Bäst-före-datum är passerat för landslaget

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vårt landslag skall igång igen. Hade nästan glömt bort att vi har ett herrlandslag i fotboll också. Det har ju inte precis sprakat om det på senare år och påmint oss om att hålla ögon öppna och sinnena på helspänn.

Estland borta på lördag, Österrike hemma på tisdag. Det blir Jannes sista (?) strid.

Fotbollslandslaget har bjudit på högtidsstunder, men hamnat lite i skuggan, beroende på corona, formsvaga spelare och inte minst damlandslagets succé. Nu väntar ödesmatcher. Foto:TT

Ja, det är väl troligt att han får köra EM-kvalet i mål även om det blir förlust(er) på vägen men det blir i så fall en stilla och skonsam utfasning av en förbundskaptensperiod som haft sina toppar och dalar. Att Janne Andersson skulle fortsätta som förbundskapten om Sverige missar EM ser jag som helt uteslutet. 

En svår omstöpning

Han har visserligen varit populär och omhuldad av förbundet, och i grund och botten vet jag inte om en annan kapten hade kunnat göra det bättre med det spelarmaterial som finns; många som inte spelar särskilt mycket, inga spelare med dominerande roller i riktigt bra klubblag, systemskiften, nya egenskaper hos spelare att hantera. 

Omstöpningen från ett klassiskt svensk ”kämpalag” till ett tillgodoseende av tekniskt mera avancerade talanger har inte fallit ut väl. Den förbundskapten som fick en så fin start och som så lyckligt gifte ihop sin egen syn på fotboll med de spelartyper som då stod till förfogande har tvingats korrigera sina drömbilder av fotboll efter de nya spelare som dykt upp och rättmätigt gjort anspråk på en landslagsplats. Spelare som individuellt kvalificerat sig för mittfältsrollerna har inte haft den nödvändiga defensiva kapaciteten, lirare istället för krigare har blivit för lättviktigt och Exklusivare forwardstyper som Alexander Isak och Dejan Kulusevski har ännu inte, kontinuerligt och på en tillräckligt hög nivå, kunnat sätta sin prägel på landslaget och plockat åt sig hjälterollerna.

Bättre lirare - sämre lag

Andersson har inte riktigt fått ut det både han och vi vet att de här spelarna i sina bästa stunder kan prestera. Det är, spelare för spelare, säkert en genomsnittligt högre ”lirar-status” på dagens landslag jämfört med det Janne hade när han tillträdde. 

Men det har aldrig varit, kommer aldrig att bli, ett svenskt kännemärke att åka ut i världen och spela skjortan av folk. Möjligen kan man rycka i den lite, kanske knyta ihop den baktill som en tvångströja och begränsa bärarens framfart. 

När det gick som bäst för Janne Anderssons  landslag -  VM i Ryssland 2018 (kvartsfinal) och EM i Tyskland 2020 (åttondel) - fanns Marcus Berg där, den kloke Ola Toivonen, stridstuppen Andreas Granqvist, Micke Lustig och Sebastian Larsson, Albin Ekdahl var friskare i benen, Gustav Svensson gick fram som en slåttermaskin. 

Det var spelare som hade lättare för att acceptera sina roller som grovarbetare, mera anpassningsbara för den fotboll av svensk modell som då och tidigare visat sig kunna bita också mot högre rankade länder och mera avancerade fotbollskulturer. Dagens landslag väger lite lättare. 

Det finns kanske rent av för många spelare med för höga tankar om sig själva att bli världsspelare i egen rätt. De flesta har i så fall ännu en del att bevisa. 

Minnet av ett brons

Nästa år kan bronslaget från USA 1994 fira 30-årsminnet av en sagolik fotbollssommar. Tommy Svensson förfogade över ett lag med flera skarpa karaktärer och ledartyper. Patrik Andersson i backlinjen, Jonas Thern och Stefan Schwarz som både defensiva och offensiva draglok, slitvargar (men också listiga) som Klas Ingesson och Håkan Mild, den just då helt magnifike Tomas Brolin som förenade vilja, löpförmåga, spelsinne och idérikedom som gjorde hans plats i världslaget fullt befogad. Martin Dahlin, med ett självförtroende på Turning Torso-nivå, och Kenneth Andersson spelade en dubbelpipig attackfotboll som vi knappt skådat sedan dess. 

Det var ett undantagslag, ett svenskt landslag som inte bara försvarade sig till framgång utan också erövrade världen med eget, charmigt anfallsspel. 

Mycket tror jag berodde på att spelarna hade starkare roller i sina klubblag då än de som nu skall försöka rädda kvar sin chef, Janne Andersson, på det jobb han naturligtvis älskar. 

Sju spelare - Robin Olsen, Kristoffer Nordfeldt, Victor Nilsson-Lindelöf, Martin Olson, Albin Ekdahl, Emil Forsberg och Viktor Claesson - finns kvar från VM-truppen 2018 i Sovjet. De är alltså fem år äldre nu och med de krämpor som ovälkommet smyger sig på när år läggs till år i en fysiskt slitsam sport som fotboll. 

Av de nyare i truppen, de som snart helt skall klara sig på egen hand, har jag inte riktigt sett vilka som vill träda fram, styra, ställa och dominera. Sätta sin prägel på laget, ge oss ett hopp om nya bronserade VM-somrar.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen