Uppladdning inför MFF:s tuffa stålbad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Koltrasten kvittrar, sångtrasten sjunger, korparna skriker och tranorna låter ängsliga. Kantarellerna har kommit, smultronen breder ut sig i vår torparträdgård - och jag sitter i skuggan av syrenbersån och tänker på - MFF(!). Hur mås det?

Malmös lagkapten Pontus Jansson firar med Malmös supportrar. Foto: Johan Nilsson / TT

Ingen sommarvilla antar jag. Ett förväntat allsvenskt guld skall spelas hem, internationella utmaningar väntar - och så det tuffa stålbadet efter Pontus Jansson-affären.

Tolv s k MFF-supporters står åtalade i Stockholms tingsrätt för våldsamt upplopp i samband med Djurgårdsmatchen ifjol, de hade bland annat med sig bengaler, maskering och munskydd inne på en bar i Stockholm. De var uppenbarligen inte bara törstiga. Det är i den här kontexten vi skall värdera handlingar, chattar, kommentarer, försök till överslätande och nedtoning av det språkbruk som används.

Från ord till handling?

Pontus Jansson tränar igen. Han kommer förmodligen att spela precis som ingenting hänt. Lagkapten kommer han dock inte vara längre. Vilket bemötande kommer han att få? Varierat antar jag. Jag under vad Malmö FF gör utöver att man officiellt förkastar det som skett? Ordföranden Anders Pålsson var mycket tydlig i våras när Pontus Jansson orkestrerade en ”stripp-träning” på försäsongslägret, en förnedrande rit med pennalistisk anstrykning, en s k inkilning för nya spelare. Vidrigt i alla dess former. Pålsson tog (verbalt) i med hårdhandskarna. Han har starkt tagit avstånd från Pontus Jansson inblandning i huligankulturen också. Men är det ord - eller blir det också handling? Det har gjorts försök, både från MFF och av vissa journalister, att försöka förminska det som hänt. Jansson anses ju inte ha gjort något brottsligt. Men - allt som är tillåtet är inte lämpligt. Långt ifrån. Förkastligt ibland. I det här fallet handlar det om total ansvarslöshet. Jansson skrev (indirekt) i den där chatten att det var en bagatell att fixa fram hotellnamn och adress till dem som ville bråka med Elfsborgs fans i samband med guldmatchen i höstas. Med allt vad som nu kommer fram i rättegången, vilka element det handlar om, vilka avsikter de har; Jansson uppmuntrade med sitt svar till huliganism.

Janssons brödrasällskap

Plötsligt påstods att chatten inte var fullständig när den presenterades; nej, men vad har det för betydelse när Jansson använder tilltalen ”bror” och ”bröder” till dem som nu står åtalade i Stockholm. Det är inget ordenssällskap det handlar om,  inget religiöst samfund heller; det är huliganer, beredda att göra brottsliga handlingar, som styr ståplatsläktaren på Malmös fina fotbollsarena. Det är med dessa Jansson lierat sig, det är hans ”bröder”. Inser de styrande i Malmö FF hur allvarligt det är och hur genomgripande klubbens s k värdegrund måste omarbetas så att den tar ut ett tydligt avstånd till den del av deras publik som tydligen inte skyr några medel för att spela sin allsvenska kamp med förbjudna medel.

Det är beklämmande att det inte redan har stått klart för spelarna. 

MFF är en klubb med hög svansföring och med hög status genom sitt samhälleliga engagemang; nu måste man också visa att man lever som man lär. Just nu är klubbens anseende skadat. Det finns etik och moral och uppförandekoder som är lika allvarliga att bryta emot som att begå ett enklare brott. Det handlar om vad en klubb vill stå för, vilken samhällsroll den vill spela och det handlar om spelare som förebilder.

Thelin och bengalen

Det är klart att en klubb är glad åt sin publik, visar uppskattning mot dem som betalar, tillverkar konstnärliga tifon, stöttar laget i alla väder. Men om fotbollen skall komma tillrätta med läktarbråk, huliganinflytande och bengalbränningar måste man ha armlängds avstånd till sina konsumenter. Är det självklart att efter varje match springa ut till en klack som man vet - vissa spelare har blodsband med vissa av dem - är beredda att begå brott i fotbollens namn? Kan man inte lika gärna nästa gång springa ut till de prydliga sittplatsåskådarna som betalat rejält för att få sitta där, de som också viftar med halsdukar, står upp och sjunger och jublar och beter sig som anständigt folk? Är de inte lika betydelsefulla? Det kommer att bli knepigt för MFF när allsvenskan drar igång igen i början av juli. Uppmärksamheten kommer att vara enorm, kaptenen kommer att vara någon annan, det är han som skall ta täten när matcherna är slut. Blir spännande att se vilken publik han vänder sig till.

Skyttekungen Isaac Kiese-Thelin delges också misstanke om brott mot ordningslagen då han tog emot och höll upp en bengal under guldfirandet i höstas. Han är tidigare bötfälld för tilltaget av Svenska Fotbollförbundet (löjliga 10 000 kronor; det tjänar han på ett träningspass). Visst, det är väl begripligt om man gör misstag i ett lyckorus och rent juridiskt kan säkert försvaret få rätt att han endast mottagit en bengal i en kaotisk situation. 

Men för MFF är också det här pinsamt; man kan inte vara trovärdig i kampen mot fotbollsvåld och bengaler om klubbens egna spelare bejakar pyrotekniken - och är bror med huliganerna.

Klubbarna måste stå helt fria från element i supporterskarorna som vill förstöra fotbollen.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.