Bäst-före-datum är passerat för landslaget

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vårt landslag skall igång igen. Hade nästan glömt bort att vi har ett herrlandslag i fotboll också. Det har ju inte precis sprakat om det på senare år och påmint oss om att hålla ögon öppna och sinnena på helspänn.

Estland borta på lördag, Österrike hemma på tisdag. Det blir Jannes sista (?) strid.

Fotbollslandslaget har bjudit på högtidsstunder, men hamnat lite i skuggan, beroende på corona, formsvaga spelare och inte minst damlandslagets succé. Nu väntar ödesmatcher. Foto:TT

Ja, det är väl troligt att han får köra EM-kvalet i mål även om det blir förlust(er) på vägen men det blir i så fall en stilla och skonsam utfasning av en förbundskaptensperiod som haft sina toppar och dalar. Att Janne Andersson skulle fortsätta som förbundskapten om Sverige missar EM ser jag som helt uteslutet. 

En svår omstöpning

Han har visserligen varit populär och omhuldad av förbundet, och i grund och botten vet jag inte om en annan kapten hade kunnat göra det bättre med det spelarmaterial som finns; många som inte spelar särskilt mycket, inga spelare med dominerande roller i riktigt bra klubblag, systemskiften, nya egenskaper hos spelare att hantera. 

Omstöpningen från ett klassiskt svensk ”kämpalag” till ett tillgodoseende av tekniskt mera avancerade talanger har inte fallit ut väl. Den förbundskapten som fick en så fin start och som så lyckligt gifte ihop sin egen syn på fotboll med de spelartyper som då stod till förfogande har tvingats korrigera sina drömbilder av fotboll efter de nya spelare som dykt upp och rättmätigt gjort anspråk på en landslagsplats. Spelare som individuellt kvalificerat sig för mittfältsrollerna har inte haft den nödvändiga defensiva kapaciteten, lirare istället för krigare har blivit för lättviktigt och Exklusivare forwardstyper som Alexander Isak och Dejan Kulusevski har ännu inte, kontinuerligt och på en tillräckligt hög nivå, kunnat sätta sin prägel på landslaget och plockat åt sig hjälterollerna.

Bättre lirare - sämre lag

Andersson har inte riktigt fått ut det både han och vi vet att de här spelarna i sina bästa stunder kan prestera. Det är, spelare för spelare, säkert en genomsnittligt högre ”lirar-status” på dagens landslag jämfört med det Janne hade när han tillträdde. 

Men det har aldrig varit, kommer aldrig att bli, ett svenskt kännemärke att åka ut i världen och spela skjortan av folk. Möjligen kan man rycka i den lite, kanske knyta ihop den baktill som en tvångströja och begränsa bärarens framfart. 

När det gick som bäst för Janne Anderssons  landslag -  VM i Ryssland 2018 (kvartsfinal) och EM i Tyskland 2020 (åttondel) - fanns Marcus Berg där, den kloke Ola Toivonen, stridstuppen Andreas Granqvist, Micke Lustig och Sebastian Larsson, Albin Ekdahl var friskare i benen, Gustav Svensson gick fram som en slåttermaskin. 

Det var spelare som hade lättare för att acceptera sina roller som grovarbetare, mera anpassningsbara för den fotboll av svensk modell som då och tidigare visat sig kunna bita också mot högre rankade länder och mera avancerade fotbollskulturer. Dagens landslag väger lite lättare. 

Det finns kanske rent av för många spelare med för höga tankar om sig själva att bli världsspelare i egen rätt. De flesta har i så fall ännu en del att bevisa. 

Minnet av ett brons

Nästa år kan bronslaget från USA 1994 fira 30-årsminnet av en sagolik fotbollssommar. Tommy Svensson förfogade över ett lag med flera skarpa karaktärer och ledartyper. Patrik Andersson i backlinjen, Jonas Thern och Stefan Schwarz som både defensiva och offensiva draglok, slitvargar (men också listiga) som Klas Ingesson och Håkan Mild, den just då helt magnifike Tomas Brolin som förenade vilja, löpförmåga, spelsinne och idérikedom som gjorde hans plats i världslaget fullt befogad. Martin Dahlin, med ett självförtroende på Turning Torso-nivå, och Kenneth Andersson spelade en dubbelpipig attackfotboll som vi knappt skådat sedan dess. 

Det var ett undantagslag, ett svenskt landslag som inte bara försvarade sig till framgång utan också erövrade världen med eget, charmigt anfallsspel. 

Mycket tror jag berodde på att spelarna hade starkare roller i sina klubblag då än de som nu skall försöka rädda kvar sin chef, Janne Andersson, på det jobb han naturligtvis älskar. 

Sju spelare - Robin Olsen, Kristoffer Nordfeldt, Victor Nilsson-Lindelöf, Martin Olson, Albin Ekdahl, Emil Forsberg och Viktor Claesson - finns kvar från VM-truppen 2018 i Sovjet. De är alltså fem år äldre nu och med de krämpor som ovälkommet smyger sig på när år läggs till år i en fysiskt slitsam sport som fotboll. 

Av de nyare i truppen, de som snart helt skall klara sig på egen hand, har jag inte riktigt sett vilka som vill träda fram, styra, ställa och dominera. Sätta sin prägel på laget, ge oss ett hopp om nya bronserade VM-somrar.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.