Bragd skall Kallas bragd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En jury måste jämföra. Men framförallt bör den titta på skillnader. Vad avgör, vad sticker ut, vad är en prestation utöver det vanliga.
De övriga tre i guldlaget, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén tar emot beskedet att de tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld för OS-vinsten vid en pressträff på skidstadion i Östersund på tisdagen. Foto Marcus Eriksson, TT

 

En jury måste jämföra. Men framförallt bör den titta på skillnader. Vad avgör, vad sticker ut, vad är en prestation utöver det vanliga.

Med en annan åkare på den sista stafettsträckan i Sotji hade Sverige inte ens tagit medalj. Med Charlottas bragdlopp blev det ett sensationellt guld.

Kalla borde ha fått guldet

Hon kan inte vinna ensam, det är sant, men ingen annan nådde bragdnivå, ingen annan hade förmått göra en sådan upphämtning, det är Kalla som gör skillnaden; hon är den enda i absolut världsklass av de svenska skiddamerna.

Därför borde hon ensam fått bragdguldet.

Men ju fler f d idrottsutövare som plockas in i bragdjuryn, desto fegare blir den, desto mera tänker den utövarnas tankar; att man inte kan göra skillnad på folk och folk i ett lag.

Klart man kan.

Juryn har en bestämd uppgift

Zlatan?

Tänk er den förra regeringen; partier på gränsen till nedflyttningsstrecket, för att tala idrottsspråk, får ministerposter och en makt betydligt större än vad väljarunderlaget berättigar dem till. Tack vare att politik också blivit en lagsport. Småpartier, dömda till ett evigt liv i opposition, kan plötsligt, när de har en Storebror att stödja sig mot plötsligt hamna i strålkastarljuset, i maktens centrum. I guldläge.

Inte heller i ett stafettlag är alla lika bra.

Åtskilliga i lagsporter gör sitt, fyller sitt hålrum, presterar i nivå med sin optimala förmåga.

Men en jury skall inte klumpa ihop, sträva efter politiskt korrekta beslut.

En jury skall inte jämka. Den skall särskilja.

Våga ge mästarna status

Och vi måste våga hylla de extravaganta, våga ge Mästarna status, våga se, uppmuntra, belöna dem som har förmågan. ambitionen, talangen att gå långt. Det må gälla skolan, arbetslivet eller idrotten.

Det kan finnas jämstarka lag, kedjor med lika starka länkar, där alla bidrar lika mycket.

Men precis som Zlatan burit ett rätt torftigt svenskt landslag, ja, hela Sveriges internationella anseende, på sina axlar de senaste tio åren, så finns det superstjärnor som bär och ger mera ordinära aktörer en chans till framgång på de stora scenerna.

Hon står i särklass

Charlotte Kalla är en sådana superstjärna. Den främsta kvinnan i längdskidåkning som Sverige haft. Hon tog dessutom två individuella silver (sensationellt nog också i klassisk stil) vid samma OS. Hon står i en fullkomlig särklass bland svenska längdtjejer sedan några år tillbaka.

Hon gjorde bragden, de övriga rätt förväntade stafettsträckor.

Skidsporten är omhuldad i Sverige. Överhövan kan jag tycka (inte minst av Sveriges television som annars inte skall syssla med otillbörligt gynnande) trots att jag älskar längdskidåkning, jag har oförglömliga stunder ute i skidvärlden att tänka tillbaka på; Thomas Magnusson, Sven Åke Lundbäck, Wassberg, Svan, Elofsson, Mogren, snoriga femmilsbragder, stafettdramatik.

Glömde ni vallarna...

Skidsporten har fått flest bragdmedaljer genom åren, femton till längdåkarna. Därför att Sverige varit en av huvudnationerna av mycket få - i varje fall under bragdmedaljens första år; start 1925, årets är den 90:e i ordningen - länder som genom åren satsat stort på just den disciplinen. 

Där finns något ursvenskt, julkortsvackert, något rent, och rått och fysiskt, som en folksjäl som fladdrar omkring i skogarnas djup; vi är ju så svaga för dessa människor som trotsar elementen, som vågar sig på att utmana mänsklighetens gräns till och med bortom det möjliga. Idag är skidåkningen dessutom vetenskap och teknologi, den befinner sig snart i Formel 1-klass därvidlag; utan depåns insatser, fordonens kvalitet, servicefolkets professionalitet blir det inga framgångar. Inte ens Charlotte Kalla kan utföra sina bragder om hon inte ställs på supersmorda skidor.

Så borde inte vallateamet och skidfabrikanterna också involverats i den där kollektiva bragdmedaljen som jag alltså - det borde väl stå rätt klart nu - tycker att Charlotte Kalla ensam borde ha fått

Åke Stolt

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Görgen (inte verifierad)

sön, 2014-12-07 15:49

1. Bragdguldet

Kalla slog finskan med 1min på milen var det då så stort att hon körde in en halvminut på 5km .noskorna valla bort sig var är det då kvar som motstånd , Sahra Sjöholms kommentar man måste ha skidorna på när Bragdguldet skall delas utt

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.