Klubbens största kris någonsin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Verkligheten har hunnit ifatt IFK Göteborg – och en bra bit förbi. Det ekonomiska krisläget i den gamla mästarklubben är mer än alarmerande. Situationen känns obegriplig.
I mars i fjol valdes Karl Jartun till IFK Göteborgs ordförande. Nu står han inför klubbens största kris någonsin.

 

Hur i herrans namn går det att köra i diket ett sånt här år? Den spikraka färden längs en bred motorväg var kantad av överraskande framgångar, av ökande publiksiffror, av massiva pressrosor från skilda håll.

Ny ekonomisk smäll

Lik förbaskat drar klubbledningen plötsligt i nödsignalen. Kassan blöder, så räkna med ett nytt årsminus landar på 10 miljoner, enligt färsk prognos. 

Då hävdar insiders ändå att årsredovisningen kommer landa på ännu rödare siffror, runt hemska 13 miljoner.

Nödåtgärderna har varit många, och delvis svårbegripliga. Att klubbdirektören Martin Kurzwelly tvingades iväg hade gått att förstå om det givits en förnuftig motivering. Nu fick han gå med svansen mellan benen, utan annan förklaring än han jobbat för mycket. Lika tragikomiskt var att kocken Fredric Bergstrand ansågs överflödig, efter att inte fått laga guldpytt i klubbhuset sedan 2007.

Men det värsta nackslaget drabbades Blåvitt-fansen av på ett medlemsmöte i veckan. Kamratgården ska säljas. 

Det sköna stället i Delsjöterrängen står för ovärderliga symbolvärden. Här lades grunden till den mest framgångsrika perioden i svensk klubblagshistoria. Hit kom 1979 en okänd Sven-Göran Eriksson med radikala idéer, här skapades en anda av märkligt slag, här utvecklades talangfulla grabbar till fullfjädrade proffs, här gömde Torbjörn Nilsson lagkompisarnas alla högerskor i en frysbox sedan han just lagt av sommaren 1986.

Klubbens hem

Kamratgården är varje blåvit spelares drömlika hem, också i nybyggd tappning. Att i hemlighet avyttra en sån raritet känns som rena helgerånet. 

Fanns det inga andra lösningar på ett finansiellt dilemma? Klart att det fanns.

Den vilda jakten på SM-guld och guldglittrigt Europaspel har lett IFK Göteborg för långt. Klubben är inte unik i det avseendet. Många klubbar har tappat fotfästet när Champions Leauges jackpot siktats i fjärran. 

Få når ända fram. Och för dem som gör det återstår att nyttja intäkterna klokt. Fråga Malmö FF.

Svensk klubblagsfotboll har en svår position – och den lär inte bli enklare framöver.

Själv kallade jag Bosmandomen 1995 ”oroväckande för många mindre länder”. Men att den skulle få såna följder som vi sett under senare tid var omöjligt att förutspå. Rika storklubbar blir allt rikare och fattiga allt fattigare – om de försöker hänga med i den galopperande penningcirkusen.

Att våga säga nej

Här gäller att hålla huvudet kallt, att agera klokt, att våga säga nej till spelarnas ofta ohemula lönekrav. Det är just där den stora utgiftsposten ligger för Blåvitt, inte på att den uppskattade kocken också vill ha viss ersättning.

Här är ett skäl till dagens situation: IFK har handlat för dyrt och pressats att sälja för billigt, även om exporten inbringat 45 miljoner de senaste två åren. Att med de intäkterna gå mer än 23 miljoner back känns….ja, oprofessionellt.

Det finns en annan orsak till den ekonomiska problematiken. Den är än känsligare. Klubbens ungdomsakademi kostar enorma pengar. Totalsumman för tio års verksamhet ligger enligt Expressens beräkningar runt 100 miljoner.

Blott två egna spelare

Investeringen har räntat sig dåligt. För det hiskeliga beloppet har IFK fått fram blott två av dagens A-lagsspelare: Gustav Svensson och Gustav Engvall. I den bästa av världar går att sälja Ölands-fyndet Engvall dyrt till någon internationell bjässe. Men det vill man se först.

Paradoxalt nog käns en välskött akademi snarast som en kvarnsten runt halsen. Spelare som lämnat intygar att de haft det onödigt välordnat i Blåvitt-familjen. Där finns allt inom räckhåll, där tränar de så mycket att de sällan känner sig motiverade till förkovran på egen hand.

Framförallt uppfattar många talanger att glipan till A-truppen är alltför smal att försöka tränga sig igenom. När det verkligen gäller föredrar klubbledningen kostsamma värvningar med attraktivare CV. 

Blev Föreningen Norden i stället

Succén med skyttekungen Lasse Vibe stimulerade IFK Göteborg till att bli en allt tydligare förlaga till Föreningen Norden. Mängder av spelare från grannländerna har dragit på sig blåvit tröja: Hjalmar Jonsson, Thomas Rogne, Haitam Aleesami, Thomas Mikkelsen, Sören Rikes, Jakob Ankersen, Mads Albaek. Såna värvningar är inte gratis.

Nya tider stundar på Kamratgården. Där fortsätter nu IFK Göteborg verksamheten som hyresgäster. 

Målsättningen 2016? Att ta klubbens 19:e SM-guld. Något annat godkänns knappast  av tusentals hängivna supportrar.

Låt det istället ta tid. Kusinen Frölunda HC var i liknande läge med 25 miljoner i skulder år 2000. Receptet blev hårt åtdragna skruvar och kraftigt sänkta löner. Tre år var klubbens svenska mästare.

Så visst kan det mirakelkurer lyckas.

Jan Hansson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.