Saknar självkritik och ifrågasättanden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Skidskytte är en svår sport. Balansen mellan näst intill utmattning i skidmomentet och ett lugn som krävs för att skotten skall sitta mitt i prick. Inte lätt.

VM, som blev en sådan succé senast med elva medaljer, gav inte Sverige en enda individuell medalj i år.

Det blev lite Soldat Bom med brutet gevär på de flesta rundor.

Jag hade nog väntat mig lite mera självkritik från det svenska laget.

Hanna Öberg går i mål i damernas masstart och konstaterar att hon får inte till det i vinter. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Men, alla verkade belåtna. ”Ett bra VM” Ja, den alltid frispråkige och härlige Sebastian Samuelsson sa förstås att han inte var nöjd med att inte få med sig någon individuell medalj hem från Nova Mesto, men något ifrågasättande av skyttet kom aldrig från något håll - inte från alla närvarande experter heller. 

Det har väl, ärligt talat inte varit riktigt bra skytte på hela vintern. Det här blev det första VM:et sedan 2017 utan individuella medaljer.

Kritiken avfärdas

Jag är ingen expert på skidskytte. Men där hemma vid TV-apparaterna är vi förstås experter allihop. För det är ju så lätt att se; en träff är en träff, en bom är en bom. 

Skidåkning har jag sett i massor, lumpen har jag gjort, ett skyttemärke lyckades jag panga till mig - med kpist visserligen, men ändå - och jag har bevistat vartenda vinter-OS mellan 1976 och 2006, så jag har stått där mitt i kaoset och lyssnat till skotten, sett skidåkare virvla runt, in och ut ur Stadion och snurrandet i straffrundorna. Så jag är väl inte helt rudis. Och, som sagt; sporten är obarmhärtigt brutal. Alla ligger ”nakna” på skjutvallen, allt syns, nerverna till och med, pang bom, kant ut och kant in, höger eller vänster eller klockan tolv eller sex.

Det svenska skyttet var uselt. Det var på skjutvallen medaljerna flög sin kos. Rätt typiskt för det här VM:et att det var i stafetterna medaljerna kom. Där erbjuds ju tre extraskott vid varje skjutning.

Ibland är det bara lite otur. Men när samma mönster upprepar sig behövs kanske lite självrannsakan.

Som den olympiske guldmedaljören Björn Ferry uttryckte saken: ”Ingen svensk håller världsklass i skyttet.” Han är också inne på att det av tradition alltid är skidåkningen som prioriteras i förberedelserna.

Och de aktiva själva har låtit nöjda. Och när den gamle mirakelmannen Wolfgang Pichler kommit med kritik har den avfärdats.

Snabbare - och sämre

Skidskyttet är en fantastisk TV-sport, kombinationen skidåkning och skytte kan visserligen te sig lite märklig om man inte ser det ur rent vinterkrigisk synpunkt, men avbrottet med det spännande skyttet höjer upp spänningen till det närmast olidliga. 

Inför den här säsongen har, vad jag förstått, de svenska skidskyttarna lagt extra krut (!) på att vässa tempot på skjutvallen. Av med stavarna, fram med bössan, ner på marken (ja, inte i stående förstås), skruva eller inte, ögat skärpt, kroppen stilla, lätt på avtryckarfingret, pang - bom. Allt går att göra fortare. I alla momenten finns sekunder att tjäna. 

”Vi har jobbat väldigt riktat och tydligt med att bli snabbare på skjutvallen”, sa Elvira Öberg inför den här VM-säsongen.

Med tempoökningen ligger slarvmomentet i farans riktning.

Om det hade jag velat höra frågor och svar. Jag tycker Ola Brännholm är skicklig på att hålla igång sändningarna med en bra blandning av gedigen kunskap och engagemang, Björn Ferry är en klok och finurlig bisittare men det sitter ju en studio dessutom full med experter - vad gör Helena Ekholm där egentligen, jag hör henne aldrig säga något förklarande som gör mig klokare - och ute i snömoset springer reportrar fram till skyttetränaren och det enda de begär är att få se träffbilden. Det är inte den jag vill se, jag bryr mig inte om var skotten sitter, om det är kant ut eller in, det är bara träff eller bom som gäller och det ser vi ju själva utan kikarsikte. 

Nej, jag vill höra frågor och svar om varför ett helt landslag skjuter bort sina medaljchanser i tävling efter tävling. Men kritik och ifrågasättande är inte TV-sportens bästa gren.

Den makalösa Sarah

Februari är en sprängfylld månad för de sportintresserade. Och hur länge till får vi beundra den makalösa Sarah Sjöström som nu, vid 30 års ålder och efter sexton år i internationella toppklass, tog gulden på båda sina sprinterdistanser. Hon har vunnit allt; EM, VM ,OS, Jerringpriset, Bragdguldet, Victoriastipendiet, Swimming Worlds Magazines utmärkelse som Världens bästa kvinnliga simmare

Hon har inget mera att vinna, inget att bevisa, men hon bara fortsätter och fortsätter, håller sin tävlingsskärpa, tycks älska både träning och tävling, kärleken till livet i vattnet. Hon är nu på en nivå som, vad medaljskörd beträffar, utklassar alla andra - simningen erbjuder ju många chanser - hon är klok och seriös i sina förberedelser, förståndig i sin tävlingsplanering. 

Betänkt att hon tog sin första internationella titel - EM på 100 meter fjäril den 22 mars 2008 innan hon ens fyllt 15. Hon är ett unikum i svensk idrott och har en given plats i en rätt smal adelskalender av svensk världsstjärnor som blivit förebilder i en hel värld. 

Man skall inte underskatta pengarna i sammanhanget, att ekonomin i simningen nu gör att många kan hålla på till och med efter 30-strecket. Simningen är också snäll mot kroppen. 

Man bryter inga ben eller armar, inga menisker ryker, inga närkamper, inga tacklingar, inga hjärnskakningar.

Att hon ännu står emot de unga uppstickarna just i de snabbaste distanserna är beundransvärt. Och i sommar är det OS i Paris.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.