anhängarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Stockholm stånkar vidare med sin OS-ansökan och fjäskar för IOK ungefär som regeringen för Erdogan i Turkiet. Det står internationell prestige på spel. Ett olympiskt spel och ett Nato-medlemskap.

Stockholms koncept för att få arrangera vinter-OS 2030 innebär, om det förverkligas, döden för den olympiska tanken.

En förstudie har pågått sedan februari, nu inleds någon form av fördjupande dialog med IOK vilket ju med all önskvärd tydlighet bekräftar att det är IOK som är i knipa här.

Schweiz konkurrerar och japanska Sapporo ligger i startgroparna men vill helst vänta till 2034. Jag har vid ett par tillfällen varit kontaktad av japanska medier som förhört sig om läget och det svenska intresset och därmed förstått att Sapporo kan tänka sig att hoppa in redan 2030 ifall Stockholm snubblar på vägen.

Det var presskonferens för några dagar sedan där beskedet gavs från SOK-ordföranden Hans von Uthmann, nye RF-basen Karl-Erik Nilsson och Parasport-ordföranden Åsa Llinares Norlin, att Sverige tänker kämpa vidare.

Överdriven optimism

Retoriken är som vanligt i de här sammanhangen, svulstig och överdrivet optimistisk vad gäller utfallet av ett arrangörsskapet. Det finns ingenting i den olympiska historieberättelsen som övertygat mig om vare sig ökad turism eller ökat idrottsintresse bland ungdomen blir den omedelbara följden av ett olympiska spel.

Särskilt svajig blir en dylik argumentation när man nu tänker sprida ut spelens grenar över tre länder och minst fyra, säkert flera, svenska orter. 

Det är helt andra saker som avgör om ungdomar börjar med t ex vinteridrott; tillgänglighet, snö och is, tillgång till arenor, engagerade ledare, närheten till klubbar, idrottsplatser, duktiga ledare, ekonomi mm.

Vi i publiken struntar i var spelen går, vi följer dem ändå bara på TV-

Jag minns när Mona Sahlin (s) och Maud Olofsson (c) gemensamt slog ett slag för ett skattefrälse som skulle få svenska idrottsstjärnor att stanna i Sverige och därmed bli förebilder och inte behöva flytta utomlands. Vi satt i en TV-debatt från Göteborg och jag fick förklara där damerna att Ingemar Stenmark, Björn Borg, Peter Forsberg, Mats Sundin, Pernilla Wiberg och en massa andra fotbolls- och hockeystjärnor, våra allra bästa, ungdomarnas största förebilder och idoler, faktiskt bodde utomlands. Det gjorde dem inte mindre lyskraftiga, det förminskade inte deras idolstatus - tvärtom.

Samma sak med OS. Det inspirerar inte extra bara för att det går i Sverige. Det är resultaten, personligheterna, de televiserade bragderna som tänder gnistor.

OS förlorar sin nimbus

De olympiska spelen tillkom för att med idrottens hjälp skapa internationella kontakter, OS var först med internationella storevenemang. Nu har alla sporter sina egna VM. När Sverige lägger ishockey i Stockholm, längdskidåkning i Falun, skidskytte i Östersund och alpint i Åre blir det för dessa sporters utövare bara som att åka till ett VM, det de gjort så många gånger förut till just dessa orter. OS som idé med en samlad idrott förlorar sig och dör här. De olympiska spelen har bara kvar sin speciella nimbus, sin mening om man följer ursprungskonceptet. I den form som Stockholm presenterar det - och som IOK i värsta fall måste köpa - ställer jag mig tveksam till om olympiska vinterspel överhuvudtaget har en framtid. 

Den internationella olympiska kommittén är i knipa. Intresset för att arrangera sviktar, en efter en av tänkbara kandidater har dragit sig tillbaka. IOK är just nu ute med håven och då borde Stockholm visa lite mera tuffhet, mindre undfallenhet.

Kräv IOK på hela notan!

Budgeten anges ligga på 16, 5 miljarder. Den kommer aldrig att hålla. Det har inga olympiska budgetar gjort. Låt IOK betala hela kalaset! Då behövs väl, vad jag förstår, inga statliga garantier.

Och i dessa tider - så som det ekonomiska läget ser ut med höjda räntor och priser, inflation, med stora hål i samhällets skyddsnät som måste tätas, med en våldsspiral som är så skrämmande att man undrar  om inte bara det borde stå i vägen för olympiska arrangemang - kan jag inte tänka mig en svensk regering (borgerlig dessutom) som ger ekonomiska säkerhetsgarantier. Inte ens en betydligt idrottsvänligare socialdemokratisk regering har gjort det tidigare; och nu är tiderna betydlig kärvare med ett krig i vår närhet dessutom.

Det finns också skäl för de svenska entusiasterna att fundera ett extra varv kring det faktum, att IOK tycks vara beredda att åter öppna för ryska idrottare i startlistorna. Snart kommer oljeländerna att blanda sig i den olympiska leken med svindlande erbjudanden och miljardsatsningar; det är naivt att tro, som det har sagts, att Stockholms utspridda koncept skulle bana väg är en ny olympiska framtid med spel bara i demokratiska länder.

Demokratin har inte ens majoritet i världen.

Stockholms presenterade koncept innebär inte bara döden för den olympiska idén; det är också naivt och vilseledande. 

 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.