Bäst-före-datum är passerat för landslaget
Vårt landslag skall igång igen. Hade nästan glömt bort att vi har ett herrlandslag i fotboll också. Det har ju inte precis sprakat om det på senare år och påmint oss om att hålla ögon öppna och sinnena på helspänn.
Estland borta på lördag, Österrike hemma på tisdag. Det blir Jannes sista (?) strid.

Ja, det är väl troligt att han får köra EM-kvalet i mål även om det blir förlust(er) på vägen men det blir i så fall en stilla och skonsam utfasning av en förbundskaptensperiod som haft sina toppar och dalar. Att Janne Andersson skulle fortsätta som förbundskapten om Sverige missar EM ser jag som helt uteslutet.
En svår omstöpning
Han har visserligen varit populär och omhuldad av förbundet, och i grund och botten vet jag inte om en annan kapten hade kunnat göra det bättre med det spelarmaterial som finns; många som inte spelar särskilt mycket, inga spelare med dominerande roller i riktigt bra klubblag, systemskiften, nya egenskaper hos spelare att hantera.
Omstöpningen från ett klassiskt svensk ”kämpalag” till ett tillgodoseende av tekniskt mera avancerade talanger har inte fallit ut väl. Den förbundskapten som fick en så fin start och som så lyckligt gifte ihop sin egen syn på fotboll med de spelartyper som då stod till förfogande har tvingats korrigera sina drömbilder av fotboll efter de nya spelare som dykt upp och rättmätigt gjort anspråk på en landslagsplats. Spelare som individuellt kvalificerat sig för mittfältsrollerna har inte haft den nödvändiga defensiva kapaciteten, lirare istället för krigare har blivit för lättviktigt och Exklusivare forwardstyper som Alexander Isak och Dejan Kulusevski har ännu inte, kontinuerligt och på en tillräckligt hög nivå, kunnat sätta sin prägel på landslaget och plockat åt sig hjälterollerna.
Bättre lirare - sämre lag
Andersson har inte riktigt fått ut det både han och vi vet att de här spelarna i sina bästa stunder kan prestera. Det är, spelare för spelare, säkert en genomsnittligt högre ”lirar-status” på dagens landslag jämfört med det Janne hade när han tillträdde.
Men det har aldrig varit, kommer aldrig att bli, ett svenskt kännemärke att åka ut i världen och spela skjortan av folk. Möjligen kan man rycka i den lite, kanske knyta ihop den baktill som en tvångströja och begränsa bärarens framfart.
När det gick som bäst för Janne Anderssons landslag - VM i Ryssland 2018 (kvartsfinal) och EM i Tyskland 2020 (åttondel) - fanns Marcus Berg där, den kloke Ola Toivonen, stridstuppen Andreas Granqvist, Micke Lustig och Sebastian Larsson, Albin Ekdahl var friskare i benen, Gustav Svensson gick fram som en slåttermaskin.
Det var spelare som hade lättare för att acceptera sina roller som grovarbetare, mera anpassningsbara för den fotboll av svensk modell som då och tidigare visat sig kunna bita också mot högre rankade länder och mera avancerade fotbollskulturer. Dagens landslag väger lite lättare.
Det finns kanske rent av för många spelare med för höga tankar om sig själva att bli världsspelare i egen rätt. De flesta har i så fall ännu en del att bevisa.
Minnet av ett brons
Nästa år kan bronslaget från USA 1994 fira 30-årsminnet av en sagolik fotbollssommar. Tommy Svensson förfogade över ett lag med flera skarpa karaktärer och ledartyper. Patrik Andersson i backlinjen, Jonas Thern och Stefan Schwarz som både defensiva och offensiva draglok, slitvargar (men också listiga) som Klas Ingesson och Håkan Mild, den just då helt magnifike Tomas Brolin som förenade vilja, löpförmåga, spelsinne och idérikedom som gjorde hans plats i världslaget fullt befogad. Martin Dahlin, med ett självförtroende på Turning Torso-nivå, och Kenneth Andersson spelade en dubbelpipig attackfotboll som vi knappt skådat sedan dess.
Det var ett undantagslag, ett svenskt landslag som inte bara försvarade sig till framgång utan också erövrade världen med eget, charmigt anfallsspel.
Mycket tror jag berodde på att spelarna hade starkare roller i sina klubblag då än de som nu skall försöka rädda kvar sin chef, Janne Andersson, på det jobb han naturligtvis älskar.
Sju spelare - Robin Olsen, Kristoffer Nordfeldt, Victor Nilsson-Lindelöf, Martin Olson, Albin Ekdahl, Emil Forsberg och Viktor Claesson - finns kvar från VM-truppen 2018 i Sovjet. De är alltså fem år äldre nu och med de krämpor som ovälkommet smyger sig på när år läggs till år i en fysiskt slitsam sport som fotboll.
Av de nyare i truppen, de som snart helt skall klara sig på egen hand, har jag inte riktigt sett vilka som vill träda fram, styra, ställa och dominera. Sätta sin prägel på laget, ge oss ett hopp om nya bronserade VM-somrar.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar.
-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar.
Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.