”Bäst att glömma 51-procentregeln”
Till min stora glädje beslutade RF-stämman 2011 att behålla 51-procentsregeln. Men i samråd med Lars-Åke Lagrell, fotbollens dåvarande ordförande, lämnade jag också det här tilläggsyrkandet, som stämman ställde sig bakom, trots Riksidrottsstyrelsens motstånd:
”att RF-stämman uppdrar till RS att tillsätta en kompetent utredningsgrupp som inför RF-stämman 2013 ska framlägga en ny svensk idrottsmodell som har möjlighet att konkurrera på både landslags- och klubbsidan och i både små och stora idrotter.”
Mest angeläget för hockeyn och fotbollen
Jag tyckte att framför allt ishockeyn och fotbollen borde få en chans att få ”sin sak prövad” lite mer seriöst än vad som gjordes före stämman. Det handlade om inlevelse i de stora förbundens villkor.
Svenska Fäktförbundets vill behålla 51-procentsregeln. Så här skriver vi i sammanfattning:
"Utredningen föreslår att den s.k. 51-procentsregeln tas bort ur RF:s stadgar, d.v.s. villkoret att föreningen ska ha röstmajoritet på stämmor med föreningens IdrottsAB. Utredningen föreslår också att en mängd åtgärder ska vidtas bl.a. för dialog inom och utanför idrottsrörelsen under utrednings- och remisstiden. Några sådana åtgärder är varken genomförda eller planerade. Utredningens förslag om förändring av RF-stadgarna bör avvisas.”
Det här känns ju konstigt, eftersom jag själv har varit med i utredningen. Vad är då motiven?
I sakfrågan har vi den uppfattning som utredningen beskriver så här:
”Utredningen bedömer således inte att den svenska idrottsmodellen riskeras bara för att några enstaka föreningar väljer nya vägar. Däremot kommer bilden av den svenska idrottsmodellen att förändras mer än modellen i sig. Det kan komma att bli än svårare att vidmakthålla den ideella föreningens offentliga stöd.”
Det mesta har gått snett
Vår bedömning av framtiden är naturligtvis mer tro än vetande.
Vi vet inte hur många föreningar som kommer att använda sig av möjligheten. Men en sak vet vi, principen ”en person – en röst” försvinner, även om både enskilda förbund och föreningar måste fatta beslut om förändringen. Det är tillräckligt skäl för många att säga nej.
Remisstiden går ut imorgon. Vad har då gått snett? Egentligen det mesta.
1. Det allvarligaste är naturligtvis att vi inte har haft det breda samtal som frågan är värd. Utredningen skrev bl.a. så här: En nödvändig förutsättning för förändring är en dialog i form av regionala konferenser där synpunkter och frågeställningar kring utredningens förslag och motiv till dem ges en möjlighet att komma fram.” Något sådant brett remissarbete har inte gjorts. Istället gjordes en kort remiss mellan julstök och den 18 februari.
2. Det är näst intill ett organisatoriskt fiasko, att det går drygt ett halvår från RF-stämman, innan utredningen kommer igång. Tiden för remiss blir minimal.
3. Vid Riksidrottsforum den 10 november berättade utredningens ordförande kort om utredningen. Ingen diskussion stimulerades. Ett planerat presseminarium ställdes in. Det var mina initiativ som ledde till att utredningen inte längre var en av svensk idrotts mest bevarade hemligheter.
4. Enligt stämmobeslutet skulle utredningens arbete ske i dialog med politikerna, för att vi direkt över disk skulle kunna föra ett samtal om ev. ”politiska repressalier”. Något sådant har inte förekommit.
Dags att kliva av
På Svenska Fäktförbundets hemsida skrev jag så här samma dag som utredningen publicerades den 10 november:
”Vår grupp föreslår en viktig principiell förändring i svensk idrott. Den bör vi försöka genomföra i mycket bred enighet. Om vi inte klarar av den breda remissen och dialogen med politikerna bör vi avstå från stadgeförändringen.”
Jag är ledsen över att Lars-Åkes och mitt initiativ inte togs omhand på ett bra sätt. Nu är det dags att kliva av tåget. Det känns både konstigt och lite ensamt att tycka att det här var något riktigt seriöst och därför borde behandlas därefter.
Mest lästa just nu
AIK bandy var ett mål från SM-guld i 2021 års bandyfinal mot Villa Lidköping, förlust efter förlängning, 5-4. Tre år senare har AIK Bandy upphört att existera och på fredagen dömdes tidigare ordföranden och föreningens storsponsor Marco Engborg till tre års fängelse och fem års näringsförbud.
Stockholms tingsrätt finner honom skyldig till bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Engborg var ordförande i AIK Bandy 2019-2021 och under den tiden värvades flera landslagsmän med målvakten Andreas Bergwall i spetsen. Under en period var Pelle Fosshaug med sex VM-guld tränare.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
gp (inte verifierad)
tis, 2013-02-19 19:35
1. Varför avbryta och begrava
Varför avbryta och begrava något som förr eller senare måste genomföras bara för att RF-maskineriet gör allt för att borra huvudet i sanden och låtsas som om – tja, jag vet inte vad? Jag känner stanken av korrupttion.S Ulrich (inte verifierad)
tis, 2013-02-19 19:55
2. Som gammal cyklist .........
Som gammal cyklist känns det som om väldigt många är ute och cyklar i denna fråga. Läs RF-stadgarna (11 kapitlet 3 §) så fattar ni att 51%-regeln är en mycket liten och i sammanhanget näst intill obetydlig fråga. Men den är säket tacksam att profilera sig på! /SUBjörn Sundberg (inte verifierad)
tis, 2013-02-19 21:04
3. Det är i princip bra om
Det är i princip bra om 51-procentsregeln skrotas anser jag. Om jag ska betala flera hundratals kronor för att se underhållningsidrott vill jag ha hög kvalitet på spelet t ex inom fotbollen. Vem vill betala dyrt för att se C-skådespelare? Spelare som inte kan spela onetouchfotboll och som knappt är bättre än division fyra? Med nytt kapital in i idrotten kan den utvecklas som underhållningsidrott och höja kvaliten. Det gynnar idrotten i stort därför att intresset ökar. Gör detta på ett sådant sätt så att folkrörelseidrottens grundvärden säkras i förhållande till den marknad som nu uppstår. Men att avskaffa regeln är helt rätt väg!