”Bäst att glömma 51-procentregeln”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Två år av väntan. Till ingen nytta. Remisstiden går ut i morgon och inget har hänt, varken samtal eller diskussioner med idrottens företrädare och inte heller något remissarbete. Frågan har självdött och det är lika bra att glömma hela 51-procentregeln.
I Idrottens Hus i Stockholm och bland många specialidrottsförbund har det inget varit någon diskussion om 51-procentregeln. Foto: Scanpix

 

Till min stora glädje beslutade RF-stämman 2011 att behålla 51-procentsregeln. Men i samråd med Lars-Åke Lagrell, fotbollens dåvarande ordförande, lämnade jag också det här tilläggsyrkandet, som stämman ställde sig bakom, trots Riksidrottsstyrelsens motstånd:

”att RF-stämman uppdrar till RS att tillsätta en kompetent utredningsgrupp som inför RF-stämman 2013 ska framlägga en ny svensk idrottsmodell som har möjlighet att konkurrera på både landslags- och klubbsidan och i både små och stora idrotter.”

Mest angeläget för hockeyn och fotbollen

Jag tyckte att framför allt ishockeyn och fotbollen borde få en chans att få ”sin sak prövad” lite mer seriöst än vad som gjordes före stämman. Det handlade om inlevelse i de stora förbundens villkor.

Svenska Fäktförbundets vill behålla 51-procentsregeln. Så här skriver vi i sammanfattning:

"Utredningen föreslår att den s.k. 51-procentsregeln tas bort ur RF:s stadgar, d.v.s. villkoret att föreningen ska ha röstmajoritet på stämmor med föreningens IdrottsAB. Utredningen föreslår också att en mängd åtgärder ska vidtas bl.a. för dialog inom och utanför idrottsrörelsen under utrednings- och remisstiden. Några sådana åtgärder är varken genomförda eller planerade. Utredningens förslag om förändring av RF-stadgarna bör avvisas.”

Det här känns ju konstigt, eftersom jag själv har varit med i utredningen. Vad är då motiven?

I sakfrågan har vi den uppfattning som utredningen beskriver så här:

”Utredningen bedömer således inte att den svenska idrottsmodellen riskeras bara för att några enstaka föreningar väljer nya vägar. Däremot kommer bilden av den svenska idrottsmodellen att förändras mer än modellen i sig. Det kan komma att bli än svårare att vidmakthålla den ideella föreningens offentliga stöd.”

Det mesta har gått snett

Vår bedömning av framtiden är naturligtvis mer tro än vetande.

Vi vet inte hur många föreningar som kommer att använda sig av möjligheten. Men en sak vet vi, principen ”en person – en röst” försvinner, även om både enskilda förbund och föreningar måste fatta beslut om förändringen. Det är tillräckligt skäl för många att säga nej.

Remisstiden går ut imorgon. Vad har då gått snett? Egentligen det mesta.

1. Det allvarligaste är naturligtvis att vi inte har haft det breda samtal som frågan är värd. Utredningen skrev bl.a. så här: En nödvändig förutsättning för förändring är en dialog i form av regionala konferenser där synpunkter och frågeställningar kring utredningens förslag och motiv till dem ges en möjlighet att komma fram.”  Något sådant brett remissarbete har inte gjorts. Istället gjordes en kort remiss mellan julstök och den 18 februari.

2. Det är näst intill ett organisatoriskt fiasko, att det går drygt ett halvår från RF-stämman, innan utredningen kommer igång. Tiden för remiss blir minimal.

3. Vid Riksidrottsforum den 10 november berättade utredningens ordförande kort om utredningen. Ingen diskussion stimulerades. Ett planerat presseminarium ställdes in. Det var mina initiativ som ledde till att utredningen inte längre var en av svensk idrotts mest bevarade hemligheter.

4. Enligt stämmobeslutet skulle utredningens arbete ske i dialog med politikerna, för att vi direkt över disk skulle kunna föra ett samtal om ev. ”politiska repressalier”. Något sådant har inte förekommit.

Dags att kliva av

På Svenska Fäktförbundets hemsida skrev jag så här samma dag som utredningen publicerades den 10 november:

”Vår grupp föreslår en viktig principiell förändring i svensk idrott. Den bör vi försöka genomföra i mycket bred enighet. Om vi inte klarar av den breda remissen och dialogen med politikerna bör vi avstå från stadgeförändringen.”

Jag är ledsen över att Lars-Åkes och mitt initiativ inte togs omhand på ett bra sätt. Nu är det dags att kliva av tåget. Det känns både konstigt och lite ensamt att tycka att det här var något riktigt seriöst och därför borde behandlas därefter.

Lars Liljegren

Ordförande i Svenska Fäktförbundet sedan 2001, ordförande i Stockholms Idrottsförbund 1985 – 2007 och RS-ledamot 1987 - 1999

gp (inte verifierad)

tis, 2013-02-19 19:35

1. Varför avbryta och begrava

Varför avbryta och begrava något som förr eller senare måste genomföras bara för att RF-maskineriet gör allt för att borra huvudet i sanden och låtsas som om – tja, jag vet inte vad? Jag känner stanken av korrupttion.

S Ulrich (inte verifierad)

tis, 2013-02-19 19:55

2. Som gammal cyklist .........

Som gammal cyklist känns det som om väldigt många är ute och cyklar i denna fråga. Läs RF-stadgarna (11 kapitlet 3 §) så fattar ni att 51%-regeln är en mycket liten och i sammanhanget näst intill obetydlig fråga. Men den är säket tacksam att profilera sig på! /SU

Björn Sundberg (inte verifierad)

tis, 2013-02-19 21:04

3. Det är i princip bra om

Det är i princip bra om 51-procentsregeln skrotas anser jag. Om jag ska betala flera hundratals kronor för att se underhållningsidrott vill jag ha hög kvalitet på spelet t ex inom fotbollen. Vem vill betala dyrt för att se C-skådespelare? Spelare som inte kan spela onetouchfotboll och som knappt är bättre än division fyra? Med nytt kapital in i idrotten kan den utvecklas som underhållningsidrott och höja kvaliten. Det gynnar idrotten i stort därför att intresset ökar. Gör detta på ett sådant sätt så att folkrörelseidrottens grundvärden säkras i förhållande till den marknad som nu uppstår. Men att avskaffa regeln är helt rätt väg!

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.

Det arrangemang som svenskarna  känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.