Med armarna om din hals…

Förväntade uppvisningar av superstars förgyller, precis så som krävs för att ett fotbolls-VM skall bli till en oförglömlig milstolpe.
Det är ju inte kompakta försvarsinsatser som gömmer sig i vår minnesbank. Det är profilerna, det är artisteriet, de spektakulära målen, de sköna personligheterna.
Stjärnornas parad
Pele från 1958 och 1970, Gerd Müller och Beckenbauer från 1974, Mario Kempes som den frustande pampashingsten i Argentinas guldlag på hemmaplan 1978, Italiens Paolo Rossi som avgjorde 1982, den oförliknelige Maradona 1986 i Mexiko - den spelare som betytt mest för sitt landslag genom alla tider (möjligen kan Neymar komma att få samma betydelse i dagens Brasilien) - Sveriges alla fantastiskt fina mål och charmerande uppvisningar 1994 (då finalen mellan Brasilien och Italien faktiskt blev ett sömnpiller), Frankrike som erövrade inte bara världen utan (framförallt) sin egen lite uppnäst, nonchalanta fotbollsnation 1998, Ronaldo (alltså Brasiliens) som äntligen fick spela en avgörande roll för Brasilien 2002. Fyra år senare vann Italien men mest minns vi förstås det stora geniet Zinedine Zidanes huvudlösa skalle mot Materazzi. Från 2010 sitter Hollands brutala finalspel kvar i skallen, neddämat dock av lille Iniestas spanska segermål på övertid.
Tränare talar helst om försvarsspel. Försvarsorganisation är tränarnas pornografi - även när det har snudd på sadistiska inslag. Tränare har inte namn och mål i skallen, de har ritningar. När Argentina mötte Iran berömde TV4:s Hasse Backe Irans försvarsspel. Men hur svårt är det för försvarare att hinna upp tandlösa gauchos som är ute på pampas och promenerar till synes helt bekymmerslöst?
Bland mycket som årets VM visat är - och det är egentligen en gammal sanning - att ett lag som orkar mycket, springer mest på kvicka ben mycket väl kan slå ett lag som spelare för spelare förväntas vara bättre än sin motståndare. Vilja och sammanhållning slår väldigt ofta talang. Mexiko, Chile, Colombia och Costa Rica har varit välbehövliga väckarklockor för tränare och spelare som trott att tiden står stilla.
Messi inte lika delaktig
Men naturligtvis finns det gränser.
Lionel Messi bevisade det där när han till slut avgjorde matchen i ett enda genialt ögonblick. Du kan döda ett lag men du kan aldrig döda ett geni.
Det skulle förvåna mig om Messi blir det här VM:ets stora stjärna. Hans lag är inte tillräckligt bra och Messi är inte lika delaktig i allt vad laget gör som t ex hans numera slimmade föregångare Diego Maradona var under VM i Mexiko 1986. Han var en diamant i en sophög, han använde Guds hand men han var också mänskligt briljant som ingen annan.
Det har varit målrikt, överraskande, frejdiga underdogs, bra spel, men också dessa underpresterande primadonnor, denna bekväma gåfotboll, denna tro på att begåvning alltid slår vilja och hårt arbete - och det har, som sagt, straffat sig…
…och så har vi i koncentrat fått se ett problem som brett ut sig mer och mer i dagens fotbollen, ett "jag-har-en-arm-omkring-din-hals-fotboll som domare i hela världen och i alla organisationer måste ta itu med. Om det så måste ske med handbojor.
Brottslighet i straffområdena
Fotbollens nypåfunna, eller i varje fall accelererande hand-arbete, armkrok, nacksving och livtag förfular, destruerar och förstör fotbollen. Och alldeles för mycket av det slinker igenom. De fula påhoppen bakifrån, stämplingarna, våldsangreppen med sulor och dubbar har minskat, tröjdragningarna finns där men försvåras av de kondomtajta tröjorna. Men all denna brottning. Alla armar kring halsar, alla handgrepp och livtag. Vid hörnor mest men också ute på planen. Här har domarna och regelmakarna nästa gigantiska område att ge sig på.
Det finns brottslighet i straffområdet vid varenda hörna och jag bara väntar på att domarna skall våga att peka på straffpunkten lite oftare.
Det heter fotboll.
Det finns en annan sport som vi vant oss vid att sortera in under begreppet kampsporter. Den heter handboll.
Men lika lika som man får sparkas i handboll får man ta strupgrepp i fotboll. Bort med det.
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.