"Försvinner måttlighet med pengarna?"

Eventbranschen skapar 160 000 årsarbeten.
Omsättningsökningen under 2011 är drygt 28 procent, till 3,5 miljarder kronor, enligt siffror från IRM, Institutet för Reklam- och Mediestatistik. Och fortsätter upp andra kvartalet i år, enligt färska siffror från samma institut. Inräknat de företagsinterna eventen blir siffran 6,1 miljarder. Det gör investeringarna i eventbranschen större än investeringarna i TV-reklam!
Större än svensk bilindustri
Räknar vi hela upplevelseindustrin, inklusive resor, hotell och restaurang, pratar vi 50 miljarder kronor i omsättning. Det gör exportvärdet större än svensk bilindustri.
Vem trodde det för 15 år sedan?
Två nya arenor i Stockholm, Friends Arena och Tele2 Arena, kommer att fungera utmärkt. I alla fall om man får tro inledningstalaren och eventveteranen Leif Nilsson, till nyligen vd för Göteborg & Co, eftersom ”Stockholm växer med ett helt Göteborg de närmaste tio åren”.
En basindustri, hävdade Annie Lööf
Och så näringsminister Annie Lööf och hennes förlösande uttalande för en tid sedan: Upplevelseindustrin är en ”basindustri”.
Inte undra på att det var mungiporna uppåt på de 400 deltagarna i Branschforum 2012 i Annexet, Ericsson Globe – Europas största konferens inom sponsring, event och arenor.
Frågan är dock hur den närmaste framtiden ser ut för eventbranschen. Klarar den fler granskningar likt de som framför allt DN lyft fram den senaste tiden?
Är det kanske dags för Sponsrings & Eventföreningen att ta fram riktlinjer för vad som är ”måttlighet” för eventarrangörerna?
Och kanske även riktlinjer för eventbyråer som arbetar på uppdrag av stat, kommun, landsting och myndigheter – att vara noggrannare med att "Lagen om offentlig upphandling följs, även om ansvaret i första hand vilar på arrangören? För det faller ju ändå tillbaka på byrån, och därmed på hela branschen.
Påverkar valet av kommunikationskanal
Frågorna blir lätt många under två dagar av Branschforum 2012. Det är när det går som bäst som behovet av en ”krisplan” är som störst. Men tyvärr också som minst intressant hos företagen i branschen. Det går ju så bra, vad kan hända…?
Risken är förstås att den senaste tidens händelser kommer att påverka valet av kommunikationskanal. Inte minst bland event-och marknadsföringsansvariga på statliga myndigheter och verk.
Det är i motgång karaktären testas.
Mest lästa just nu
Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.
"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.
Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
FotbollTT-AP Betala mer – annars får ni inte se fotbolls-VM i sommar. Det är Gianni Infantinos besked till flera europeiska tv-bolag inför damernas världsmästerskap.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.