Hamrén har kanske något, men inte allt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I nästan vilken annan fotbollsnation som helst står det oskrivna inskrivet; en förbundskaptens främsta (enda) uppgift är att ta ett landslag till VM-slutspel. Misslyckas han skall han bytas ut.
Nej, något VM blir det inte. Jo, framför TV:n. Nu är det närmast EM 2016 som fotbollslandslaget ska ta sikte mot. Foto: Pontus Lundahl, TT Nyhter

 

I Sverige har vi - på gott och ont - en lite mera nyanserad syn på saken.

Och en svår ekvation gömd i problemet; Erik Hamrén lät sig växa samman så starkt med Zlatan Ibrahimovic och hans medverkan att många tycks tro att de är siamesiska tvillingar. Lyfts den ene så följer den andre med.

Någon ändring måste ske

Hamrén har som vi alla sina fel och brister. Jag tycker det har varit för mycket yta och för lite innehåll. Både i den han sagt och gjort. För mycket hit och dit med startelvorna, felsatsningar i backlinjen från början. Källström ologiskt petad. Osäkerhet med Anders Svensson. Ledarfloskler. Stingslighet och taggarna utåt som har indikerat en obekvämlighet och osäkerhet i de där kostymerna som han gjort ett så stort nummer av.

Så bör han gå nu - på eget initiativ eller förbundets - när Sverige misslyckades i det viktigaste uppdraget?

Ja, kanske. Men i varje fall kompletteras med en man som vet hur man utnyttjar svensk kapacitet, som inte överskattar sitt lag och har klokare tankar kring hur man hotar motståndare utan att öppna gigantiska skjutdörrar till det egna försvaret.

Ett nytt dubbelkommando på bryggan.

Helt andra förutsättningar

Det skall sägas med en gång - för jämförelsen är ju oundviklig; Lasse Lagerbäck (och Tommy Söderberg) hade ett bättre material till sitt förfogande, spelare med starka positioner i sina klubblag.

När den förra framgångsgenerationen (VM 2002 men framförallt EM 2004) gick till verket var det med starka offensiva spelare som Ibrahimovic, Allbäck, Henke Larsson, en uppblommande Elmander, en lysande Fredrik Ljungberg, Teddy Lucics kvicka fötter, Johan Mjällbys kärnkraftsenergi, Anders Svensson i sina bästa år, nya, spännande spelare som Kim Källström och Chippen Wilhelmsson, med Olof Mellberg som general i backlinjen. Det är klassen bättre än det Hamrén haft att tillgå.

Varför?

Utan grund rasar alla byggen

Ja, ett skäl är att svenska klubbadresser underskattas och en nyvunnen utländsk klubbadress överskattas. Och att agenterna är mera energiska och spelarna oftare benägna att ta steget utomlands innan de är kapabla att också ta plats i klubbar med dignitet som utvecklar dem.

Men Hamrén har också gjort sina felval. Sebastian Larssons utvecklingskurva har vänt neråt. Den talangfulle Alexander Kacaniklic var för lätt och vek när det började bränna till. Jag är övertygad om att det f d MFF-paret Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad hade varit ett bättre alternativ. Rasmus Elm har fått alldeles för många chanser utan att övertyga och backlinjens centrala delar varit för trög och likformad. Jakten efter kvickare fötter är ett måste.

Erik Hamrén startade i en tro på Sverige som en nation av spelare som skulle kunna utmana Europa på de bästa nationernas villkor. Han kom fel in i sitt bygge. Utsidan igen. Ytan. Glansen. Han ville bygga väggarna innan grunden fanns där. Sådana byggen rasar ofta.

Inget fel på arbetsmoralen

Med allt det i beaktande gjorde Sverige - även om risken för att bara bli trea i gruppen länge var lika stor, minst, som den slutliga chansen att gå hela vägen - höll det här landslaget hoppet levande med bara en dryg kvart kvar av hela den långa resan.

Arbetsmoralen var det inget fel på.

Så Hamrén har kanske något - men inte allt. Och jag tror inte att Marcus Allbäck varit det idealiska komplementet sett till all den hantverkarkompetens som behövs för att bygga ett hållbart hus. Han tillsattes  mera som en brygga mellan förbundskaptenen och spelarna, han klev ju direkt från spelarrollen in i ledarstaben.

Som fågelskrämmor

De svenska landslag genom åren som haft framgång i internationella mästerskap har sällan kunnat mäta sig med de bästa i teknik, kvickhet, spelbegåvning och tempo men haft spetskompetens nog att hota framåt - utan att för den skull rusta ner försvaret. Mot Portugal rasade allt. Backarna stod utspridda som enskilda fågelskrämmor på ett jordgubbsland när Ronaldo kom flygande, oförmögna att skrämmas eller förhindra att han roffade åt sig hela skörden.

I den avvägningen, i den kombinationen att utnyttja anfallshoten utan att riskera överfallen bakåt, har Hamréns landslag inte nått ända fram. För dåligt försvarsspel och, i många matcher, alltför stor oförmåga att ge understöd till den stora stjärnan Zlatan Ibrahimovic. Att Sverige ändå höll ut så länge beror nästan uteslutande på att Hamrén ändå haft turen att ha tillgång till Sveriges bäste spelare genom tiderna.

Att Cristiano Ronaldo är världens bäste spelare just nu, den oslagbart främste kontringsspelaren i världen, är förstås ett ofrånkomligt faktum.

Thern, Mjällby eller kanske Daniel Andersson

Men att nöja sig med det konstaterandet leder knappast det här landslagets utveckling framåt.

Snarare bevisar det, att det är nya tankar, nya (gamla) idéer som måste tillföras landslagsledningen.

Så; komplettera Hamrén med en försvarsgeneral eller tillsatt ett nytt heltäckande dubbelkommando.

Jonas Thern och Johan Mjällby (eller Daniel Andersson) är ett par jag skulle kunna tänka mig.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Patrick (inte verifierad)

ons, 2013-11-20 15:04

1. En krönika av gammal god

En krönika av gammal god klass (och inte så mycket gnäll), nu snackar vi Sydsvenskan början av 90-talet... klockrent och bra, Åke!

Anders (inte verifierad)

tis, 2013-11-26 11:25

2. Sätter ord på mina tankar

Härligt att fler tycker som jag, du sätter ord på mina tankar framför allt vad gäller yta och brist på innehåll. När det gäller framtida ledare för landslaget så tror jag att Jonas Thern är ett lysande alternativ eller Hasse Backe som i mina ögon framstår som en stabliare person än Erik Hamrén.

 Den bekväma lösningen när resultaten uteblir inom hockeyn är att sparka tränaren, att omgående riva kontraktet, trots att det oftast innebär en betydande merkostnad för föreningen – i storleksordningen 100 miljoner kronor under den senaste 25 års perioden.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.