Först då blir det äkta på riktigt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Klart bra, men först när han står bland tält på steppen och delar ut pulvergröt tycker säkert somliga att det här blir äkta på riktigt.
Kanske vill Zlatan gå i Mads Mikkelsens fotspår, eller snarare José Mourinho, Kaká, Jarno Trulli, Ronaldinho eller Christina Aguileras?, skriver Magnus Berglund.

 

Det hela började i fredags när Zlatan publicerade en bild på en ny tatuering, bestående av namnet Abdullah. Kort därefter började media rapportera om att målkungen hade något nytt på G. Efter Volvo, Vitamin Well och samarbetet med Varner-Gruppen (som äger Dressmann) trodde nog de flesta på ytterligare ett kommersiellt samarbete.

Men frågan är hur ”kommersiellt” det blev? Ny partner blev nämligen välgörenhetsprojektet World Food Programme.

Lite anmärkningsvärt har Zlatan tidigare saknat en uttalad samarbetspartner inom just välgörenhet. Visst har han gjort en delad hoc-grejer, framförallt med barn(cancer)tema, men så vitt jag vet har det inte funnits något formellt samarbete.

Kändisskap och fejk

Kampanjen som Zlatan bokstavligt talat förkroppsligar tänker jag inte gå in på närmare än att han med hjälp av sitt kändisskap och en massa (fejk)tatueringar lyfter namn som blir berättelser om hunger och svält.

Du har säkert inte kunnat undgå den korta videon som ger hela bilden.

Mer intressant kanske att videon togs bort av YouTube kort efter att den laddats upp. Någonstans i kedjan av beslut hade man missat rättigheterna till bildmaterialet från den franska ligan. Nu löst det sig snabbt, och frågan är om det inte till och med gav en extra PR-snurr till kampanjen.

Sex skäl till valet

Att kampanjen är bra och välgjord är ingen hemlighet. Däremot tycker jag vi kan lägga någon minut på att utmana oss själva kring varför Zlatan – och hans team, icke att förglömma – väljer just World Food Programme.

Jag börjar med de här punkterna nedan som gör det lite enklare att förstå varför det blev just WFP, förutom då den eventuella kopplingen till ”PSG Foundation” som verkar hänga lite löst. 

1. Globalt initiativ – En svensk välgörenhetsorganisation hade varit för liten för stjärnan som vill vara större än störst. Svält och undernärda barn är en enorm stor fråga och ett av befolkningens största problem.

2. Barn – Nästan alla älskar barn. Alla som har (eller har haft) barn älskar barn. Här i Sverige scorar alltid Barncancerfonden högst i mätningar om vilken/vilka välgörenhetsorganisationer större målgrupper tycker om/intresserar sig för. Barn berör mer än något annat.

3. Enkelheten – Alla förstår att svält inte är acceptabelt och att lösningen i teorin är fruktansvärt enkel. Och med ”enkel” menar jag att det inte behövs avancerad forskning för att hitta botemedel mot en sjukdom eller vakter med vapen för att skydda skövling av regnskog. Frågan är enkel och därför också enkel att förmedla. Men därmed inte sagt att enkel att lösa i praktiken.

4. FN – Det första jag tänkte när jag såg WFP-loggan var FN. Och mycket riktigt står Förenta Nationerna bakom projektet som på svenska heter något så osexigt som ”FN:s livsmedelsprogram”. Organisationen bakom ger enorm tyngd till initiativet och lyfter Zlatans varumärke till en rekordhög nivå. Nästa steg skulle förstås vara en egen fond av något slag, men ge det några år så kommer det säkert.

5. De andra – För nästan exakt ett år sedan signade WFP upp danska skådespelaren Mads Mikkelsen som ambassadör för programmet. Kanske vill Zlatan gå i hans fotspår, eller snarare José Mourinho, Kaká, Jarno Trulli, Ronaldinho eller Christina Aguileras? Alla är eller har varit WFP-ambassadörer, så vi ska inte tro att det här är något dunderunikt. Och listan med ambassadörer är betydligt längre än så, med många kända ansikten även utanför idrottsvärlden profilerade.

6. Forsman & Bodenfors – Vi ska inte krångla till det. Reklambyrån bakom den här kampanjen är densamma som gjorde Volvofilmen och det är ingen hemlighet att Zlatan och hans team klickar riktigt bra med gänget på Forsman & Bodenfors. Låt prisregnet fortsätta!

Om och när är han på plats?

Nu återstår det bara att se hur långt Zlatans samarbete med WFP blir och om (när!) vi får se honom i något av världens alla utsatta områden. Först när han står bland tält på stäppen och delar ut pulvergröt tycker säkert somliga att det här blir äkta på riktigt.

Men ska jag vara helt ärlig struntar jag fullständigt i renommésnyltningar och varumärkesintentioner. Vi tyckare ska alltjämt leta fel och hitta brister.

Zlatan, det här är bra!

I förra veckan firade förresten David Beckham 10 år som UNICEF-ambassadör. Inte så pjåkigt.

Magnus Berglund

Lars Grimlund (inte verifierad)

fre, 2015-02-20 19:23

1. Zzzzlatan

Lite trött blir man. Skänk en slant i stället, var tionde är väl inget som drabbar en fattig och skick sedan bollen vidare till Messi, Ronaldo och grabbarna, det skulle göra skillnad.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.