"Därför är publiken inte vinnare"

Sysslar man med varumärken vet man att ett ofta använt redskap i märkesbyggande är sponsring.
Sponsring ibland allmosor
I vissa fall gränsar sponsring till allmosor, i andra fall handlar det bara om exponering och i bästa fall är sponsringen så genomtänkt att det handlar om verkligt märkesbyggande genom de associationer som kopplingen till den sponsrade verksamheten medför för varumärket.
Sponsring är väsentligt såväl för företagen som använder redskapet, som för mottagarna av pengarna som fungerar som redskap.
När en undersökning av Sponsring Insight, utförd på uppdrag av Sponsrings- och Eventföreningen, presenteras, betonas vikten av sponsring på ettlustigt sätt. Sponsringsintäkterna ställs nämligen i relation till biljettpriser och det basuneras ut att utan sponsring, skulle biljettpriserna öka markant, i de flesta fall med flera hundra procent.
Annars räcker inte pengarna
Idag är de flesta medvetna om att sponsring är ett måste för att man skall kunna bedriva elitidrott, och i de sporter där lönenivåerna imponerar, är det självklart så att sponsringen är central. I den oerhört penningstinna fotbollen är även tv-avtal en central byggkloss, men utan sponsring räcker inte pengarna till.
I Spanien har bristen på centrala tv-avtal inom fotbollen, och därmed jämnt fördelade tv-pengar, medfört att två klubbar lever sitt eget liv såväl ekonomiskt som resultatmässigt, jämfört med övriga spanska klubbar.
Flyttar vi hem till svensk mark är fördelningen bättre och sponsringspengarna av större betydelse.
Årsredovisningar förklarar
En titt i årsredovisningarna för storklubbarna AIK och IFK Göteborg visar följande:
- AIK särredovisar så att man kan se att spelarlönerna har legat på cirka 27-28 miljoner kronor per år de senaste åren, medan löner för all övrig personal kommer upp i drygt 20 miljoner kronor sammanlagt. Om man tar bort intäkter av spelarförsäljningar, som varierar kraftigt, så fördelas intäkterna, rejält avrundat, om 80-90 miljoner kronor på 30 miljoner för matcher, biljetter m.m., och 25 miljoner för sponsring.
- IFK Göteborg har ett annat redovisningsupplägg, och - rejält avrundat – kostar elittruppen totalt runt 35 miljoner kronor. Även deras intäkter utöver spelarförsäljningar ligger på runt 90 miljoner, varav både matchintäkter, biljetter m.m., och sponsring varierar runt 30 miljoner kronor.
Inga tidningar, inga toppmatcher
Alla inser snabbt att ingen ekonomiansvarig på en elitklubb skulle ens överväga att försöka lyfta över en total intäktsbrist på sponsringssidan till matchintäkter och biljettpriser. Det är fullständigt orealistiskt och ett rent filosofiskt resonemang.
Skulle man försöka hitta en motsvarande undersökning på ett annat område, kan man ta reda på hur mycket lösnummerpriset på tidningar från Expressen och Aftonbladet skulle bli om tidningarna stod utan annonser.
Svaret är precis som för fotbollsklubbarna; det skulle inte finnas några tidningar att köpa. Alltså heller inga toppmatcher att gå på i fotboll.
Sponsrings- och Eventföreningen får hitta bättre infallsvinklar än så här om man vill lyfta fram sponsringens betydelse. Det här gav bara ett intryck av desperation, och så illa ute är väl ändå inte sponsringen som märkesbyggarredskap respektive intäktskälla.
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.