"Därför är publiken inte vinnare"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Att intresseföreningar försöker påverka och förenkla tillvaron för sina medlemmar är självklart. Ett exempel på detta har spridits i media de senaste dagarna. Det rör det intressanta märkesbyggarredskapet sponsring.
En biljett till Nya Parken i Norrköping skulle aldrig kunna bli dyrare mer än marginellt, hävdar Christer Löfgren i sin krönika. Här jublar Norrköpings tvåmålsskytt Gunnar Heidar Thorvaldsson vid slutsignalen för den allsvenska segern. Foto Stefan Jerrevång , Scanpix


Sysslar man med varumärken vet man att ett ofta använt redskap i märkesbyggande är sponsring.

Sponsring ibland allmosor

I vissa fall gränsar sponsring till allmosor, i andra fall handlar det bara om exponering och i bästa fall är sponsringen så genomtänkt att det handlar om verkligt märkesbyggande genom de associationer som kopplingen till den sponsrade verksamheten medför för varumärket.

Sponsring är väsentligt såväl för företagen som använder redskapet, som för mottagarna av pengarna som fungerar som redskap.

När en undersökning av Sponsring Insight, utförd på uppdrag av Sponsrings- och Eventföreningen, presenteras, betonas vikten av sponsring på ettlustigt sätt. Sponsringsintäkterna ställs nämligen i relation till biljettpriser och det basuneras ut att utan sponsring, skulle biljettpriserna öka markant, i de flesta fall med flera hundra procent. 

Annars räcker inte pengarna

Idag är de flesta medvetna om att sponsring är ett måste för att man skall kunna bedriva elitidrott, och i de sporter där lönenivåerna imponerar, är det självklart så att sponsringen är central. I den oerhört penningstinna fotbollen är även tv-avtal en central byggkloss, men utan sponsring räcker inte pengarna till.

I Spanien har bristen på centrala tv-avtal inom fotbollen, och därmed jämnt fördelade tv-pengar, medfört att två klubbar lever sitt eget liv såväl ekonomiskt som resultatmässigt, jämfört med övriga spanska klubbar. 

Flyttar vi hem till svensk mark är fördelningen bättre och sponsringspengarna av större betydelse.

Årsredovisningar förklarar

En titt i årsredovisningarna för storklubbarna AIK och IFK Göteborg visar följande:

- AIK särredovisar så att man kan se att spelarlönerna har legat på cirka 27-28 miljoner kronor per år de senaste åren, medan löner för all övrig personal kommer upp i drygt 20 miljoner kronor sammanlagt. Om man tar bort intäkter av spelarförsäljningar, som varierar kraftigt, så fördelas intäkterna, rejält avrundat, om 80-90 miljoner kronor på 30 miljoner för matcher, biljetter m.m., och 25 miljoner för sponsring.

- IFK Göteborg har ett annat redovisningsupplägg, och - rejält avrundat – kostar elittruppen totalt runt 35 miljoner kronor. Även deras intäkter utöver spelarförsäljningar ligger på runt 90 miljoner, varav både matchintäkter, biljetter m.m., och sponsring varierar runt 30 miljoner kronor.        

Inga tidningar, inga toppmatcher

Alla inser snabbt att ingen ekonomiansvarig på en elitklubb skulle ens överväga att försöka lyfta över en total intäktsbrist på sponsringssidan till matchintäkter och biljettpriser. Det är fullständigt orealistiskt och ett rent filosofiskt resonemang.

Skulle man försöka hitta en motsvarande undersökning på ett annat område, kan man ta reda på hur mycket lösnummerpriset på tidningar från Expressen och Aftonbladet skulle bli om tidningarna stod utan annonser.

Svaret är precis som för fotbollsklubbarna; det skulle inte finnas några tidningar att köpa. Alltså heller inga toppmatcher att gå på i fotboll.

Sponsrings- och Eventföreningen får hitta bättre infallsvinklar än så här om man vill lyfta fram sponsringens betydelse. Det här gav bara ett intryck av desperation, och så illa ute är väl ändå inte sponsringen som märkesbyggarredskap respektive intäktskälla.     

Christer Löfgren

Chefredaktör vid Brandnews

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.