MFF tände och släckte hoppet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vi började, möjligen lite förhastat, tro på en ny vår för svensk klubbfotboll när Malmö FF fjol med några oväntat starka matcher tog sig in i det fotbollens finrum som heter Champions League och fick leka med några av de bästa.
Åge Hareide frågar sig vad den här säsongen ska sluta med. Foto: Kerstin Joensson, AP Photo/TT

 

Det var lite magi i luften när MFF gjorde en av svensk klubbfotbolls bästa matcher på årtionden (men förlorade) hemma mot Atletico Madrid.

Så nära - men ändå för långt bort.

MFF skulle utmana

Dock; vi såg ett lag som tack vare rätt komponenter, unison kampinsats, några toppspelare och skicklig ledning bjöd upp till respektlös dans med de bästa.

Hundratals miljoner ramlade in, svansföringen höjdes;  MFF skulle bli Nordens främsta fotbollslag och utmana lag från länderna under De fem stora.

I fotbolls-Sverige uttrycktes t o m farhågor om att Malmö nu skaffat sig en närmast ointaglig position. Med sin goda ekonomi, sin dominans i ett stort upptagningsområden för talanger, publik och finansiärer.

Inför säsongen 2015 trodde i stort sett alla s k fotbollsexperter på ett nytt succéår.

Hade mina tvivel

Man skall inte i onödan citera sig själv, men inför den här säsongen uttryckte jag i en krönika i Idrottens Affärer farhågor och försökte dämpa den optimism som rådde, inte minst i klubben. Där talade både tränaren Åge Hareide och sportchefen Daniel Andersson om en trupp som t o m var starkare än den som gjorde CL-sensation. Påhejade naturligtvis av okritiska hovvnarrar i presskåren. 

Jag hade mina tvivel. Kunde inte se att de karaktärsspelare som försvunnit fått likvärdiga (och definitivt inte bättre) ersättare.

Och i år har MFF i stort sett sålt ut ett helt lag. Landslagsmålvakten Robin Olsson gick till underpris på en sommarrealisation till ett land utan pengar.

Om inte ens MFF kan hålla emot, vem skall då kunna?

Då är det kört

Det finns en oskriven regel i Malmö FF, stadgad redan under hövdingen Eric Persons tid, att MFF aldrig hindrar en spelare som vill pröva lyckan utomlands. Men det var under amatörernas tid när spelarna hade vanliga arbetarkneg, när kontrakt saknades, när klubbarna inte hade några ekonomiska möjligheter att själva hålla välavlönade spelare.

Någon gång måste klubben krypa fram ur skuggan från den gamla, nästan sagoomspunna, epoken.

Det går knappast att hävda långsiktighet, stabilitet, viljan att bli Nordens bästa lag och internationellt konkurrenskraftig och på ett år sälja ut ett helt lag.

Kanske går det inte att hålla emot, kanhända är det stort och vackert att hela tiden göra spelarna till viljes.

Om så är; då tror jag inte längre att svensk fotboll någonsin kan göra det som MFF fjol gav antydningar om, nästan lovade. Då är det kört för svensk klubbfotboll.

Mycket på spelarnas villkor

Det är spelarnas marknad. Bosmandomen är ur ett människorättsperspektiv ingenting att beklaga. Men fotbollen idag är också en ekonomisk spelare på en gigantisk marknad, klubbarna är företag och kontrakt till för att följas och utnyttjas.

Om MFF velat bygga sten för sten på ett mera hållbart bygge, ta försiktiga steg mot högre internationell klass borde klubben (och andra svenska klubbar) se till att kontrakterade spelare i varje fall fick spela av minst femtio procent av kontraktstiden innan de såldes. Kontrakt borde skrivas så att de saxade i varann så att truppen bara behövde förnyas i små delar, att en stomme kunde vara kvar.

Här måste finnas lite större mod och uppfinningsrikedom i svensk fotboll - kanske borde Föreningen Svensk Elitfotboll ta ett samlat grepp om problemet - annars blir t o m den klubb med störst förutsättningar på nästan alla plan, Malmö FF, bara en sluss som spelarna blåser igenom så fort, att de inte ens hinner möblera upp sina lägenheter. Flyttkartongerna står och väntar på nästa transport.

Ett sönderköpt lag

Jag vill inte tro att detta måste bli svensk fotbolls öde för all framtid.

Om det är så måste man lägga ner de internationella ambitionerna.

Idag är det lika lätt att köpa sönder Sveriges bästa lag som för en fiende att våldta vårt försvarslösa land.

Missbedömningen av årets trupp från de närmast ansvariga oroar mig.

Överskattningen av norska förstärkningar inte minst.

Från lojt till lättsinnigt

MFF vinner inte Allsvenskan i år.

Laget har läckt som ett såll också på planen.

Inte ens en sensationell vändning av 0-2-underläget efter första matchen mot Salzburg i första matchen av CL-kvalets tredje omgång - kan undanröja mina farhågor.

Med en så hejdlös omsättning i en spelartrupp går det inte att skapa stabilitet och långsiktighet.

Det som var lojalt, tryggt och välorganiserat grupparbete i fjol har blivit lättsinnig individualism med en helt ny ensemble i år.

Det håller inte.

Åke Stolt

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Vågar jag? (inte verifierad)

tors, 2015-07-30 23:00

1. Lösning

Vad är din lösning på problemet? Ser bara en massa dravel om vad som gjorts fel. Ang kontrakt som ska haka i varandra så är det en god tanke men tyvärr flera parter som ska säga sitt i den frågan. Varav de flesta inte bryr sig om klubbens bästa. Jag tror också MFF harven mycket god chans att ta ett tredje SM Guld i följd. //Oscar

Erik (inte verifierad)

fre, 2015-08-07 11:46

2. Har man ett (olösbart)

Har man ett (olösbart) problem kan man antingen klaga eller leva med det och göra det bästa av situationen. Det finns de närmsta åren ingen bra lösning på problemet att det är för dålig kontinuitet i svenska topplag. Spelarna har också ett ansvar. För 90% av dem som kan gå utomlands hade det sannolikt varit mkt bättre att stanna i Sverige. Kung i sitt svenska lag eller bänkvärmare i ngn europeisk mellanliga? Valet hade varit enkelt för mig idag om jag ställts inför det, dock vet jag inte hur en 15 år yngre version av mig själv tänkt. Tycker ändå att det är bra att sådana som Rosenberg visar vägen och kommer hem o gör det mkt bra samt tydligt prioriterar klubblaget när han och de flesta andra vet att en eventuell landslagsutflykt som var aktuell i fjol sannolikt ändå inte lett till mer än att kvällstidningarna kunnat skriva ytterligare en menlös rubrik.

Jörgen (inte verifierad)

lör, 2015-08-08 16:01

3. Malmö tände ......

Måste inse att fotbollsvärlden aldrig kommer bli som i gamla 'goda' tider. Fotbollen kommer i framtiden ej att styras av lojalitet med klubben utan enbart av pengarna. Detta gäller ej enbart i Sverige. Ex. England lägger ju beslag på alla 'russin' i övriga Europa. De enda lag som kan motstå uppköp är ett fåtal lag som ex Real M, Barca, Bayern M och PSG. Detta innebär ju att en hel del serier blir 'urvattnade'. Som sagt måste vi tyvärr acceptera detta om vi vill eller ej.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.